Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2019 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Vincze cieľom lustrovania polície, moderátor musel ísť na výsluch: Čo naňho hľadali?!

Policajné lustrovanie neobišlo ani známe tváre. Medzi tými, ktorých mali vyšetrovatelia prezerať v policajných databázach, sa po novom objavilo aj meno markizáckeho moderátora Viktora Vinczeho (28).

Ten je v skupine vyše 20 novinárov, ktorých si predvolali na výsluch v kauze Filipa Rybaniča (27). Ten sa pozrel na účty exministra Roberta Kaliňáka (48), za čo už bol aj odsúdený. Vincze sa pritom prípadu venoval len ako moderátor v Televíznych novinách a kauze sa priamo ako redaktor nevenoval. Vyšetrovatelia teraz preverujú, či súkromné informácie reportérov napokon nedostal Marián Kočner (56).

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Už niekoľko mesiacov sa inšpekcia ministerstva vnútra zaoberá lustráciou novinárov. V súvislosti s Rybaničom polícia na začiatku roka 2017 preklepla viac ako dvadsiatku redaktorov, ale aj moderátorov televízneho či rozhlasového spravodajstva. Denník N upozornil na to, že medzi predvolanými na výsluch bol aj Vincze. Ten bol z toho prekvapený, keďže sa priamo na spracovaní kauzy ako redaktor ani nepodieľal.

„Predpokladám, že lustrácia mojej osoby súvisela s tým, že v čase zadržania Rybaniča som ešte ako redaktor spravodajstva pracoval aj na politických témach. S týmto prípadom som potom mal priamo spoločné len to, že som o ňom už ako moderátor Televíznych novín informoval. Predvolanie na inšpekciu ma preto prekvapilo,“ uviedol Vincze. Policajti sa tak dostali k podrobným informáciám, ako sú mená rodičov či fotografie príbuzných, dátumy narodenia, ale aj čísla občianskych preukazov alebo značky a typy áut, ktoré vlastnia.

 

Niekoľko rokov je manželkou Vinczeho moderátorka Adela Vinczeová, ktorá tak mohla priamo spadať medzi ďalšie lustrované osoby. Ako to vníma? „Nemám na to žiadny názor ani s tým súvisiacu emóciu. Ide to mimo mňa,“ odvetila stroho Adela. Markíza sa k lustrovaniu vlastnej tváre taktiež vyjadrila zdržanlivo. „Rešpektujeme postup polície, i keď predvolanie Viktora Vinczeho nás prekvapilo,“ napísali. 

Problémom v súčasnosti je, že lustrácia novinárov v kauze Rybaniča sa prelína s iným prípadom, a to vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka († 27). Z nej je obvinených päť ľudí vrátane Kočnera, ktorý si mal popravu podľa polície objednať. Inšpekcia ministerstva vnútra tak preveruje, či na základe lustrácie v policajných databázach neskončili neskôr informácie práve u neho.

Otvoriť galériu

O tom, že k preverovaniu mnohých novinárov došlo, prehovoril vo výpovedi bývalý riaditeľ odboru podpory riadenia na policajnom prezídiu Pavol Vorobjov. Ten povedal, že tak robil na príkaz vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara. „Od policajta Vorobjova viem, že lustráciu novinára Kuciaka mal vykonať Vorobjov na základe dožiadania vyšetrovateľa Národnej jednotky finančnej polície, ktorú vedie Bernard Slobodník, v kauze Rybanič, kde boli robené analýzy viac než dvadsiatim novinárom,“ bránil sa Gašpar s tým, že podľa neho chcel Vorobjov odpútať pozornosť.

Na jeho slovách podľa Denníka N nesedí to, že Kuciaka lustrovali až o niekoľko mesiacov neskôr po tom, čo bol spis v kauze Rybanič odovzdaný na prokuratúru. Z odhalenej komunikácie Kočnera s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom vyplynulo, že k policajnej lustrácii sa dostal aj Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov.

 

Čo sa dialo okolo sledovania novinárov

  •  10. júna 2016 - Polícia zadržala asistenta poslanca Rajtára Rybaniča za to, že si niekoľko dní predtým prezrel účty Kaliňáka.
  •  február 2017 - Bývalý riaditeľ odboru podpory riadenia na policajnom prezídiu Vorobjov vykonal hromadnú lustráciu viac ako 20 novinárov, zavraždený Kuciak medzi nimi údajne nebol. Vorobjov tvrdí, že konal na povel policajného exprezidenta Gašpara.
  •  5. septembra 2017 - „Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem,“ povedal Kočner do telefónu Kuciakovi.
  •  3. októbra 2017 - „Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta,“ napísal Kočner Tóthovi.
  •  14. júna 2018 - Kočner spustil portál Na pranieri, kde chcel zverejňovať materiály o novinároch.
  •  6. marec 2019 - Lustrácie novinárov začal preverovať Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra.
  •  12. apríla 2019 - Vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra začal trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!