Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2019 07:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Kedysi boli hviezdy tanečných filmov, teraz... Čo sa stalo s kráľovnami parketu?

Roztancovali celý svet! V 70. a 80. rokoch minulého storočia vládli filmovému plátnu tanečné filmy ako Pomáda, Flashdance či Hriešny tanec.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

V hlavných ženských úlohách sa predstavili sexi, mladé a talentované herečky, ktoré pobláznili milióny mužov a stali sa vzorom pre milióny žien. Toto sú osudy hviezd z najznámejších tanečných filmov.

Jennifer Grey (59) zničila kariéru operácia

Hriešny tanec • 1987

 

„Baby nebude sedieť v kúte,“ povedal sexidol Patrik Swayze († 57) ako Johnny v ikonickom Hriešnom tanci, azda najznámejšom tanečnom filme všetkých čias. Mladučkú Frances – „Baby“ si zahrala dnes 59-ročná Jennifer Grey. Jej nezameniteľný vzhľad kučeravého dievčaťa s hlbokým pohľadom a s výrazným nosom si filmári zamilovali. Lenže práve výrazný nos herečke prekážal...

Otvoriť galériu

Grey vyrastala v hereckej rodine, jej otcom je oscarový herec Joel Grey a matkou herečka a tanečnica Jo Wilder. Po tom, ako vyštudovala herectvo, debutovala v roku 1984 na filmovom plátne. O dva roky neskôr prišla jedna z jej dvoch významných rolí. Divákom sa predstavila ako Jeanie Buellerová v komédii Voľný deň Ferrisa Buellera. O rok neskôr prišla úloha „Baby“ v legendárnom Hriešnom tanci. Krátko pred jeho premiérou mala herečka autonehodu. Sedela na mieste spolujazdca, no v druhom aute zahynula matka s dcérou. Pre túto udalosť a výčitky si podľa svojich slov nedokázala poriadne užiť megaúspech filmu. Paradoxne Hriešny tanec bol zároveň vrcholom jej kariéry. V 90. rokoch sa objavovala najmä v kriminálkach, zahrala si tiež v športovej dráme z roku 1992 Vietor. Po roku 2000 získala pár menších úloh v desiatke nie príliš známych filmov.

Sľubne rozbehnutú hereckú kariéru jej pokazila plastická operácia nosa, ktorá úplne zmenila jej vzhľad. Kukuč nezbednej „Baby“ bol zrazu fuč. Aj sama herečka si je vedomá, tohto nešťastného kroku. „Vošla som na operačnú sálu ako celebrita a vyšla som ako anonym. Bola to operácia nosa z pekla. Navždy zostanem tou kedysi slávnou herečkou, ktorú dnes nikto ani nespozná, pretože si dala operovať nos,“ povedala pre britský The Mirror v roku 2012.

V roku 2010 vyhrala americkú verziu tanečnej šou Let´s Dance. Tesne pred nakrúcaním absolvovala lekársku prehliadku, počas ktorej jej objavili zhubný nádor na štítnej žľaze. Našťastie naň prišli včas a odstránili ho ešte predtým, ako začal metastázovať, čo jej zachránilo život. Od roku 2001 žije v manželstve s hercom Clarkom Greggom, s ktorým má dcéru Stellu (18).

Karen Lynn Gorney (74) žne úspechy v divadle

Horúčka sobotňajšej noci • 1977

Kultový film zo 70. rokov, ktorý naplno odštartoval slávnu éru tanečných filmov. Napriek tomu, že mal premiéru pred viac ako 40 rokmi, dodnes ho s obľubou hrajú mnohé televízie. Mladý Brooklynčan Tony, ktorý pracuje ako predavač v obchode s farbami, žije iba pre jedno - sobotnú noc, keď to v zvonových nohaviciach opäť roztočí na hudbu od Bee Gees na tanečnom parkete. Zahral si ho úspešný herec John Travolta (65) a kontru mu vo filme robila Stephanie, s ktorou začal trénovať na tanečnú súťaž.

Otvoriť galériu
Svoj debut absolvovala ešte ako tínedžerka v snímke David a Lisa z roku 1962. Najväčšia a zároveň jej tretia filmová rola prišla v podobe Horúčky sobotňajšej noci v roku 1977. Po nej si dala od herectva na čas pauzu a viedla Múzeum umenia na Manhattane. Začiatkom 90. rokov sa jej za herectvom zacnelo, no veľkolepý návrat na filmové plátno sa nekonal - Karen sa podarilo získať iba pár menších rolí. Z tých známejších filmov spomeňme Mužov v čiernom z roku 1997. Úspešnejšia bola na divadelnej scéne, kde hráva dodnes.

