Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Ťažko chorého Lukáša (15) čaká náročný zákrok a rizikový prevoz: Rodičia si vydupali neurochirurga Šteňa

Hádka dvoch nemocníc sa skončila! Po tom, ako Národný ústav detských chorôb (NÚDCH ) a neurochirurgia na Kramároch nevedeli nájsť spoločnú reč a dohodnúť sa, kto zoperuje ťažko chorého Lukáša (15) s nádorom na mozgu, zasiahla samotná ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (42) a rozhodnutie nechala na samotných rodičov.

Tí sa rozhodli pre možnosť, aby ich syna operoval neurochirurg Juraj Šťeno (70), ktorého ministerka práve pre prístup k tomuto prípadu odvolala z postu hlavného odborníka MZ pre neurochirurgiu. Rozhodnutie rodičia nezmenili ani napriek varovaniam lekárov z NÚDCH, ktorí upozorňujú na riziká pri prevoze z jedného pracoviska na druhé. Chlapca čaká do konca týždňa náročný operačný zákrok, no rizikové budú aj hodiny po ňom. Po tlaku médií a zásahu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej si rodičia vydupali svoje a Lukášovi odobrili prevoz a operáciu na neurochirurgii. „Malý sa má konečne vcelku dobre, lebo všetko je povolené. Už sa mu robia predoperačné vyšetrenia a operovať ho bude profesor Šteňo a jeho tím, lebo on je podľa mňa nielen slovenská, ale svetová špička a súhlasil s tým,“ prezradil nám s úľavou v hlase Lukášov otec.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Podľa jeho slov časť tlaku, ktorý v poslednom období zažili, poľavil. „Prvá časť prekážky je za nami, tak časť kameňa odpadla, ale najťažšie nás len čaká. Aby sa to dobre zoperovalo. Už len nech má profesor so svojím tímom šťastnú ruku,“ hovorí otec s nádejou v hlase. Odborníci z NÚDCH, kde Lukáš absolvoval prvú operáciu, upozorňovali na to, že prevoz po operácii môže spôsobiť komplikácie. Riaditeľ Ladislav Kužela chcel, aby profesor Šteňo prišiel zoperovať chlapca k nim, alebo aby sa celá operácia aj pooperačná starostlivosť uskutočnili na neurochirurgickej klinike. Šteňo sa však vyjadril, že na ich prístroje zvyknutý nie je a neodpovedal ani na ponuku, že si môže prístroje zo svojho pracoviska priniesť k nim. „Národný ústav detských chorôb rešpektuje želanie rodiny pacienta. Podrobnejšie informácie k prípadu nebudeme zverejňovať,“ vyjadril sa na margo rozhodnutia rodičov Kuželov NÚDCH.

O zákroku mlčí

 

Neurochirurg Šteňo, ktorý by mal Lukáša do konca týždňa operovať, sa k celej kauze svojho odvolania z postu hlavného odborníka MZ pre neurochirurgiu zatiaľ nechcel vyjadrovať. Urobí tak podľa vlastných slov až po operácii chlapca. „Rozhodnutie pani ministerky beriem na vedomie. Za všetkými svojimi vyjadreniami v medializovanej kauze si plne stojím a žiadne etické princípy som dokázateľne neporušil,“ uviedol Šteňo, pre ktorého je momentálne najdôležitejšie, že povolili prevoz Lukáša a môžu ho operovať na klinike v Dérerovej nemocnici.

„Všetko bude v režime, ktorý sa nám osvedčoval po dobu 25 rokov. To znamená, že po operácii bude asi dve hodiny na jednotke intenzívnej starostlivosti. Keď sa preberie, bude v sprievode anestéziológa prevezený do detskej nemocnice. Nateraz sa musím sústrediť na to, aby sme spolu s tímom z našej kliniky, ale aj s tímom z iných kliník zachránili život tohto vážne chorého chlapca,“ uzavrel Šteňo. O samotnom zákroku ani jeho náročnosti Šteňo hovoriť nechcel. Podľa vlastných slov čaká na výsledky predoperačných vyšetrení.

Prečo je prevoz rizikový

Marián Hargaš, hlavný odborník MZ pre pediatrickú anestéziológiu a pediatrickú intenzívnu medicínu

Posádka a pacient sú opakovane vystavení prudkým zmenám smeru a rýchlosti jazdy vzhľadom na nebezpečné situácie na ceste. Prudké brzdenie alebo nadskočenie na obyčajnom výmole či pri defekte môžu spôsobiť povytiahnutie dýchacej trubičky z krátkych dýchacích ciest dieťaťa a viesť k okamžitému duseniu pacienta.

Opätovné zabezpečenie dýchacích ciest (čo je u malých detí extrémne náročný výkon aj v ideálnych podmienkach) sa v stiesnených podmienkach počas prevozu nemusí podariť. Odhliadnuc od kvality ciest, už aj nakladanie pacienta do sanitky spôsobuje zbytočné otrasy, ktoré neprospievajú žiadnym orgánom krátko po operácii. Preto je snaha sa vyhnúť aj vnútronemocničným transportom, preto máme zabezpečené mobilné CT a napríklad preto sa aj v NÚDCH vybudovala operačná sála určená pre novorodencov priamo na novorodeneckej klinike.

Aké špeciálne prístroje môžu byť potrebné

Čím je stav pacienta kritickejší, tým viac špeciálnych prístrojov sa používa. Pacient v resuscitačnej starostlivosti vyžaduje použitie

- kompletného monitorovacieho systému vrátane merania tlaku krvi priamo v tepne,

- presné pumpy a dávkovače kontinuálnych liekov na udržanie tlaku krvi, kde odchýlka rýchlosti o desatiny mililitra za hodinu vedie k vážnym dôsledkom z dôvodu nepresného dávkovania,

- na riadenú umelú ventiláciu pľúc používame prístroje, ktoré nesmú tlakom poraniť ani pľúca tých najmenších detí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, df, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!