Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Prípad falošného lekára a sestry v bratislavskom domove dôchodcov: Obžalovaná Vanessa priznala vinu

Falošná zdravotná sestra, 18-ročná Vanessa P. z okresu Malacky, obžalovaná v kauze zariadenia pre seniorov Iris, urobila vo štvrtok pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I vyhlásenie o vine, a teda priznala vinu.

O tom, či súd prijme vyhlásenie, sa bude rozhodovať v piatok (18. 10.). Dôvod je, že spoluobžalovaný Ivan B. sa vyjadrí o vine v piatok. Pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I sa vo štvrtok začal proces s obžalovanými Ivanom B. a Vanessou P., ktorí v zariadení pre seniorov Iris v Bratislave na Heydukovej ulici mali podávať jeho klientom rôzne lieky a liečivá, pričom nemali na takéto úkony odbornú spôsobilosť.

Ivana B. z okresu Pezinok, ktorý sa vydával za lekára, na pojednávanie eskortovali z väzby, 18-ročná Vanessa P. z okresu Malacky, ktorá sa zase vydávala za zdravotnú sestru, na základe rozhodnutia súdu musí nosiť elektronický náramok. Obaja sú obžalovaní zo zločinu poškodzovania zdravia a obžalovaný Ivan B. aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie.

 

Podľa obžaloby mali od presne nezisteného času a dňa roku 2016 do zadržania 3. júla minulého roku v prevádzke zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby s názvom Nezisková organizácia Iris indikovať a podávať intravenózne, intramuskulárne vo forme tabliet a kvapiek osobám umiestneným v uvedenom zariadení lieky a liečivá. To napriek tomu, že nemali predpísanú odbornú spôsobilosť na takéto úkony, pričom neodbornou a nesprávnou indikáciou mohlo dôjsť k bezprostrednému ohrozeniu zdravia osôb. Prípadne im mohli privodiť predávkovanie a poddávkovanie či spôsobiť smrť.

Okrem toho Ivan B. od presne nezisteného času v roku 2016 až do svojho zadržania kontaktoval osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Pritom vykonával nechránený orálny styk s poškodenými v priestoroch organizácie Iris napriek tomu, že bol poučený o nutnosti informovať každého, s kým bude mať sexuálny styk, o tom, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV. Poškodeným mal túto skutočnosť zatajiť, čím ich vydal do nebezpečenstva nákazy vírusom HIV.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) po prepuknutí kauzy spolupracoval s políciou pri vyšetrovaní a okamžite poskytol pomoc ľuďom, ktorí ju potrebovali. Pre všetkých 24 klientov v júli 2018 našli náhradné riešenie, najmä v spolupráci s mestskou časťou Petržalka a Ružinov. Pretože dvojica svojím protiprávnym konaním ohrozila život a zdravie iných osôb, spôsobila ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť a tohto protiprávneho konania sa dopúšťala na chránených osobách, v súlade s ustanoveniami Trestného zákona jej v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri roky až osem rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?