Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2019, 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Šéfkuchár vynoveného Ria: Vegetariáni sú ukrátení o veľa chutí!

T-Bone, Rib Eye, Rump či Flank sú najznámejšie druhy steakov pripravované na Slovensku. Na bratislavskej gastro mape sa po čase opäť objavila stálica medzi podnikmi ponúkajúcimi najlepšie mäso a exotické kokteily v meste.

Reštaurácia Rio prešla niekoľkostotisícovou rekonštrukciou, má nového šéfkuchára, ambiciózne menu, a chce ponúknuť niečo, čo ostatní nemajú. Aj o tom sme sa rozprávali s Danielom Širotom, šéfkuchárom vynoveného Ria.

Prichádzate do novej reštaurácie z Košíc, očakávania sú aj v Bratislave vysoké, čím sa chcete presadiť na tunajšej gastro scéne?

V košickom Primi som od základov prekopal celé menu a verím, že sa mi podarilo pozdvihnúť ho na ešte vyššiu úroveň. S rovnakou filozofiou prichádzam aj do Ria, kde by som opäť rád ponúkal pre hostí gastronomické zážitky. Prirodzene, rešpekt mám, spolieha na nás veľa ľudí. Mám však skvelý team ľudí, na ktorých sa môžem vždy spoľahnúť, tak verím že to dokážeme.

Keď hovoríte o zážitkoch, čo si pod týmto pojmom môže návštevník reštaurácie predstaviť?

V prvom rade ide o chuť a ľahké pochopenie jedál. Veľký dôraz kladiem predovšetkým na poctivé suroviny, dokonalé technologické postupy a sezónnosť jedál. V Riu boli aj pred mojim príchodom tradičnou súčasťou menu steaky a túto tradíciu sa rozhodne zmeniť nechystám. Pribudol nám špičkový autentický otvorený gril s dreveným uhlím a menu sme doplnili o naozaj fajnové špeciality vyššej kuchyne.

Hlavným ťahákom vynovenej reštaurácie Rio sú špeciálne steaky. Otvoriť galériu

Na čo sa teda návštevníci môžu tešiť a čím si ich trúfate presvedčiť?

V reštaurácii sa zameriavame na mäso z lokálnych fariem, ktoré bude pod mojim dozorom dozrievať v špeciálnych chladničkách. V ponuke budú steaky z troch európskych plemien – black angus, simmental a limousin. Zrenie pridáva mäsu chuť a jemnosť. Okrem toho, že bude takéto mäso stabilne v menu, na rôzne eventy chcem pripravovať aj špeciálne pol roka zrejúce steaky. Chceme ponúknuť niečo, čo ostatní nemajú. Vzali sme jedlá, ktoré majú ľudia radi a snažili sme sa ich ešte viac zlepšiť. 

Čo by na to povedali vegetariáni...

Dovolím si tvrdiť, že vegetariáni a vegáni sú ukrátení o obrovské množstvo chutí, ktoré ponúkajú mäsové pokrmy a predovšetkým steaky z našej ponuky. Rio nie je vegánske bistro a ani sa ním nesnaží byť. Zameriavame sa na poctivé mäso tak, aby ľudia vedeli, čo u nás môžu očakávať - najvyššiu kvalitu, plnohodnotnú chuť a autentickú kuchyňu a k tomu niečo aj pre milovníkov iných druhov mäsa či cestovín. Podstatnou časťou večerného života sú u nás aj exotické kokteily a bohatá vínna karta. Ale ani vegetarián od nás neodíde hladný – myslíme aj na nemäsožravcov: predjedlami, hlavnými jedlami i dezertmi.

Za dobrým jedlom má nasledovať dobrý dezert. Tie v Riu sa radia medzi najlepšie. Otvoriť galériu

Všetko to znie úplne fantasticky. Kde získavate inšpiráciu na nové jedlá, ich technologickú prípravu alebo suroviny, s ktorými sa vám potom dobre pracuje? 

Inšpiruje ma najmä New York. Tamojšia gastronomická kultúra a cit pre tvorbu jedál s pridanou hodnotou. Dnes už nestačí priniesť hosťom kus mäsa a prílohu. Od jedál očakávajú omnoho viac, sú náročnejší, ako kedysi. Napriek tomu som zástanca toho, že jedlo má v prvom rade vynikajúco chutiť. Dajú sa pripravovať aj šialené koncepty vhodné akurát na sociálne siete, ktoré však vo výsledku môžu vyznievať chuťovo chaoticky.

Čo sa s tým dá robiť?

Aj tu platí stará známa veta “v jednoduchosti je krása”. Sústredím sa v prvom rade na chuť jednotlivých surovín a nezakrývam ju priveľkým množstvom korenín. Suroviny majú totiž optimálne chuťové aj aromatické vlastnosti iba počas sezóny. V ostatných mesiacoch roka im chýba farba, sladkosť či vôňa. Majstrovstvo je nájsť pre každú časť roka tie správne ingrediencie. 

Napríklad množstvo reštaurácií sa pýši vlastnou žemľou pre burgre, ktoré im však pečú pekári - dodávatelia. My sme sa vybrali inou cestou, žemle alebo chlieb si pečieme v reštaurácii sami. Keď soľou dochutíme už kvalitné hovädzie mäso, pridáme dvojitý cheddar, horčicový dresing alebo emulziu a čerstvo upečenú žemľu, a je to niečo, čo inde budete hľadať len ťažko.

Čo by ste odporučili našim čitateľom?

Jedlá treba skúšať a obmieňať. Bez poriadnej degustácie nie je možné nájsť to svoje obľúbené. Častokrát sa stáva, že ľudia ani nevedia, čo im vlastne chutí. Občas majú málo skúseností. Tie steakové im radi doplníme práve v reštaurácii Rio, odkiaľ verím, že budú odchádzať spokojní, so zážitkom a slovami, že nabudúce musia vyskúšať to, alebo ono jedlo.

Diskusia / 0
Autor: Špeciálny projekt
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Pendleri vyčkávali na testovanie v zime niekoľko hodín.
Pendleri sa začali húfne testovať kvôli novým nariadeniam: Ľudia sa búria, na testovanie čakali hodiny v rade!
V hre je aj testovanie žiakov a učiteľov na 3-týždňovej báze.
Škola, ktorú navštevujú premiérove dcéry: S otvorením počítame
Petra Vlhová trénovala vo Val Gardene. V prvom super G sezóny v tíme nečakajú šialené veci.
Vlhová trénovala super G, v tíme sa zhodujú: Nečakáme od nej šialené veci
Šéf Hlasu: Pellegrini chce byť alternatívou k Matovičovi a zostať pri tom slušný.
Hlas kritizuje plán vlády na testovanie školákov: Tvrdé slová o šikane!
Ochorenie COVID-19 môže prenášať i človek, ktorý nemá príznaky (ilustračné foto).
Hygienici zverejnili ďalšie podrobnosti: Zaskočí vás, z ktorej vekovej skupiny máme najviac prípadov COVID-19
Minister obrany Jaroslav Naď a nezaradený poslanec Richard Raši
Raši sa pustil do ministerstva pre biologický odpad z testovania, rázny krok: Naď mu vrátil úder aj s úrokmi
Spevák Tomáš Buranovský alias BuranoWski
Pri pesničke Tomáša BuranoWského padla sánka aj Kulymu: Wau, budete mať zimomriavky
Zatiaľ 5 144 infekčných
Bardejov si prešiel tromi kolami plošného testovania: Na akú sumu sa mestu vyšplhali náklady?
Muž napomenutie nepredýchal, nechutne sa vyzúril.
806
Z útoku na stanici v Nitre vám bude na vracanie: Kopanec do hlavy kvôli rúšku!
Premiér Igor Matovič
Zastaví sa ešte pred Vianocami na Slovensku život? Veľavravné slová premiéra Matoviča o lockdowne
Boris Beňa (vpravo), v pozadí bývalý šéf polície Jaroslav Spišiak.
Námestník riaditeľa SIS je obvinený: Pčolinský ho postavil mimo službu
futbal
Foto
Únia ligových klubov prišla s novým návrhom: Ako dostať fanúšikov na tribúny?