Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2019 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Gizka Oňová je vychýrená kuchárka: Za sporákom bola už v dvanástich rokoch

Sú nielen šikovní vo svojej pracovnej sfére, ale vedia sa obracať aj pri sporáku. Známe tváre z televíznej obrazovky dnes vyvárajú a vypekajú ostošesť.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Svoje poznatky z kulinárskeho umenia ponúkajú dokonca vo svojich knihách receptov. Vyskúšajte si doma pripraviť zopár špecialít spod kuchárskej varešky našich celebrít.

Speváčka Gizka Oňová (70): Kuchárkou od dvanástich

Najznámejšia slovenská svokra je vychýrená kuchárka. „Varenie je po spievaní moja druhá najväčšia vášeň. Pod dozorom mojej babky Etelky som sa zamilovala do varenia a už ako dvanásťročná som mala slušný repertoár jedál, ktoré som vedela pripraviť. To sa neskôr ukázalo ako veľmi užitočná záľuba, lebo žena, ktorá má deti, hladného muža a nerada varí - to je ozaj zúfalá kombinácia,“ myslí si Gizka a hneď pridáva jednu radu: „Tak ako v hudbe musí ladiť akord, takisto aj pri varení musia ladiť ingrediencie. Ale pozor, najdôležitejším korením aj pri varení je láska!“

Pečené žemle s tvarohom

  • 8 žemlí
  • 350 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 6 PL práškového cukru
  • 3 PL hrozienok
  • štipka nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1/2  l mlieka
  • 2 PL medu
  • 50 g masla

Otvoriť galériu
Pečené žemle s tvarohom
Zdroj: Archív G. Oňovej

Postup: Vo vlažnom mlieku roztopíme maslo, pridáme med a vanilkový cukor. Žemle prekrojíme a vydlabeme vnútro. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme tvaroh, hrozienka, citrónovú kôru, sneh z bielkov a vydlabané vnútro žemlí. Žemle krátko namáčame do mlieka a plníme tvarohovou plnkou. Opečieme ich na vymastenom pekáči do ružova. Podávame s marhuľovým džemom.

 

Moderátorka Miriam Kalisová (34): Vymýšľam spolu s dcérkou

Miriam odmalička varila s mamou a vedie k tomu aj svoju päťročnú dcérku. „Miuška varí a pečie so mnou od útleho veku. Už ako niekoľkomesačná sedela na kuchynskej doske a babrala sa s cestom. Takže u nás je to taká generačná záležitosť,“ vraví moderátorka. „Vymýšľame recepty, prerábame si ich a moje úžasné ženy na sociálnych sieťach mi vnukli nápad, aby som recepty, ktoré im pridávam na stránku, dala do knižky. Tak som to skúsila a vyšlo to. Už takmer 10-tisíc žien sa teší z mojej knižky a mám z toho veľkú radosť, vážim si to,“ teší sa Miriam, ktorá sa s čitateľmi podelila o recept na sladkú dobrotu plnú rôznych chutí.

Müsli tyčinky

  • 15 sušených datlí
  • 80 g sušených hrozienok
  • 300 ml vody
  • 1/3 hrnčeka sušených brusníc
  • 1/3 hrnčeka tekvicových semiačok
  • 2 PL svetlého karobu alebo kvalitného kakaa
  • 2 PL masla
  • 1 hrnček nahrubo posekaných pekanových orechov
  • 2 PL pomletých ľanových semiačok
  • 1 PL sezamu

Otvoriť galériu
Müsli tyčinky
Zdroj: Archív M. Kalisovej

Postup: Sušené datle s hrozienkami zalejeme vodou a necháme zovrieť. Povaríme 10 minút a rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu. Na nepriľ­navej panvičke roztopíme maslo a opražíme pár minút jemné ovsené vločky, kým nezačnú krásne orieškovo voňať. Všetky ostatné ingrediencie zmiešame v miske. Robievam varianty aj bez karobu, ale s ním sú výraznejšie. K suchým ingredienciám a opraženým ovseným vločkám pridáme rozmixovanú sladkú kašu a poriadne premiešame. Vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a mokrými rukami utľapkáme na asi pol centimetra hrubú celistvú placku. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 15 - 20 minút. Vychladnutú placku nakrájame na müsli tyčinky alebo štvorčeky podľa toho, ako vám to viac vyhovuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo