Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2019 18:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Sieť maloobchodov Kačka smeruje do konkurzu: Predavačky urazila výzva, aby nekradli!

Topia sa v problémoch. Predstavenstvo spoločnosti Potraviny Kačka podalo minulý týždeň návrh na konkurz.

Táto situácia sa začína prejavovať aj v samotných predajniach, kde narastá nespokojnosť zamestnancov ale aj zákazníkov. Zúfalé predavačky sa obávajú nielen o prácu, ale aj o svoje výplaty. Najviac ich však urazila a ranila iná vec – interný list zamestnancom, v ktorom sa nachádza priam šokujúca žiadosť.

Predstavenstvo spoločnosti Potraviny Kačka podalo 30. augusta návrh na konkurz. Médiá o tom informoval jej generálny riaditeľ Wieslaw Chlebuś. Predstavenstvo pristúpilo k tomuto kroku, pretože spoločnosť Potraviny Kačka (CBA Slovakia) podľa zákona spĺňa podmienky na vyhlásenie konkurzu, najmä vzhľadom na významné obmedzenie disponovania s účtami spoločnosti bankou. „Do rozhodnutia súdu o vyhlásení konkurzu má spoločnosť Potraviny Kačka záujem pokračovať v štandardnej prevádzkovej činnosti a mať predajne otvorené čo najdlhšie,“ skonštatoval Chlebuś.

Predavačky prehovorili

 

Zamestnanci tvrdia, že aktuálna situácia je viac než zložitá. „Neplatia dodávateľom faktúry, prestal nám chodiť tovar a teraz je to už aj také na hrane s výplatami,“ prezradila vedúca jednej z trenčianskych predajní Eva (32). Podľa jej slov sa obávajú nielen o svoju prácu, ale aj o mzdy.

Otvoriť galériu

„Zatiaľ nám výplaty prišli, ale posledné tri mesiace začali chodiť oneskorene,“ prezradila. Predavačka Anna, ktorá pre predchodcu dnešného reťazca pracuje už štyri roky, sa strachuje, čo s ňou bude. „Nikto poriadne ani nevie, čo sa deje. Nedodával sa ani tovar, čakali sme, že sa to zlepší, sľubovali nám, že od septembra,“ opísala situáciu s tým, že sa bojí, že nasledujúcu mzdu už ani neuvidia.

„Myslím si, že výplaty ani čakať nemusíme. Zrejme si budeme musieť všetko vymáhať z garančného fondu,“ zúfa si. Zároveň dodáva, že dostali od poľského majiteľa mail, že firma ide do konkurzu a výplaty si môžu žiadať z garančného fondu zo Sociálnej poisťovne. „Pokiaľ ale nemajú vyhlásenie o bankrote, tým pádom si my o výplaty žiadať nemôžeme. Až keď budeme mať v rukách výpovede a potvrdenie o tom, že firma zbankrotovala,“ myslí si predavačka.

Otvoriť galériu

Urážka zamestnancov

Kritickú situáciu ešte vygradoval interný list zamestnancom, ktorý má k dispozícii Nový Čas. Pracovníkov v ňom okrem iného žiadajú, aby sa neuchýlili k svojvoľnému privlastňovaniu si tovaru, hotovosti alebo iných cenín nachádzajúcich sa v predajniach či skladoch, nakoľko by to bolo považované za krádež a plynuli by z toho patričné dôsledky v rámci platnej legislatívy.

„Veľmi sa nás to dotklo, že nám zamestnávateľ povie, aby sme vlastne nekradli,“ priznala Eva. Dodala, že po tom, ako interpretovala svojim podriadeným takúto požiadavku, zostali urazení a veľmi sa ich to dotklo. „Nás to urazilo, že z nás urobí vlastne zlodejov. Nikdy by nám také niečo ani nenapadlo,“ dodala Anna.

Riaditeľ reaguje

Generálny riaditeľ Potraviny Kačka Wieslaw Chlebuś sa snaží napätú situáciu upokojiť. „K dnešnému dňu majú zamestnanci uhradené všetky mzdové nároky,“ napísal nám vo svojom stanovisku. „Aj napriek tomu, že bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu, robíme všetko preto, aby boli augustové mzdy zamestnancov spracované a vyplatené v zákonnej lehote.

Zároveň aktívne komunikujeme so Sociálnou poisťovňou, aby sme mohli zamestnancom poskytnúť poradenstvo k žiadosti o dávku z garančného fondu, o ktorý môžu požiadať.“ Riaditeľ sa vyjadril sa aj k výzve zamestnancom, aby v prevádzkach nekradli, čo sa ich veľmi dotklo: „Sme si vedomí rozčarovania zamestnancov z aktuálneho vývoja situácie. Oznamom sme sa snažili preventívne upozorniť zamestnancov, aby na základe situácie zbytočne skratovo nereagovali.“

Ako funguje garančná dávka

Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne

- Sociálna poisťovňa môže priznať garančnú dávku v prípade, ak je zamestnávateľ už v konkurze, neuhradil svojim zamestnancom stanovené mzdové nároky a tí si podajú žiadosť o dávku v príslušnej pobočke podľa sídla zamestnávateľa. Môže byť vyplatená najviac za 3 mesiace z posledných 18-tich mesiacov pred podaním návrhu na konkurz alebo pred skončením pracovného pomeru. Výška závisí od toho, akú hrubú mzdu a iné mzdové nároky zamestnávateľov zamestnancovi nevyplatil. Maximálna výška na ktorú má nárok, ak platobná neschopnosť zamestnávateľa vznikla od 1. 7. 2019 do 30. 6. 2020, predstavuje 3 039 €.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, mm, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie
Anna Záborská
20. rokov v EÚ: Záborská bola pri rokovaniach, dnes má o budúcnosti jasnú predstavu: Je za zrušenie veta?
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...
(ilustračné foto)
Vlak núdzovo zastal a odrazu vyšľahli obrovské plamene: Hlásia zranených
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol sa vzoprel rakovine: Bez TEJTO ženy by to nezvládol, nová FOTO hovorí za všetko