Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Prestala chodiť, schudla na 40 kg a strácala zrak: Ťažko chorú Janku zachránili v Bratislave, na ďalšiu liečbu nemá peniaze

Najväčšou túžbou krehkej Jany (33) z Topoľčianok je byť zdravá. Ťažká diagnóza jej už od detstva komplikuje život a pred pár týždňami nabrala taký hrozný spád, že doslova ušla hrobárovi z lopaty.

Vysilená a vychudnutá na 40 kíl sa ocitla v bratislavskej nemocnici, kde jej zachránili život. Nevyliečiteľná choroba ju však dostala do finančných problémov. Nákladnú liečbu, ktorú poisťovňa neuhrádza, jej platia rodičia zo svojho skromného dôchodku.

Život je nespravodlivý. To si zrejme niekoľkokrát za deň povie aj Janka, ktorá už roky trpí chronickým zápalovým ochorením, ktoré postihuje hrubé črevo a konečník. Ide o nevyliečiteľnú diagnózu plnú bolesti, ale mladá žena zvádza svoj boj viac než statočne. „Všetko sa začalo, keď som mala 6 rokov. Už vtedy som mávala hrozné bolesti brucha. Ako 10-ročnej mi dia­gnostikovali ulceróznu kolitídu,“ začína rozprávať svoj príbeh jemné žieňa.

„Niekedy to bolo lepšie, niekedy horšie. Skončila som strednú ekonomickú školu. Robila som čašníčku a organizovala svadby, čo ma veľmi bavilo. Ale stres a vysoké nasadenie mi neprospievali, veľa času som presedela na záchode. Prejavom tejto choroby sú totiž hnačky a krvácanie z konečníka,“ hovorí bez okolkov mladá žena, ktorá priznala, že v práci musela skončiť. „Začala som teda podnikať. Keďže milujem módu, otvorila som si butik s oblečením. Ale po 5 rokoch som skrachovala, prejavy choroby boli čím ďalej, tým horšie,“ povzdychla si Jana.

 

Skončila na psychiatrii

Celý život v bolestiach, na čípkoch, s hnačkou a krvácaním z konečníka sa podpísali aj na psychike mladej ženy. „Keď som mala 30 rokov, skončila som na psychiatrii. Bolo toho na mňa priveľa - stres z práce, choroba, všetko dokopy... Vyhorela som,“ pokračuje úprimnou spoveďou Jana. Keď si už myslela, že bude lepšie, prišla rana, ktorá ju stála takmer život. „Tento rok od októbra sa môj stav zhoršil, nedalo sa to vydržať.

Otvoriť galériu

Hodiny na záchode s obrovskými kŕčmi, hnačkami, krv sa mi doslova valila z konečníka, kričala som od bolesti,“ opisuje Janka. „Už nevládala ani chodiť, aj na ten záchod sme ju nosili na rukách,“ hovorí so slzami v očiach jej mamina Ivana (61). Janka schudla za tri týždne 10 kg. V nemocnici v Zlatých Moravciach strávila 10 dní. „Neurobili jej však vyšetrenia, ktoré mali, a poslali ju domov, že je to dobré. O pár dní však už nevedela chodiť, mala horúčky, strácala zrak aj pulz,“ krúti hlavou mama. Záchranka ju odviezla do nemocnice v Nitre.

„Povedali, že keby ostala doma ešte dva dni, zomrie, a ako ju mohli tak prepustiť. Ostala na jiske 6 dní, dali jej vývod, sondu, výživu, transfúzie a urobili vyšetrenia. Potom ju previezli do Nemocnice sv. Michala v Bratislave,“ spomína na ťažké chvíle Janina mama.

Zachránili jej život

Keď sa Jana dostala do Bratislavy, lekári uvažovali o operácii, no zabrala biologická liečba a kortikoidy. „Moja diagnóza už znela 3. štádium ulceróznej chronickej proktokolitídy a vredy v črevách. Dostala som tam 8 transfúzií, po dvoch týždňoch ma v stabilizovanom stave pustili domov. To bolo radosti, keď som po 6 týždňoch konečne dostala raňajky,“ smeje sa dnes Jana. Nevedela síce ešte chodiť a mala opuchnuté nohy z nedostatku draslíka, no začala priberať na hmotnosti.

„Zachránili mi život. Veľká vďaka patrí najmä doktorke Monike Šindlerovej, Zuzane Zelinkovej a primárovi Dušanovi Podmanickému. Týmto ľuďom vďačím za to, že žijem,“ prízvukuje Janka. „A, samozrejme, mojim rodičom. Kvôli nim som tu, oni sú všetko, čo mám. Keďže už tri roky nemám príjem, žijeme z ich skromného dôchodku, všetko hradia oni - lieky aj moju prísnu diétu. Momentálne ma čakajú 4 dávky organickej liečby. Jedna stojí 900  €, poisťovňa to neuhrádza, aj to mi budú musieť rodičia zaplatiť. Teraz sa bude posudzovať môj invalidný dôchodok. Chcela by som niečo robiť aspoň doma, nejaké háčkovanie, a veľmi rada píšem príbehy. Keby sa mi raz podarilo mať počítač... Ale to by som chcela už priveľa,“ s úsmevom sa už aj zasníva mladá kráska, ktorá bojuje nielen s chorobou, ale aj s financiami.

 

Ulcerózna kolitída

Ide o zápalové ochorenie hrubého čreva, ktoré zväčša trvá celý život. Najčastejším príznakom sú krvavé hnačky. Pri ťažkom priebehu sú prítomné vodnaté stolice premiešané s krvou a hlienmi prítomné 10 aj viackrát denne, a to aj v noci. Hnačky bývajú často sprevádzané bolestivým nutkaním na stolicu, ktoré často po vyprázdnení ustupuje. Pri ťažšej forme bývajú bolesti brucha prítomné aj bez súvisu so stolicou a po vyprázdnení neustupujú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?