Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.08.2019 10:00 | Správy | Domáce správy

Unikla interná smernica z leopoldovskej basy: Kočner má prísnejší režim ako ostatní väzni

Niekto z lepoldovského väzenia pomáha Mariánovi Kočnerovi (56). K jeho právnikovi sa dostal spis o sprísnenom režime väzby, ktorý mal zostať Kočnerovým očiam utajený.

Prístup k nemu majú mať iba bachari, ktorí prichádzajú do styku s podnikateľom obvineným z falšovania zmeniek televízie Markíza a objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice. Ako sa dostal materiál ku Kočnerovi?

V internom dokumente Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sú opísané presné pravidlá, ako sa bachari majú správať ku Kočnerovi v sprísnenom poriadku. Jeho režim je tvrdší, ako majú iní väzni preto, že je obvinený zo závažnejších trestných činov a existuje obava, že chce ovplyvňovať svedkov. V praxi to znamená, že strážnici majú Kočnera kontrolovať každú polhodinu, nemajú sa s ním rozprávať o veciach, ktoré nesúvisia s väzbou a hlásiť akékoľvek zmeny jeho správania. Informoval o tom Denník N.

Otvoriť galériu
„Prijímanie opatrení tohto typu nie je bežnou praxou pri každom obvinenom, avšak je bežnou praxou preventívno-bezpečnostného charakteru, hlavne pri zabezpečovaní výkonu väzby obvinených podozrivých zo spáchania závažnejších trestných činov, ktoré majú povahu organizovanej trestnej činnosti,“ povedala hovorkyňa ZVJS Katarína Nováková.

 

Para sa dostal k pokynom

Pokyny, ktoré mali slúžiť len pre potreby zamestnancov väzenia, sa dostali ku Kočnerovmu právnikovi Marekovi Parovi a ten ich založil do spisu v kauze zmeniek. Tie sa však legálnou cestou nemali k advokátovi dostať. Para tvrdí, že mu vnútornú smernicu poslal poštou neznámy odosielateľ.

„Tento dokument bol vytvorený výlučne pre služobnú potrebu a ústav Leopoldov neposkytol tento dokument obhajcovi obvineného. Z tohto dôvodu nám nie je známy legálny spôsob, na ktorého základe by obhajca obvineného mohol disponovať predmetným dokumentom,“ uviedla Nováková.

Hľadajú komplica

Inšpekcia ministerstva vnútra už únik interného dokumentu rieši ako podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Leopoldovské zariadenie preto prijalo už vo veci potrebné opatrenia. „Príslušníci sú povinní zdržať sa konania, ktoré by mohlo viesť k stretu dôležitého záujmu štátnej služby s osobnými záujmami, najmä nezneužívať informácie získané v súvislosti s výkonom služby na vlastný prospech alebo na prospech iného. Súčasne sú povinní zachovať mlčanlivosť o skutočnostiach, s ktorými sa oboznámili pri plnení služobných úloh,“ tvrdí väznica.

Kontroly pre bezpečnosť

Róbert Bános, advokát

- Pri bezpečnostnom riziku osoby môžu vydať interné opatrenie a v ňom určiť pravidlá ako postupovať. Požiadavka vykonávať všetky úkony vždy za prítomnosti dvojice príslušníkov väznice môže vyplývať z toho, aby neskôr Kočner nemohol namietať niektoré veci, že sa nestali, s tým, že ide iba o tvrdenie proti tvrdeniu. Takto sú tam dvaja svedkovia a vedia dosvedčiť, ako to bolo. Pri bezpečnostnom riziku sa zvykne nariadiť aj 30-minútová kontrola. Najmä pri obave o život väznenej osoby, napríklad pri obave zo spáchania samovraždy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?