Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2008 17:39 | Správy | Peniaze

Vážny: Peniaze na širokorozchodnú trať zoženieme

BRATISLAVA - Slovensko sa predbežne dohodlo s ruskou stranou na spolupráci pri viacerých projektoch v nákladnej železničnej preprave.

Zmluvy, ktoré dnes podpísal minister dopravy Ľubomír Vážny s vedením Ruských železníc, majú viesť k výstavbe novej širokorozchodnej trate cez územie Slovenska až do Rakúska za zhruba 100 miliárd korún (3,32 miliardy eur) a zvýšeniu objemu prepravy tovaru v krajine.

"Ruská strana má eminentný záujem, aby cez Slovensko tieklo viacej tovarových tokov ako doteraz," povedal novinárom Vážny po rokovaní so šéfom Ruských železníc Vladimirom Jakuninom. Minister odhadol, že s výstavbou širokorozchodnej železnice by sa mohlo začať asi o tri roky.

Slovenský štátny rozpočet by investíciu za niekoľko desiatok miliárd korún podľa Vážneho neutiahol. "O projekt je veľký záujem. Nevidíme problém v zabezpečení kapitálu," doplnil. Podľa skorších odhadov si mala stavba železnice vyžiadať až okolo 140 miliárd Sk (asi 4,6 miliardy eur).

Výsledkom posilnenia spolupráce slovenských a ruských železníc by mala byť aj vyššia vyťaženosť terminálu Dobrá. Prekladiskom na východe krajiny by malo prejsť asi 30.000 kontajnerov ročne oproti súčasnej tisícke. Minister vylúčil, že by sa pre výstavbu novej širokorozchodnej trate zrušil terminál v Čiernej nad Tisou. "Naopak, ideme do nej investovať. Čierna nad Tisou ostane vždy prekládkou sypkých materiálov," prisľúbil.

Železnica, ktorá umožňuje priamu prepravu surovín z Ruska či Ukrajiny, v súčasnosti končí pri Košiciach. Potiahnutie širokorozchodných koľajníc cez Slovensko až do Viedne podľa Jakunina podporujú viaceré európske krajiny, záujem na ňom majú tiež ázijské štáty. Prípravu výstavby trate by malo uľahčiť nové zastupiteľstvo, ktoré Ruské železnice otvárajú na Slovensku aj pre susedné Rakúsko.

Štát prenajme Rusom nákladný terminál na východe

Slovensko chce prenajať Ruským železniciam nákladný železničný terminál v Dobrej v okrese Trebišov neďaleko slovensko-ukrajinských hraníc. Počíta s tým zmluva o budúcej zmluve na prenájom a spoločné využívanie terminálu v Dobrej, ktorá bola podpísaná vo štvrtok. Po rokovaní s prezidentom Ruských železníc Vladimírom Jakuninom o tom informoval minister dopravy Ľubomír Vážny. "Rokovania boli náročné, ale dospeli sme ku konsenzu. Ruské železnice sa k nám nesprávali ako veľký slon k malému červíčkovi a dospeli sme ku korektnej spolupráci," zhodnotil dohodu Vážny.

Kapacita terminálu v Dobrej bola podľa Vážneho doteraz využitá na 7 % až 10 %. "Vytvorením spoločného podniku je reálny predpoklad, že namiesto súčasných okolo tisíc kontajnerov ročne pretečie cez tento terminál v prvom roku 26 tis. až 30 tis. kontajnerov ročne s perspektívou rastu," uviedol ďalej Vážny. S prezidentom Ruských železníc sa dohodli, že čím väčší bude počet kontajnerov, o to nižšia bude cena prenájmu.

Ruské železnice počas rokovania prejavili záujem o to, aby nákladná preprava cez Slovensko mala väčší objem ako doteraz. To by malo podľa Vážneho potvrdiť opodstatnenosť plánovanej širokorozchodnej železnice cez Slovensko. Rezort dopravy a Ruské železnice sa dohodli aj na spolupráci pri výrobe železničných podvalov v spoločnosti Železničná priemyselná stavebná výroba, a.s. v Čani. Vstupom ruskej strany do projektu možno očakávať vysoký rast výroby v tomto podniku, dodal minister dopravy. Jakunin informoval Vážneho, že Ruské železnice otvárajú vo štvrtok svoje zastúpenie na Slovensku s pôsobnosťou aj pre Rakúsko.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?