Gorney sa okrem herectva venovala aj spevu. Vydala tri albumy a koncertovala po džezových kluboch. Často si ju vďaka jej slávnej diskorole volajú do rôznych dokumentov o tomto hudobnom štýle. Bezdetná herečka sa vo filmoch dnes už veľmi neobjavuje, namiesto toho žije pokojný život po boku svojho manžela Marka Tobacka, ktorého si vzala v roku 1995, a maľuje obrazy.

Olivia Newton-John bojuje s rakovinou

Pomáda • 1978

Americký muzikál Pomáda patril v časoch svojho uvedenia k celosvetovo najnavštevovanejším filmom! V hlavnej úlohe sa opäť predstavil božský John Travolta ako Danny Zucca, Sandy si zahrala Olivia Newton-John (71).

Otvoriť galériu

Austrálčanka Olivia Newton-John bola odjakživa viac speváčkou ako herečkou. V roku 1974 získala uznávané ocenenie Grammy a jej hviezda začala stúpať. Aj keď v Pomáde stvárňovala tínedžerku, v čase natáčania bola už zrelou tridsiatničkou. Za svoj presvedčivý výkon však získala Zlatý glóbus. Dnes je s odhadovaným predajom viac ako 100 miliónov nosičov a štyrmi Grammy zaraďovaná do zoznamu najpredávanejších hudobných umelcov sveta. Medzi jej najväčšie hity patrí jednoznačne Physical z roku 1981. S exmanželom, hercom Mattom Lattanzim má jedinú dcéru Chloe (33).

V roku 1992 sa vyliečila z rakoviny prsníka a stala sa propagátorkou zdravého životného štýlu. V júni roku 2008 povedala áno Johnovi Easterlingovi, zakladateľovi firmy na výrobu prírodnej kozmetiky, no šťastie v súkromí však vystriedala ďalšia bolestivá správa, v roku 2013 sa jej rakovina vrátila, Olivia ju porazila, no o štyri roky neskôr sa zákerná choroba opäť prebudila a lekári jej diagnostikovali štvrté, terminálne štádium, ktoré je neliečiteľné. „Hlavné je nečítať štatistiky. Pretože potom, ak vám niekto povie, že budete žiť pol roka, tak aj budete, lebo ste tomu uverili. Takže pre mňa je najlepšie nevedieť, čo ma čaká,“ vyznala sa v emotívnom rozhovore pre TV šou 60 minút Austrália.

Jennifer Beals (55) hviezdi v seriáloch

Flashdance • 1983

Kto by si nepamätal mladú a energickú Alex Owensovú, ktorá cez deň pracovala ako zváračka a v noci tancovala v luxusnom bare. Sexi tanečnicu s uhrančivým pohľadom, ktorá v štulpniach a v čiernom body oslnila výberovú komisiu tanečného konzervatória, stvárnila dnes 55-ročná herečka Jennifer Beals.

Kráska sa najskôr venovala modelingu, neskôr začala navštevovať kurzy herectva a nakoniec sa dala na štúdium americkej literatúry na prestížnej Yalovej univerzity. Keď vyhrala konkurz na Flashdance, sama tomu neverila. Na výbere sa totiž zúčastnilo 4 000 kandidátok! Úloha jej priniesla nielen slávu po celom svete, ale aj nomináciu na Zlatý glóbus. Zaujímavé je, že v takmer všetkých tanečných scénach netancuje Jennifer, ale tanečnica Marine Jahan.

Otvoriť galériu
Po ďalšom úspechu vo filme Nevesta sa Beals rozhodla, že si najskôr dokončí vysokú školu. Sľubne rozbehnutú filmovú kariéru sa jej už naplno naštartovať nepodarilo. Do dnešných dní sa viac ako vo filmoch objavuje v seriáloch. Našincom môže byť známa najmä zo seriálu Vtierka Castle, kde stvárnila agentku CIA Sophiu Turner. V USA je však známejšia zo seriálu Láska je láska, kde dlhé roky hrala homosexuálne orientovanú riaditeľku centra umenia Bette Porter.

Možno aj preto sa Jennifer verejne zastáva práv homosexuálov. „Myslím, že po šiestich rokoch hrania Bette Porter v Láska je láska sa cítim ako člen početnej komunity,“ povedala dávnejšie. S kanadským zabávačom Kenom Dixonom má 14-ročnú dcéru Ellu. Herečka, ktorá s rodinou žije v LA, sa okrem iného venuje fotografovaniu, ovláda niekoľko bojových umení, napríklad kung-fu a je tiež vášnivou triatlonistkou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny