Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Chlapček (5) statočne bojuje s ťažkými diagnózami: Marko sa môže otráviť aj čistou vodou

Synček ešte viac posilnil ich vzťah plný lásky a pochopenia. Mária (36) a Radoslav (37) Gálovci z Haliče (okr. Lučenec) sú spolu 20 rokov a majú tri krásne detičky.

Prostredný syn Marko (5) sa však narodil s viacerými zložitými chorobami. Ako jediné dieťa na Slovensku trpí ojedinelým ochorením diabetes insipidus. Napriek detskej mozgovej obrne sa naučil krásne rozprávať, sám už dokáže prejsť pár metrov a svojim rodičom robí obrovskú radosť.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Majka a Rado boli susedmi a ich kamarátstvo prerástlo do obrovskej lásky. V roku 2007 sa zobrali a neskôr sa im narodil prvorodený synček Radko. Po troch rokoch ostala mladá mamička znova tehotná. No radosť z bábätka vystriedali obrovský smútok, strach a beznádej...

 

Raritné ochorenie

V nemocnici zistili, že ich druhé dieťatko bude mať hydrocefalus. „Nevieme, čo bolo príčinou postihnutia. Osem rokov som sa liečila na boreliózu a do toho som mala alergiu, na ktorú mi dávali lieky,“ hovorí Mária. Chlapček bol ešte v brušku mamičky taký dehydrovaný, že zakrvácal do mozgu. Postupne sa rodičia dozvedali všetky choroby, ktorými ich synček trpí. Ako jediný novorodenec mal raritný diabetes insipidus, čo v reálnom živote znamená, že z tela vydá viac tekutín, ako prijme.

Otvoriť galériu

„Práve na to musíme dávať obrovský pozor, aby nebol dehydrovaný, alebo keď prijme viac tekutín, aby neopuchol. Táto takzvaná otrava vodou vzniká práve vtedy, keď po dehydratácii sa rýchlo doplní veľké množstvo tekutín... Preto Marko nemôže ani plný fyziologický roztok, čo sa infúzie týka,“ vysvetľuje mamička. K tomu sa Markovi pridružili ešte epilepsia, detská mozgová obrna, psychomotorická retardácia, anémia, problémy s očkami a mnoho ďalších chorôb.

Najhoršie obavy sa nepotvrdili

„Do pol roka neplakal a neusmieval sa. Pripravovali nás na to najhoršie, že bude ležať a nebude vidieť. Našťastie sa to nepotvrdilo,“ hovorí o synčekovom zdravotnom stave Majka. Napriek mnohým ochoreniam Marko povedal prvé slovíčko už ako dvojročný. „Bolo to slovo oco. Veľmi nás to s manželom potešilo, plakali sme od dojatia,“ prezrádza Haličanka s tým, že prvé krôčiky sa mu podarili pred rokom.

Postihnutie synčeka manželov ešte viac zblížilo a posilnilo celú rodinu. „Muž mi je veľkou oporou. Nemyslíme na budúcnosť a užívame si s deťmi každý deň. Tešíme sa z každej jednej chvíľky strávenej s rodinou,“ objasňuje mamička, ktorej manžel dáva za pravdu. „Narodilo sa nám postihnuté dieťatko, no ideme ďalej, aj keď je to náročnejšie. Určite neľúbim za to menej ani manželku a ani synčeka,“ hovorí Radoslav.

Otvoriť galériu

Malému bojovníkovi veľmi pomáhajú napredovať fyzicky, ale aj mentálne rehabilitácie. Päťčlenná rodina si ich však tak často, ako by ich mal Marko absolvovať, nemôže dovoliť. Aj preto pre neho Miešaný spevácky zbor Ozvena pripravil benefičný koncert. „Je nám to nepríjemné, no pracuje iba manžel, takže máme obmedzený rozpočet a rehabilitácie sú finančne náročné. Ďakujeme všetkým dobrým ľuďom, ktorí nám pomáhajú,“ zakončila Majka. Najväčším snom trojnásobnej mamičky je, aby jej druhorodený synček dokázal sám chodiť a ona mu mohla merať hladinu sodíka v krvi, aby nikdy nebol dehydrovaný.

Zriedkavé ochorenie

Diabetes insipidus je veľmi zriedkavé ochorenie, ktoré sa prejavuje nadmerným vylučovaním moču a z toho dôvodu aj nadmerným a neustálym smädom. Tento stav je spôsobený nedostatočným vylučovaním antidiuretického hormónu ADH alebo tiež tým, že obličky na tento hormón nereagujú. Antidiuretický hormón je tvorený v časti mozgu nazývanej hypotalamus a následne je uložený do neurohypofýzy (zadný lalok hypofýzy).

Jeho úlohou je ovplyvňovať funkciu obličiek, vďaka čomu je možné regulovať v organizme vodu, ale tiež vplýva aj na reguláciu krvného tlaku. Vysoké alebo nízke množstvo tohto hormónu spôsobuje v tele vážne problémy. V prípade, že je hladina ADH vysoká, obličky zadržiavajú veľké množstvo vody v krvi, čím sa stáva krv redšia a môže dôjsť až k otrave vodou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?