Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2019 15:14 | Správy | Peniaze

Spotreba potravín rastie vo svete rýchlejšie ako populácia: Najväčší nárast zaznamenala hydina

Spotreba potravín v posledných dvoch desaťročiach na globálnej úrovni rástla rýchlejšie ako svetová populácia, a to v dôsledku dvoch hlavných faktorov - rastu príjmov a zmeny spotrebiteľských preferencií.

Tento vývoj vyústil do zvýšenia svetovej spotreby výrobkov s vyššou hodnotou ako mäso a mliečne výrobky v rozvíjajúcich sa ekonomikách. Vyplýva to zo záverov štúdie „Globálna ponuka a dopyt po potravinách, spotrebiteľské trendy a obchodné výzvy," ktorú tento týždeň zverejnila Európska komisia (EK).

Pokiaľ ide o pšenicu, Európska únia (EÚ) je po čiernomorskom regióne druhým najväčším svetovým konzumentom pšenice s približne 250 kilogramami (kg) na obyvateľa ročne. Severná Amerika je zas suverénnym lídrom v konzumácii kukurice. Spotreba cukru na obyvateľa je podľa záverov EK v posledných rokoch na celom svete oveľa stabilnejšia. Najväčším konzumentom cukru je Južná Amerika s 50 kg na obyvateľa ročne. V EÚ je úroveň spotreby 37 kg na obyvateľa.

Pokiaľ ide o hovädzie mäso, najväčší konzumenti sú v Severnej Amerike so spotrebou 35 kg na obyvateľa, za ktorou tesne nasleduje Južná Amerika. EÚ je štvrtým najväčším spotrebiteľom (15 kg na obyvateľa) po Oceánii, kde je spotreba nad 20 kg na obyvateľa. Za posledné tri desaťročia sa však globálna spotreba tohto mäsa na obyvateľa podľa záverov EK znížila v dôsledku zmien spotrebiteľských preferencií.

 

Európska únia je zďaleka najväčším spotrebiteľom bravčového mäsa ako preferovaného mäsa so spotrebou nad 40 kg na obyvateľa. Nasleduje Severná Amerika s menej ako 30 kg na obyvateľa. Bravčové mäso je tiež obľúbeným mäsom v Ázii, kde by mala jeho spotreba do roku 2020 dosiahnuť 15 kg na obyvateľa.

V prípade hydiny sa spotreba v posledných rokoch podľa EK výrazne zvyšuje vo všetkých regiónoch sveta a zisky z iných druhov mäsa sú preto menšie. Najviac sa hydina konzumuje v Amerike, Oceánii a Afrike. Najväčším spotrebiteľom je Severná Amerika s 50 kg na obyvateľa ročne, nasledovaná Južnou Amerikou, Oceániou a EÚ s 25 kg na obyvateľa.

EÚ a Severná Amerika sú najväčšími konzumentmi mliečnych výrobkov s približne 270 kg ekvivalentu mlieka na obyvateľa ročne. V Južnej Amerike vzrástla spotreba na 150 kg na obyvateľa. V Ázii v roku 2020 dosiahne 70 kg na obyvateľa. Africká spotreba zostáva stabilná pod 50 kg na obyvateľa. Nárast populácie však vedie podľa EK k významnému nárastu konzumácie a k hlbšiemu deficitu v dôsledku toho, že produkcia nestíha pokrývať dopyt.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér robil čistky! Veľké zmeny vo vláde: Čo sa to deje?
Aktualizované
Vážna dopravná nehoda neďaleko Martina: Viacnásobná zrážka áut, cesta je neprejazdná!
Kde sa nezhodne so straníckym šéfom?
Foto
Danko sa vyjadril k odvolávaniu Šimkovičovej: Takto komentoval kroky ministerky
(ilustračné foto)
Dodávky elektrickej energie budú obmedzené! Krajina musí konať: Je za tým sucho
Polícia pátra po nezvestnom 13-ročnom Filipovi Blažekovi z Praznova.
Kde zmizol Filipko? Polícia pátra po 13-ročnom chlapcovi, naposledy ho videli na tomto mieste
Vodič v smere od obce Slavec na obec Plešivec poriadne dupol na plyn.
Chlapík poriadne dupol na plyn: Z výšky pokuty vás rozbolí hlava! Bolo mu to treba?
Režisér Mohammad Rasulof
Strašné, za čo odsúdili oceňovaného režiséra: Z toho TRESTU vám príde nevoľno
Pekelné horúčavy zabíjajú! Hlásia desiatky obetí: Strašidelné, čo sa deje
Trenčín získal 10,5 milióna eur na rekonštrukciu Zimného štadióna Pavla Demitru.
Zimný štadión Pavla Demitru čakajú dobré správy: Trenčín získal na projekt veľké množstvo peňazí!
Foto
Sporné dresy Švajčiarov: Dostali zákaz, budú ich musieť na MS meniť?
Zuzana Dolinková a Martina Šimkovičová.
Aktualizované
Dolinková reagovala na návrh na jej odvolanie: Poslanci diskutujú aj v prípade Šimkovičovej
(ilustračná foto)
Rekonštrukcia podchodu v krajskom meste: Cena prác sa vyšplhá do závratnej výšky!