Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2019 17:38 | Šport | Šport mix

Športovcov z Nigérie si policajti pomýlili s migrantmi: Vyhrážali sa im, okradli ich, šialené, čo urobili potom

Organizátori medzinárodného študentského športového turnaja požadujú prepustenie dvoch nigérijských športovcov z tábora pre migrantov v Bosne.

Obaja mladíci sa v ňom totiž ocitli neprávom, keď ich v polovici novembra zadržali na ulici v Záhrebe chorvátski strážnici. Považovali ich za migrantov bez potrebných dokladov. Policajti 18-ročných športovcov následne donútili odísť do Bosny, kde sú dodnes, informoval britský denník The Guardian.

Chorvátske úrady incident zatiaľ nekomentovali. Abia Uchenna Alexandro a Eboh Kenneth Chinedu reprezentovali v stolnom tenise na medzinárodnej študentskej súťaži v chorvátskom meste Pula jednu z nigérijských univerzít. Po turnaji odišli do Záhrebu, odkiaľ mali letieť 18. novembra späť do Lagosu. Deň pred odletom ich však pri prechádzke v Záhrebe zastavili dvaja strážnici a chceli vidieť ich pasy. Študenti si ich však nechali v batožine v hosteli, čo sa snažili strážnikom vysvetliť.

Keďže ich považovali za migrantov bez patričných povolení, naložili ich do dodávky a odviezli ich na hranice s Bosnou a Hercegovinou. Študenti sa tam pridali ku skupinke ďalších ľudí, ktorých polícia ten istý deň zadržala, keď sa snažili prejsť hranicu do Chorvátska. Policajti následne skupine nariadili, aby prešla blízkymi lesmi cez hranicu do Bosny. "Odmietol som do lesa ísť," povedal Chinedu. "Policajt mi povedal, že ma zastrelí, ak sa nepohnem," dodal študent. Obom mladíkom tiež pohraničníci údajne zobrali asi 200 eur a podobný obnos v dolároch.

Oboch študentov polícia nakoniec zahnala do tábora pre migrantov vo Veľké Kladuši v Bosne, kde žije v provizórnych podmienkach bez vody a vykurovania niekoľko tisíc migrantov. Až koncom novembra sa im podarilo presvedčiť dobrovoľníkov v tábore, aby kontaktovali usporiadateľa študentského turnaja. Tí identitu dvoch študentov overili vrátane platnosti ich víz. Tú potvrdili následne tiež predstavitelia z univerzity v Pule a nezisková organizácia, ktorá študentom teraz poskytuje právnu pomoc.

 

Mladíci sú teraz stále v Bosne a čelia problému, že ich platné víza kvôli neplánovane predĺženom pobytu zrejme pprepadnú skôr ako sa stihnú vrátiť späť do Nigérie. "Tieto osoby sú obeťami nelegálneho konania chorvátskej strany," povedal Dragan Mektic, minister bezpečnosti Bosny a Hercegoviny. "V súlade s právnymi postupmi je teraz musíme odviezť späť do Chorvátska. Je očividné, že majú Cchorvátske víza a že sú v Bosne nelegálne. Z ich vyjadrenia je jasné, že ich chorvátska polícia násilne vyviezla a my ich tam musíme odviezť späť," dodal. Niektoré humanitárne organizácie už dlho chorvátske úrady obviňujú z toho, že nezákonne posielajú imigrantov späť cez bosnianske hranice. Chorvátska polícia tiež podľa nich utečencov bije, okráda a ničí im telefóny, aby nimi nemohli policajtov natáčať, píše The Guardian. Chorvátske úrady tvrdia, že k migrantom pristupujú v medziach zákona a humánne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?