Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Bratislavským rožkom vybojoval nesmrteľnosť: Pekár Vojtech Szemes († 85) prezradil tajomstvo pochúťky

Postaral sa o to, aby ich poznali aj nasledujúce generácie.

Otec bratislavských rožkov Vojtech Szemes († 85) má najväčšiu zásluhu na tom, že sa hlavné mesto Slovenska môže aj naďalej hrdiť sladkou makovou a orechovou pochúťkou ako svojou vlastnou certifikovanou značkou. Majster pekár nás pred týždňom navždy opustil, ale podľa jeho receptu sa bude táto maškrta vyrábať aj naďalej.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Aj keď bratislavský rožok nebol jeho výrobkom, stal sa mu láskou na celý život. „Bol to jeho posledný projekt, do ktorého dal celú dušu. Zaumienil si, že sa stane chránenou značkou,” prezradil člen Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska Jozef Oremus: „Bol to vynikajúci človek, pekárstvo aj vyštudoval a celý svoj život sa venoval práci, ktorá bola aj jeho koníčkom,”dodal. Bajgle či kifli, ako v minulosti rožky nazývali, sa mu podarilo zaregistrovať takmer po 10 rokoch!

„Mal z toho obrovskú radosť, bol na to hrdý,” dodal cechmajster s tým, že Vojtech pracoval do poslednej chvíle svojho života. Ešte mesiac pred smrťou bol Vojtech na pekárskej akcii v Nitre, kde sa podelil o svoje bohaté vedomosti. Na sklonku života sa venoval najmä malým pekárstvam, každému podal ruku a na nikoho nepozeral zhora. „Bol to človek s veľkým Č. Mali sme kancelárie blízko seba a na projekte bratislavských rožkov sme spolupracovali. On najmä vedomosťami, ja z tej praktickej stránky,“ uviedla blízka spolupracovníčka veľkého majstra Petra Klimeková.

Tajomstvo pochúťky

Vojtech tvrdil, že tajomstvom bratislavských rožkov je pomer cesta a plnky. Keď je menej maku alebo orechov, alebo je nimi cesto preplnené, veľmi ľahko sa lámu. Krehkosť a jemnosť im dodáva aj kačacia masť, ktorá je tiež v zozname povinných prísad. Ďalším pravidlom je, že makové a orechové variácie musia mať rôzne tvary (polkruhy alebo podkovy), aby boli rozoznateľné. „Práca pekára nie je vôbec taká vážená, ako bola v minulosti, keď som ja alebo otec začínali. V minulosti ak bol pekár dobrý, tak patril medzi vážených živnostníkov, pretože sa staral o základnú potravinu,“ uviedol pred dvoma rokmi v jednom z rozhovorov majster Vojtech Szemes.

 

Originálny recept na bajgle z roku 1938

  • 1 kg múky 
  • 30 dag masla alebo margarínu 
  • 10 dag cukru 
  • trochu mlieka 
  • droždie 
  • vajcia

Bratislavské rožky milujú deti aj dopelí. Otvoriť galériu

Postup: Z múky, mlieka, droždia, soli, cukru a masla vymiešame cesto. Musí byť primerane tuhé a nesmie sa lepiť. Necháme ho polhodinku vykysnúť. Cesto rozdelíme na kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru žemličiek. Tie po vykysnutí vyvaľkáme a vyformujeme do tvaru podkovy s makom alebo do tvaru C s orechmi. Z oboch tvarov s náplňou sa musia dať vytvarovať valčeky. Výrobky potom potrieme žĺtkom a položíme na chladné miesto do prievanu. Po zaschnutí dáme rožky do „kysiarne“ a následne do pece.

Pamätný Mikuláš

Bratislavské rožky sa začali piecť v starom Prešporku na Mikuláša v roku 1785. Pre svoju výraznú chuť a vôňu si získali popularitu aj vo Viedni a v Budapešti. Dodnes sú preto známe aj pod názvami Pressburger Kipfel a Pozsonyi Kifli. Bratislavské rožky sa preslávili dokonca v USA, Japonsku a Libanone. „Chceme obnoviť slávu tejto legendárnej pochúťky. Navyše je to vynález bratislavských pekárov,“ povedal pred časom Vojtech Szemes, ktorého želanie sa do bodky naplnilo.

Diskusia / 0
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
David Gaudu (vľavo).
Foto
Náročná 11. etapa na Vuelte víťazne pre Davida Gaudu: Celkovému poradiu vládne naďalej Roglič
Británia potvrdila viac ako milión nakazených koronavírusom.
Číslo, z ktorého mrazí: Veľká Británia prelomila hranicu milión nakazených koronavírusom
Na snímke uprostred a vpravo  manželský pár z Budapešti zo Semmelweisovej univerzity na odbernom mieste v telocvični
Maďarskí manželia testujú v Komárne: Po náročných hodinách povedali o Slovákoch TOTO!
V uliciach bieloruskej metropoly Minsk sa v sobotu opäť uskutočnil pravidelný každotýždenný protest.
Foto
Bielorusko zatvára hranice pre cudzincov: Do ulíc Minska vyšli davy ľudí
Ľudia pred odberným miestom Istropolis v Bratislave.
Niektoré miesta v Bratislave zatvárajú, inde chýbajú certifikáty: Ľudia na ich dodanie čakajú aj hodinu!
Česko čaká tisíc mŕtvych za týždeň.
Foto
Česko hlási viac ako 6-tisíc nových prípadov COVID-19: Rázne rozhodnutie vlády
Jordi Gómez počas toho, ako strelil neuveriteľný gól z vlastnej polovice.
Foto
54 metrov? Pre Jordiho Gómeza žiadny problém: Loptu do siete napálil z vlastnej polovice!
Po hlavnom zemetrasení nasledovalo 521 dotrasov.
Foto
Ničivé zemetrasenie v Turecku a Grécku: Počet obetí stúpa, spod trosiek stále vyťahujú bezvládne telá
Ľudia čakajúci pred odberným miestom v Základnej škole na Okrožnej ulici v Banskej Bystrici.
O testovaní na Slovensku píšu svetové agentúry: Na toto sa zatiaľ odvážili len Monako či Luxembursko
Ostal v šoku, keď uvidel, čo sa skrýva v telefóne
Foto
Muž si dal opraviť mobil, predavačovi v ňom nechal tajný odkaz: Za toto ho manželka zabije!
Obľúbená herečka mala veľké zdravotné ťažkosti.
Herečka Anka Šišková začala po šou Záhady tela rátať tie svoje: Nebudete sa stačiť čudovať
(ilustračné foto).
Pandémia zrazila pilotov na kolená: Prišli o prácu, brigádujú ako rozvážači jedla