Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2019 00:00 | PR články

Poznáte chute Slovenska?

Poznáte džadky, perky alebo strákoše? Hoci zastávajú pevné miesto v mnohých regionálnych kuchyniach, v obchodoch sa stále viac objavujú výrobky, ktoré sú slovenské, a predsa sa čímsi líšia. Predstavujú rozmanitosť jednotlivých regiónov tak, ako by ste ich možno nečakali.

Klasické korbáčiky, poctivé vajíčka, ale aj syry okorenené štipkou chilli či zakysanky. To všetko sa rodí v slovenských regiónoch pod rukami šikovných lokálnych výrobcov, ktorí tradičné receptúry neraz inovujú a dopĺňajú novými chuťami.

Tradičné aj nové syrové chute

Takým prípadom je i Farma Východná v regióne Liptov, kde vznikajú tradičné, ale aj exkluzívne zrejúce syry. Ich špeciálny syr Syrošík tiež vyvinuli priamo na tomto ekologickom hospodárstve. „Syrošík vyrábame tradičnou metódou z kravského mlieka. Čili sme zvolili ako zaujímavý kontrast k lahodnej chuti syra. Je určený pre fajnšmekrov, ktorí radi spoznávajú nové chute a neboja sa experimentovať,“ prezrádza tajomstvá syrov z Farmy Východná Marián Magyar.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok
Vedeli ste, čo sú zázrivské vojky? Sú to unikátne syrové nite, ktoré sa takto môžu nazývať len v Zázrivej a vyrábajú ich napríklad v rodinnej firme Syrmix. Katarína Košarišťanová zo Syrmixu hovorí: „Vyrastali sme v rodine, ktorej výroba tradičného korbáčika bola neodmysliteľnou súčasťou. Takto si privyrábali naši rodičia, ktorí sa to naučili od tých svojich a teraz v tejto tradícii pokračujeme aj my. Nebola to ľahká cesta, a na jej začiatku sme ani len netušili, že z malej výrobničky v rodinnom dome raz vyrastie firma, ktorá dnes zamestnáva viac ako 40 zamestnancov a vyrába približne 70 druhov rôznych syrových výrobkov.“

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok
S Mliekarňou Kopanice Selce ste sa zase zrejme stretli vďaka ich jogurtom či zakysankám. Ich výrobky sú veľmi kvalitné aj vďaka vlastným dojniciam. „Spoluprácu s Kauflandom hodnotíme pozitívne, nakoľko ide o dlhoročného spoľahlivého odberateľa, ktorý má možnosť  posunúť našu značku výrobkov medzi takmer všetkých obyvateľov Slovenska,“ tvrdí Tomáš Čulík z mliekarne.

Z regiónov na celé Slovensko

Hoci tieto výrobky  vznikajú v malých obciach a regiónoch, nachádzajú si svoj zaslúžený priestor i v obchodných reťazcoch. Jedným z tých, pre ktorých je podpora slovenských a aj regionálnych dodávateľov kľúčová, je Kaufland. Aktuálne v rámci tohto projektu spolupracuje so 67 regionálnymi dodávateľmi. Keďže ide o malých výrobcov, počas roka sú ich výrobky dostupné iba v predajniach v regióne svojho pôvodu. Regionálny sortiment nájdete v 64 predajniach Kaufland. Reťazec však teraz pripravil špeciálny týždeň, kedy bude vybrané výrobky od vybraných regionálnych dodávateľov možné nájsť v predajniach po celom Slovensku.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok
Takže ak ste doteraz mali pocit, že viete, ako chutí Slovensko, nechajte sa prekvapiť výrobkami z regiónov. Navyše, zakúpením výrobkov od slovenských výrobcov podporíte našu domácu produkciu.

A ešte jedna výzva na záver. Ak poznáte šikovného regionálneho výrobcu alebo ním dokonca ste, dajte o tom vedieť Kauflandu a ponúknite svoje výrobky zákazníkom jedného z najväčších obchodných reťazcov. Všetko potrebné sa dozviete na tejto stránke.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?