Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2019 14:03 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Primaciálny palác v Bratislave praskal vo švíkoch: Traja novodobí Mozarti na jednom pódiu

Koncert, aký sa len tak bežne nevidí. Tri zázračné deti s neskutočným hudobným talentom zaplnili Zrkadlovú sieň Primaciálneho paláca v hlavnom meste úplne na prasknutie! Technici dokonca upozorňovali, že počet ľudí ohrozuje bezpečnosť sály!

Diváci všetkých vekových kategórií si prišli vypočuť tóny, ktoré vylúdili zo svojich nástrojov traja detskí hudobníci, z ktorých, ako sa zdá, vyrastajú novodobí Mozarti. Okrem Bratislavčanov Tea Gertlera (11), Ryana Martina BradshawIa (11) sa na pódiu predstavila aj Ruska Anna Ponomareva (12). Mená, ktoré už dávno prekročili hranice ich krajín, sú známe aj publikám po celom svete. 

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Druhý ročník medzinárodnej prehliadky talentovaných detí pod názvom Tlieskame vám, sa začal vystúpením Rusky Anny Ponomarevy (12) , ktorá svojou zázračnou flautou odohrala Wilhelma Poppa. Flautu si za svoj nástroj vybrala preto, lebo podľa nej znie precítene a krásne, má nádherný zvuk, krajší ako fagot. Vyslúžila si búrlivý potlesk a na podium sa vracala dvakrát. „Som naozaj šťastná, že som tu mohla vystúpiť, je to pre mňa česť a aj súčasť mojej kariéry,“ dodala.

Známi Bratislavčania

Po Anne prišiel na pódium Teo Gertler (11 ), ktorý je pôvodom z Bratislavy. Malý chlapček s husľami pod pazuchou okamžite vzbudil zvedavosť publika, ktorého talent Bratislavčania už dobre poznajú. Každý neveriacky očakával prvé tóny Violin Concerto od Henryka Wieniawského. Teo doslova postavil publikum do pozoru a na záver si vyslúžil standing ovation! „S koncertom som spokojný,“ povedal skromne. Posledným, ale rozhodne o nič horším bol Ryan Martin Bradshaw. Aj keď sa chvíľami zdalo, že drobný chlapec nedočiahne na pedále klavíra, jeho vystúpenie najprv všetkým vzalo dych, neskôr nasledoval búrlivý potlesk. Malý maestro zvládol svojho Chopina excelentne!

 

„Za svoj najväčší úspech zatiaľ považujem to, že som hral so Spivakovom Chopinov koncert. A dnes som bol šťastný, tak aj dnešný koncert považujem za veľký úspech. Pracoval som na ňom iba 4 mesiace,“ dodal. S koncertom bola spokojná aj organizátorka a riaditeľka Základnej umeleckej školy Ľudovíta Rajtera Erika Fáberová „Tieto deti presahujú ďaleko hranice umeleckých škôl, hranice mesta, dokonca štátu. Preto som chcela ponúknuť ich talent bratislavskému publiku a povýšiť Bratislavu na centrum mimoriadneho talentu,“ uviedla .

Kto sú talentovaní hudobníci?

Otvoriť galériu
Anna Ponomareva
Zdroj: mh
Pochádza z Voroneže (Rusko), kde aj študuje. Je laureátkou a víťazkou mnohých medzinárodných súťaží. V roku 2018 jej mesto Voronež udelilo Cenu pre nadaných študentov za mimoriadne úspechy v oblasti kultúry a umenia a mnoho ďalších významných cien.

Otvoriť galériu
Teo Gertler
Zdroj: mh
Dostal titul, ktorý za 40-ročnú históriu nedostal ešte nik. Ako najmladšiemu mu udelili v Lubline cenu Grand Prix (2018). Dosiahol titul absolútneho víťaza v súťaži Prešporský Paganinni, alebo možnosť hrať pod taktovkou Vladimira Spivakova. Už si vyskúšal aj to, aké je hrať s Moskovskou filharmóniou. V novembri bude hrať v Budapešti na koncerte Papp László Budapest Sportaréna a to na pozvanie samotného Andrého Bocelliho.

Otvoriť galériu
Má austrálsko-slovenský pôvod. Študuje na ZUŠ Jána Albrechta v Bratislave, ale je aj vo Viedni v triede pre mimoriadne nadané deti. Absolvoval však aj kurzy s učiteľmi svetoznámej newyorskej Juilliard School v Ženeve. Koncertoval už aj v Brahmsovej sále, ale zahral si aj s Národnou ruskou filharmóniou pod vedením Vladimira Spivakova. Ako jediný študent viedenskej univerzity získal možnosť hrať pre poprednú svetovú klaviristku Marthu Argerich.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Denisa Borkovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Viery Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka