Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Patrika († 14) zabil konár na školskej vychádzke: Desivý opis svedkyne o tragédii

Ničivý vietor Mortimer, ktorý sa prehnal Slovenskom, spôsobil v Nitre obrovskú tragédiu.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Masívny konár stromu sa vplyvom mohutných poryvov vetra odlomil a spadol na skupinu žiakov, ktorí boli na školskej vychádzke. Len 14-ročného Patrika zasiahol tak nešťastne, že mu údajne zlomil väzy a na mieste ho usmrtil. Jeho dvoch spolužiakov ťažko zranil a museli ich previezť do nemocnice.

Na nešťastnú pondelkovú vychádzku nezabudnú žiaci zo Základnej školy v Nitre na Topoľovej ulici do konca života. V čase vyučovania sa pod dozorom dvoch učiteliek boli prejsť po známej cyklotrase, ktorá je od školy vzdialená asi kilometer. Mohutný vietor odtrhol konár stromu práve vo chvíli, keď pod ním prechádzali.

Otvoriť galériu
Masívna drevina prudko padala priamo na nič netušiace deti... „Boli to dve skupiny žiakov. Jedna, v ktorej bolo osem detí, išla popredu, a tá druhá, kde ich bolo asi dvadsať, išla pozadu. Obrovský konár spadol na troch chlapcov z tej menšej skupiny a okamžite ich zrazil na zem,“ so slzami v očiach rozpráva svedkyňa nešťastia. K deťom, ktoré ostali bezvládne ležať na zemi, pribehli učiteľky a zo všetkých síl ich ratovali.

 

Okamžite zavolali záchranku. Napriek všemožnej snahe lekárov sa však podarilo zachrániť len dvoch chlapcov, Patrik, bohužiaľ, skonal na mieste. Ťažký konár mu údajne zlomil väzy. Jeho dvoch spolužiakov previezli do nitrianskej nemocnice „Boli k nám privezené dve deti. Jedno z nich sme operovali a druhé podstúpilo niekoľko vyšetrení. Obe sú mimo ohrozenia života,“ informovala Nový Čas hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

Pomáhajú psychológovia

Strašné nešťastie nechcel v škole nikto komentovať. Deťom prišli na pomoc psychológovia, ktorí sa snažili pomôcť nielen im, ale aj pedagógom. Obrovská tragédia zasiahla hlavne rodinu mladého talentovaného ôsmaka Patrika. „Bol to múdry chalan, veľmi šikovný... Chodil na technickú olympiádu a vyhrával. Je to nesmierna tragédia, ktorá bude v škole rezonovať ešte veľmi dlho,“ vyjadril sa kamarát, ktorý Patrika veľmi dobre poznal.

Otvoriť galériu
Z nešťastia je zdrvený aj nitriansky primátor. „Bol som s rodinou, ktorej som vyjadril úprimnú sústrasť. Je to obrovská tragédia nielen pre školu, ale aj pre mesto. My ako zriaďovateľ školy budeme určite celú záležitosť riešiť. Zisťujeme, kto je správcom stromov, nateraz môžem povedať, že to nie je pozemok mesta,“ povedal primátor Marek Hattas. Strašnú tragédiu vyšetruje nitrianska polícia.

Ako vznikol vietor-zabijak

Jozef Iľko, meteorológ

Vytvorila sa dosť hlboká tlaková níž, ktorá postupovala od západu. Postupovala cez Nemecko, kde bol silný vietor, zasiahla najviac stredné Čechy a teraz sa presunula nad Poľsko. Slovensko je na južnej strane tejto tlakovej níže. Vytvoril sa tlakový gradient, ktorý je potrebný na to, aby vietor bol silnejší. Nedá sa to zovšeobecniť pre celé územie, že všade je vietor rovnako silný. Aj v rámci Bratislavy je rozdiel. Ako som naposledy pozeral, na letisku fúkal 16 metrov za sekundu, ale na Kolibe len 11 metrov. Aj v rámci jedného mesta sú tak rozdiely v rýchlosti vetra. Nič výnimočné to však nie je, určite bol aj silnejší vietor, najmä v chladnejšom polroku na jeseň a v zime.

Otvoriť galériu

1. Na cyklotrase pri futbalovom štadióne pod Zoborom v Nitre došlo následkom silného nárazového vetra k odtrhnutiu konára stromu.

2. Mohutný konár spadol na školopovinné deti, ktoré tam boli na vychádzke a práve išli popod strom.

3. Len 14-ročného Patrika zasiahol kus dreva tak nešťastne, že zomrel. Dvaja žiaci utrpeli ťažké zranenia a previezli ich do nemocnice.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: šiš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Psíka Jeffa našli na ulici v dezolátnom stave
Foto
Keď ho našli na ulici, odpadávala z neho koža: Uvidíte ho teraz, roztopíte sa! Rozkošný chlpáč
Kemka taktiež neostal ticho a povedal, čo si o Šimkovičovej myslí.
Foto
Kemka ukázal zabudnutú FOTO so Šimkovičovou: To boli časy, keď vedela, kde je jej miestečko!
Odborníčka na reč tela si všimla na Putinovom prejave zvláštnosť.
Foto
Odborníčka na reč tela o prejave Putina: TOTO bilo do očí, z významu vás strasie!
Aplikácia sleduje aj blížiace sa termíny očkovania.
Foto
Rodičia, vyskúšajte APKU, ktorá pomôže s mnohými problémami: Čo všetko v nej nájdete?
Pápež František
Pápež František vyzval politikov! Slová, ktoré niekto musel povedať
Poprad, Slovakia, October 15, 2014 - People are boarding a Regional Train of the Slovak Railway ZSSK at Poprad Station.
Hororová scéna na železničnej stanici v Pezinku: Rušňovodič bol bezmocný!
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska.
Foto
Čo sa to v Poľsku deje?! Ulice zaplnili protestujúci: Európska únia nebude mať radosť
Brad Pitt a Angelina Jolie
Špina sa už valí! Smutné, čo vyšlo na povrch o Angeline Jolie: TOTO že hovorila deťom?!
 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto
Čaputová v Kyjeve: Obrovská pocta! Od Zelenského dostala...
Polícia pátra po 26-ročnom Danielovi Drienovi z Hôrky
Foto
Daniel po príchode do nemocnice spravil niečo čudné a ZMIZOL: Toto je jediná STOPA
F-15 Eagle fighter jets flying above clouds at sunset
Dobré správy pre Ukrajinu: Príde očakávaná zásielka už čoskoro?!
Mária Čunderlíková zomrela vo veku 73 rokov.
Zomrela uznávaná odborníčka Čunderlíková († 73): Za svoj život pomohla tisíckam pacientov