Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2019 18:37 | Správy | Zahraničné správy

V Rusku odtajnili dokumenty sovietskej tajnej služby KGB: Slová chvály na súdruha Putina

Odtajnené dokumenty bývalej sovietskej tajnej služby KGB, ktoré sú v Rusku momentálne vystavené pre verejnosť, popisujú budúceho ruského prezidenta Vladimira Putina na začiatku jeho kariéry v tejto organizácii ako "svedomitého a disciplinovaného" špióna.

"Súdruh Putin si neustále zvyšuje svoju ideologickú, politickú a profesionálnu úroveň," uvádza sa v jednostranovom dokumente zverejnenom pre ruské médiá, ktoré vo štvrtok citovala tlačová agentúra AFP. Predmetný dokument vznikol v čase, keď bol Putin dvadsiatnikom.

Putin, dnes 67-ročný, pracoval pre KGB (Výbor štátnej bezpečnosti) od polovice 70. rokov a v rokoch 1985 - 1990, keď sa už sovietska moc rozpadávala, bol nasadený vo východonemeckom meste Drážďany. Putin sa neskôr v Kremli obklopil množstvom bývalých zamestnancov KGB a jeho nasledovníka - vplyvnej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Profilový dokument je súčasťou výstavy v Ústrednom štátnom archíve historických a politických dokumentov (CGAIPD) v Petrohrade. Výstava predstavuje aj ďalšie odtajnené spisy. Mladý Putin taktiež dostal "gratulácie od svojich nadriadených" v KGB "za svoju dobre organizovanú prácu a výsledky", píše sa vo vystavenom dokumente.

 

Putin, ktorý je pri moci ako ruský prezident alebo premiér už dve desaťročia, v roku 2016 prezradil, že si z citových dôvodov ponechal členský preukaz Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ).

Podľa kremeľských zdrojov vstúpil Putin do KGB ihneď po absolvovaní právnickej fakulty na Leningradskej štátnej univerzite v roku 1975. Následne strávil 16 rokov v KGB, kde pred rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991 dosiahol hodnosť podplukovníka. Putin sa zároveň začiatkom tohto roka vyjadril, že počas sovietskej éry mal vojenskú hodnosť poručíka.

Zmienené odhalenie prišlo krátko po tom, ako bol v nemeckých archívoch objavený jeho preukaz bývalej východonemeckej tajnej služby Stasi (Ministerstvo pre štátnu bezpečnosť - Ministerium für Staatssicherheit). O jeho činnosti v Drážďanoch existuje málo spoľahlivých informácií; jednou z možností je, že bol poverený náborom cudzincov, ktorí v meste študovali alebo pracovali.

Je známe, že Putin počas svojej kariéry v KGB pracoval ako príslušník kontrarozviedky. Podľa niektorých správ medzi jeho povinnosti patrilo sledovanie sovietskych disidentov; potvrdené to však nikdy nebolo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan
Slafkovského gesto hitom internetu: Čo plačeš? Pozri na skóre!
Alagič tvrdí, že sa jej z firmy okamžite ozvali.
Foto
Odhalená Jasmina: Sexy FOTO vám vyrazí dych! Takto ste Alagič ešte nevideli
Peter Pellegrini
Prieskum ukázal kto je najdôveryhodnejším politikom: Je ním náš nový prezident?
Šatan mal zaujímavú spoločnosť: Aha, ako fandil Danko so svojou misskou!
Známe tváre nám ukázali svoje milované mamy a prezradili, čo si na nich najviac vážia.
Foto
Známe tváre odhalili vzácne spomienky: Prečo zbožňujeme naše milované mamičky!
(Ilustračné foto)
Váš Tip
Študenti z Oravy natočili reportážne video o zemiakoch: Sily si zmerajú s víťaznými príspevkami zo 43 krajín!
Slovensko - Kazachstan ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Viete, čo robiť, keď stretnete medveďa? Tieto veci by ste si mali všímať
Bývalá svetová jednotka zvádza ťažký boj: Mám rakovinu, môže za to tenis!
Jasmina priznala, že k hokeju trošku privoňal aj jej syn Sanel.
Foto
Hokeju a našim chlapcom fandí aj Jasmina, no jedno ju mrzí: TRPKÝ odkaz Slovákom!
Na snímke poskytnutej NASA je slnečná erupcia, ako je vidieť na jasnom záblesku v pravom dolnom rohu, ktorú 9. mája 2024 zachytilo observatórium NASA Solar Dynamics Observatory.
Foto
Slnko ukazuje svoju silu: Ďalšia geomagnetická búrka! Pripravte sa na divadlo na nebi, kedy to príde?