Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Župan Trnka chce kúpiť U. S. Steel za euro: Rázna reakcia ministerstva

Ostro sledovaná situácia u najväčšieho zamestnávateľa na východe neunikla pozornosti župana.

Rastislav Trnka najnovšie vyhlásil, že Košický samosprávny kraj (KSK) požiada vedenie americkej spoločnosti o odkúpenie miestnych oceliarní za symbolické euro. Urobí tak na základe precedensu v Srbsku, kde sa fabrika U. S. Steel pre nedostatočné investície do modernizácie zadlžila, po čom nasledovalo prepúšťanie a napokon skončila vo verejnom sektore.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ako Trnka uviedol, v prípade košického závodu vidí vedenie KSK podobný vývoj, ako sa udial na konci januára 2012 v bývalých oceliarňach U. S. Steel v Srbsku. „Vzhľadom na predchádzajúcu diskusiu o investičnom dlhu a ekonomických problémoch, s ktorými U. S. Steel bojuje, sme vedeniu spoločnosti ponúkli pomocnú ruku. Aby sme predišli následným problémom a uchránili zamestnanosť v kraji, sme zatiaľ neoficiálne ponúkli odkúpenie závodu U. S. Steel Košice za obdobných podmienok ako v srbskom Smeredeve, kde prešli oceliarne do rúk verejného sektora za 1 dolár,“ vysvetlil Trnka.

Dočasným vstupom do U. S. Steelu Košice chce predísť následkom negatívneho vývoja v závode, najmä prepúšťaniu zamestnancov. Košické oceliarne ohlásili do konca roka 2021 odchod 2 500 zamestnancov. Prezident U. S. Steelu James Bruno označil za aktuálne najzávažnejší problém environmentálne dane EÚ.

 

Investičný dlh americkej spoločnosti sa odhaduje približne na miliardu eur. „Nazdávame sa, že hlavne nízka miera investícií do modernizácie a rozvoja podniku má za následok znižovanie konkurencieschopnosti U. S. Steelu na trhu,“ poznamenal Trnka. Dodal, že košický manažment o predaji rozhodnúť nemôže. Americké vedenie korporácie sa začne touto ponukou zaoberať, keď bude oficiálne doručená.

 

U.S.Steel predal ocielareň v Srbsku za 1 dolár

Smederevskú oceliareň v Srbsku založili v roku 1913. Po jej bankrote v roku 2003 ju odkúpila spoločnosť U.S. Steel za vtedajších 23 mil. dolárov (20 852 000 €). Vlastníkom sa opäť stalo Srbsko v roku 2012, keď sa investor zo Spojených štátov stiahol kvôli stratovosti. Továreň odkúpila srbská republika za symbolický 1 dolár.

Po odchode americkej ocele Srbsko hľadalo nového investora, zatiaľ čo 5-tisíc pracovníkov spoločnosti poslali na platenú dovolenku do apríla 2013, keď pece oceliarne začali opäť fungovať s obmedzenou kapacitou. Oceliareň nakoniec odkúpila Čínska spoločnosť HBIS v roku 2016 ako jediný konkurent v tendri za 46 miliónov €. Podľa zmluvy plánovala čínska spoločnosť investovať do oceliarne najmenej 300 mil. €.

 

Ministerstvo: Zosmiešňuje zamestnávateľa

„Pre svoje osobné PR R. Trnka zosmiešňuje jedného z najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Je to absurdné a nezodpovedné voči serióznemu investorovi, ale predovšetkým voči tisícom zamestnancov fabriky a mal by zvážiť zotrvanie vo funkcii. Toto vyhlásenie nestojí za žiaden seriózny ani slušný komentár,“ reagovalo ministerstvo hospodárstva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!