Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2019 17:39 | Šport | Hokej

Chára je obrovská legenda už teraz: Toto o ňom povedali významní hokejisti z NHL!

 Keď 20-ročný mladík Zdeno Chára 19. novembra 1997 odohral svoj prvý zápas v NHL, zrejme netušil, že v elitnej hokejovej súťaži sveta bude aj o 22 rokov neskôr.

Piateho novembra 2019 odohral svoj 1500. zápas v zámorskej profilige a ušiel sa mu veľký aplauz montrealského publika aj spoluhráčov z Bostonu. Chára sa stal iba dvadsiatym prvým hokejistom v histórii, ktorý absolvoval v NHL minimálne 1500 zápasov. Z Európanov sa to pred ním poradilo iba legendárnemu Čechovi Jaromírovi Jágrovi (1733) a dlhoročnému švédskemu kapitánovi Detroitu Niclasovi Lidströmovi (1564). Medzi obrancami je v rebríčku dlhovekosti 42-ročný rodák z Trenčína na šiestom mieste, lídrom je americká legenda Chris Chelios s 1651 zápasmi.

"Páči sa mi všetko, čo 'Zee' za tie roky urobil. Nevidím chybu v jeho hre. Myslím si, že je jeden z najlepších kapitánov v histórii Bostonu. Dokázal hrať akýkoľvek štýl hokeja na solídnej úrovni. Prakticky od svojho príchodu do Bostonu v roku 2006 mal na starosti najlepších ofenzívnych hráčov NHL. A zároveň s pokojom Don Quijota bráni svojich spoluhráčov. Po nikom nikdy zbytočne nešiel, ale keď tvrdo udreli jeho, nemal problém odplatiť rovnakým spôsobom," uviedol na adresu Cháru Terry O'Reilly - muž, ktorý nosil kapitánske "C" v Bostone v rokoch 1983 - 1985.

Ďalší z bývalých skvelých kapitánov Bostonu Ray Bourque (1988 - 2000) o Chárovi s nadšením povedal: "Vo všetkom, čo robí, je príkladom pre svojich spoluhráčov. Jeho líderstvo, vytrvalosť a vášeň pre hru sú úžasné. Stále som tvrdil, že najlepší hráči sú zároveň aj najlepší ľudia. Chára je pre Boston Bruins darček. Je to podobné ako s Tomom Bradym v tíme NFL New England Patriots. Obaja majú po štyridsiatke a stále robia pozoruhodné veci. Ich dlhovekosť a úspechy sú výnimočné."

 

O Chárovi je známe, že je s 205 cm dlhodobo najvyšší a teraz dva a pol roka po štyridsiatke už aj najstarší hráč NHL. Obdivuhodné sú nielen jeho dlhovekosť a fyzické predpoklady, ale aj herná univerzálnosť. Do NHL prišiel ako striktne defenzívny obranca, ale neskôr sa vypracoval aj v iných činnostiach. Počas 22 rokov v NHL dosiahol takmer všetky individuálne aj tímové ocenenia.

V Bostone sa stal prvým slovenským kapitánom v NHL, ktorý zdvihol nad hlavu Stanleyho pohára (2011), ešte o dva roky skôr sa stal držiteľom Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu súťaže. Okrem toho je majiteľom najtvrdšej strely v NHL a v ešte nedávnej minulosti bol aj pravidelným účastníkom All-Star víkendov v najprestížnejšej profilige. V 1500 zápasoch základnej časti NHL zaznamenal spolu 647 bodov za 202 gólov a 445 asistencií a tiež patrí do elitného klubu 22 obrancov, ktorí nastrieľali minimálne 200 gólov.

O líderstve aj neochvejnej tréningovej morálke Cháru svedčia aj slová ďalšieho z bývalých kapitánov Bruins Johnnyho Bucyka (1966 - 1977). "Ten chlap trénuje aj vtedy, keď je zranený. Nič ho nezastaví, keď má pred sebou cieľ a vždy bojuje za svojich spoluhráčov. Jeho najväčší problém, ak to vôbec možno nazvať problémom, je to, že vzhľadom na svoju veľkú silu v skutočnosti nechce nikomu ublížiť. Vážim si ho ako hokejistu aj človeka. Mal skvelú kariéru a ešte ju neskončil."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy