Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Prípad falošného lekára a sestry v bratislavskom domove dôchodcov: Obžalovaná Vanessa priznala vinu

Falošná zdravotná sestra, 18-ročná Vanessa P. z okresu Malacky, obžalovaná v kauze zariadenia pre seniorov Iris, urobila vo štvrtok pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I vyhlásenie o vine, a teda priznala vinu.

O tom, či súd prijme vyhlásenie, sa bude rozhodovať v piatok (18. 10.). Dôvod je, že spoluobžalovaný Ivan B. sa vyjadrí o vine v piatok. Pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I sa vo štvrtok začal proces s obžalovanými Ivanom B. a Vanessou P., ktorí v zariadení pre seniorov Iris v Bratislave na Heydukovej ulici mali podávať jeho klientom rôzne lieky a liečivá, pričom nemali na takéto úkony odbornú spôsobilosť.

Ivana B. z okresu Pezinok, ktorý sa vydával za lekára, na pojednávanie eskortovali z väzby, 18-ročná Vanessa P. z okresu Malacky, ktorá sa zase vydávala za zdravotnú sestru, na základe rozhodnutia súdu musí nosiť elektronický náramok. Obaja sú obžalovaní zo zločinu poškodzovania zdravia a obžalovaný Ivan B. aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie.

 

Podľa obžaloby mali od presne nezisteného času a dňa roku 2016 do zadržania 3. júla minulého roku v prevádzke zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby s názvom Nezisková organizácia Iris indikovať a podávať intravenózne, intramuskulárne vo forme tabliet a kvapiek osobám umiestneným v uvedenom zariadení lieky a liečivá. To napriek tomu, že nemali predpísanú odbornú spôsobilosť na takéto úkony, pričom neodbornou a nesprávnou indikáciou mohlo dôjsť k bezprostrednému ohrozeniu zdravia osôb. Prípadne im mohli privodiť predávkovanie a poddávkovanie či spôsobiť smrť.

Okrem toho Ivan B. od presne nezisteného času v roku 2016 až do svojho zadržania kontaktoval osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Pritom vykonával nechránený orálny styk s poškodenými v priestoroch organizácie Iris napriek tomu, že bol poučený o nutnosti informovať každého, s kým bude mať sexuálny styk, o tom, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV. Poškodeným mal túto skutočnosť zatajiť, čím ich vydal do nebezpečenstva nákazy vírusom HIV.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) po prepuknutí kauzy spolupracoval s políciou pri vyšetrovaní a okamžite poskytol pomoc ľuďom, ktorí ju potrebovali. Pre všetkých 24 klientov v júli 2018 našli náhradné riešenie, najmä v spolupráci s mestskou časťou Petržalka a Ružinov. Pretože dvojica svojím protiprávnym konaním ohrozila život a zdravie iných osôb, spôsobila ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť a tohto protiprávneho konania sa dopúšťala na chránených osobách, v súlade s ustanoveniami Trestného zákona jej v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri roky až osem rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú