Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2019 12:15 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Znalci zavádzali o príčine smrti Moniky a Klárky († 36, † 8) v prospech Kramného: Spoznali svoj trest

Znalci Igor Fargaš a Radek Matlacha dostali na Krajskom súde v Ostrave za skreslený znalecký posudok v kauze Petra Kramného trest väzenia s podmienečným odkladom na dva roky a päťročný zákaz činnosti.

Súd dospel k názoru, že sa znalci dopustili krivej výpovede a nepravdivého znaleckého posudku. Podľa sudkyne Petry Ritterovej obaja vedome skreslili závery posudku v prospech Kramného, ​​ktorý bol odsúdený za to, že v roku 2013 na dovolenke v egyptskom hoteli zavraždil elektrickým prúdom svoju manželku a dcéru.

Rozsudok nie je právoplatný. Obaja znalci sa v pojednávacej sieni odvolali. Prípad tak prejedná Krajský súd v Ostrave. "S rozsudkom absolútne nemôžem súhlasiť. Odvolávam sa ihneď," povedal Matlacha. Rovnako sa rozhodol aj jeho kolega. Šesťdesiatjedenročný Fargaš a štyridsaťsedemročný Matlacha znalecký posudok z odboru súdneho lekárstva vypracovali na objednávku advokátky Kramného. Podľa sudkyne vypracovali a následne súdu predložili posudok na základe nepravdivých záverov a boli si toho vedomí.

"Tvrdili v ňom vymyslené skutočnosti, iné významné skutočnosti neuviedli vôbec," povedala Ritterová. Dodala, že znalci sa snažili zneprehľadniť dokazovanie a rozhodnutie súdu ovplyvniť v prospech obžalovaného. "Spochybnili príčinu smrti po zásahu elektrickým prúdom. Zle vyhodnotili histologické preparáty," povedala s tým, že v rozpore s pitevným nálezom účelovo vykonštruovali, že príčinou smrti matky a dcéry bola otrava či s ňou súvisiaca dehydratácia.

 

Fargaš pred súdom nedostatky posudku pripustil, vysvetľoval ich tým, že nemali dosť času a prístup ku všetkým dôkazom. Nejasnosti chceli s kolegom vyriešiť pred súdom.

Podľa rozsudku Krajského súdu Kramný zavraždil príbuzných v egyptskom hoteli elektrickým prúdom v lete 2013. Počas procesu sa snažil senát presvedčiť, že všetci trpeli zdravotnými problémami. Rodina sa podľa neho stala obeťou otravy. Znalci Matlacha a Fargaš túto verziu potvrdili v posudku, a podľa obžaloby tak nepravdivo svedčili v Kramného prospech. Posudok oboch znalcov iní odborníci spochybnili s tým, že obsahuje tak závažné chyby, že svedčí buď o úplnom amaterizme alebo úmyselnom jednaní.

Kramný bol za vraždu svojej manželky a dcéry na dovolenke v Egypte odsúdený na 28 rokov väzenia. Obžaloba vychádzala z posudku expertov ostravského ústavu súdneho lekárstva, podľa ktorých Kramný svoju ženu a dcéru zabil elektrickým prúdom. Znalci Matlacha a Fargaš v posudku obhajoby uviedli ako najpravdepodobnejšiu príčinu úmrtia otravu z jedla, hoci možnosť smrti po zásahu elektrickým prúdom úplne nevylúčili.

Tretí, revízny posudok ale ako príčinu smrti opäť jednoznačne určil zásah elektrickým prúdom a znalec František Vorel takisto povedal, že u niektorých záverov znalcov Matlachu a Fargaša to vyzerá, že ide buď o základnú neznalosť alebo o úmyselné skreslenie. Krajské štátne zastupiteľstvo potom na základe záverov revízneho posudku podalo podnet polícii, ktorá oboch znalcov obvinila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?