Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Najdojemnejší príbeh havárie lietadla na Zlatých pieskoch: Zdeněk († 76) pre vyšetrenie smrti svojej lásky obetoval život

Posadnutý zistiť pravdu za každú cenu! Zdeněk Hlavička († 76) takmer do konca svojho života ukrýval stovky strán vlastných poznámok, ktoré vytvoril po havárii lietadla IL-18 na Zlatých pieskoch v lete roku 1976.

Hrozná tragédia mu navždy zmenila život - prišiel pri nej totiž o milovanú manželku Annu († 31). So stratou svojej lásky sa nikdy nevyrovnal. Za každú cenu však chcel na vlastnú päsť zistiť, čo sa v lietadle nad Bratislavou stalo...

Manželstvo Zdeňka († 76) a Anny († 31) bolo plné lásky, z ktorej sa narodili dvaja synovia. Rodinnú pohodu navždy zmenil 28. júl 1976. Pri hororovom páde lietadla do jazera Zlaté piesky Anna prišla o život. Po 43 rokoch od nehody ich syn Jakub objavil otcove zápisky, ktoré šokovali nielen jeho, ale aj bývalého reportéra Nového Času a autora práve vydanej knihy Katastrofa letu 001 na Zlatých pieskoch Davida Púchovského (29).

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
„Pánovi Hlavičkovi sa po strate manželky zrútil svet. Prestal chodiť na istý čas do práce. Ostal sám na výchovu dvoch synov. Dlhé nasledujúce mesiace obetoval vlastnému vyšetrovaniu nehody. Stretával sa so svedkami, s členmi vyšetrovacej komisie, chodil do Bratislavy, kde si odkrokoval posledné sekundy letu z letiska k jazeru, neváhal sa dobýjať do kancelárie ministra dopravy, pričom ho raz aj zbila Verejná bezpečnosť...“ opísal Púchovský.

Knihy sa už nedožil

Zdeněk Hlavička mal podľa svojich rozsiahlych poznámok pochybnosti o závere vyšetrovacej komisie, ku ktorému sa ako jeden z mála pozostalých dostal. Myslel si, že režim hodil automaticky vinu na pilotov. Všetko si chcel overiť po vlastnej línii. „Aj keď pán Hlavička nebol odborník na letectvo, podľa jeho poznámok sa jeho vedomosti postupne rozširovali a v závere by pokojne mohol byť aj členom komisie. Vo svojich poznámkach kreslil kabínu lietadla, vysvetľoval funkčnosť lietadla, robil zložité výpočty. Miestami bol emotívny, nadával zopár ľuďom, ale po mesiacoch prišiel k rovnakému záveru ako vyšetrovacia komisia,“ povedal Púchovský. Zápisky a svedectvo Hlavičku sa dostali do práve vydanej Púchovského knihy o nehode lietadla IL-18. Žiaľ, oddaný otec, ktorý sa už nikdy neoženil, sa jej vydania nedožil. Po rýchlej chorobe zomrel deň pred jej krstom. „Verím, že tam hore sa pán Hlavička dozvie, že celé tie roky mal pravdu a urobil skvelú robotu,“ uzavrel Púchovský.

 

Zahynulo 76 osôb

Let ČSA č. 001 na trase Praha - Bratislava so strojom IL-18 imatrikulačnej značky OK-NAB sa skončil 28. júla 1976 pádom lietadla do vody v rekreačnom areáli Zlaté piesky v Bratislave. Oficiálnou príčinou nehody bola podľa vtedajšieho vyšetrovania chyba posádky. Ide o najtragickejšiu leteckú nehodu ČSA na území Československa, pri ktorej zahynulo 76 osôb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!