Chcú získať prívlastok „bezodpadové“. Stánkari budú povinní používať kompostovateľný riad a triediť odpad. Kontrolovať to bude mesto. Ekológia na prvom mieste! Tohtoročné Vianočné trhy v Bratislave by sa mali niesť v znamení čistoty a ochrany životného prostredia. „Vianočný Hlavný trh bude pomáhať ľuďom a prírode,“ tvrdí hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Veľkou novinkou je „zero waste“, čiže snaha minimalizovať množstvo komunálneho odpadu. „Keďže sa budú používať výlučne vratné poháre a kompostovateľné riady,“ pokračuje Bubla.
V upozorneniach pre stánkarov sa píše, že musia používať kompostovateľný riad, príbory, slamky, kompostovateľné vrecká a tašky z papiera alebo z bioplastu a využívať systém vratných pohárov. Mesto preto vyhlásilo výberové konanie na miesto koordinátora manažmentu odpadu a súčasne hľadá aj brigádnikov. Koordinátor bude kontrolovať, či predajcovia tieto požiadavky dodržiavajú, a brigádnici budú usmerňovať ľudí v triedení odpadu.
Ďalšie novinky
Záujemcovia o prenájom stánkov sa mohli prihlásiť do 16. septembra. Možnosť využilo 116 komerčných subjektov. Žiadosti posudzovala a vyberala komisia zostavená z odborníkov z rôznych oblastí. „Pri výbere predajcov sa oproti minulým rokom menej prihliadalo na cenu a viac na kvalitu,“ tvrdí hovorca. Tradičné trhy organizované hlavným mestom sa budú volať „Vianočný Hlavný trh“.
Stánky budú prevažne na Hlavnom námestí, pódium a sprievodný program na Františkánskom námestí. „Návštevníci trhov budú mať prvýkrát možnosť platiť na trhoch bezhotovostne prostredníctvom platobných terminálov, pričom 0,01 eura z každej platby pôjde na charitatívny účel,“ dodáva Bubla. Ako nám prezradil jeden zo stánkarov, novinkou je tento rok aj to, že prvýkrát si v jednom stánku nekúpite jedlo aj pitie. Postojíte si teda vo dvoch radoch.
Úspešný žiadateľ:
Bežná prax je, že majitelia stánkov ponúknu podstatne vyššie sumy, ako je minimálne nájomné. Minimálny nájom pre mňa je 9 000 eur. Nebudem prezrádzať, či som ponúkol viac, nerobí to dobrú krv medzi stánkarmi. Počul som však aj o takých, ktorí ponúkli aj 30-tisíc eur v minulých rokoch.
Neúspešný žiadateľ:
Vyrábam slovenské darčekové predmety hand-made či art decor. S tým, že som povolenie nakoniec nedostal, som sa zmieril. Nepátral som po tom, prečo, je to tak a hotovo. Skúsime predávať náš tovar inde. Sklamaný síce som, veď ide o slovenské výrobky, ale rozhodnutie komisie rešpektujem. Minimálne nájomné pre stánok s týmto tovarom bolo 1 500 eur.
Vianočný Hlavný trh
Termín - 22. 11. - 22. 12. 2019
Otváracie hodiny
- stánky s jedlom a s nápojmi budú otvorené denne od 10.00 do 22.00 hod.
- stánky s darčekovým sortimentom a s balenými potravinami môžu zavrieť už o 20.00 hod.
Koľko stojí nájom stánku
- stánok s darčekmi: 1 500 € - 4 800 €
- stánok s balenými potravinami: 1 500 € - 7 300 €
- stánok s jedlom: 9 000 € - 9 200 €
- stánok s jedlom + plocha na gril: 12 000 € - 15 000 €
- stánok s jedlom + plocha na pergolu: 20 000 € - 25 000 €
- stánok s nápojmi: 15 000 € - 20 000 €
Ako vyberali
Predajcovia, ktorí sa prihlásili do výberového konania mali šancu získať 100 % bodov.
- výška ponúkaného nájomného mala váhu 30 %
- sortiment, referencie a fotodokumentácia zavážili na 70 %
Komisia hodnotila okrem iného aj
- kvalitu a originalitu
- či jedlo pripravujú sami alebo ide o polotovary
- dopad na životné prostredie
- regionálny charakter produktov a ďalšie
Čo stánkari tento rok musia
- k stánku na predaj jedla na priamu konzumáciu umiestniť pergolu štandardného vzhľadu
- v stánku s jedlom na priamu konzumáciu mať ako predajcu vyučeného kuchára
- zabezpečiť a pri predaji používať kompostovateľný riad a príbory, slamky v zmysle normy
- na predaj používať kompostovateľné vrecká a tašky z papiera alebo z bioplastu
- na vlastné náklady používať systém vratných pohárov realizovaný mestom