Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Vo Vysokých Tatrách sčítali turistov: Ktorá časť prilákala najviac ľudí? Zaskočí vás, odkiaľ k nám až zavítali

Vysokohorským prostredím Tatranského národného parku (TANAP-u) prešlo v utorok (6. 8.) počas tradičného sčítavania viac ako 18 600 turistov.

"Najviac ich smerovalo na Hrebienok. Spomedzi dvojice sledovaných vrcholov si už tradične prvenstvo udržali Rysy," uviedla Martina Petránová zo Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u, ktoré sa prvýkrát v histórii rozhodli, že v rámci spočítania si "posvietia" aj na psích návštevníkov národného parku, narátali ich tam 253.

Otvoriť galériu
Rysy
Zdroj: iglu
Popradské pleso, ktoré kraľovalo rebríčku návštevnosti minulý rok, si svoj primát neudržalo, porazil ho Hrebienok. Pozemnou lanovkou sa zo Starého Smokovca vyviezlo 2663 ľudí, ďalšia viac ako tisícka si to nahor namierila peši. Skalnaté pleso si v prvý augustový utorok za cieľ svojho výletu vybralo 2767 ľudí, z nich d rvivá väčšina prišla hore kabínkovou lanovkou. Na Popradské pleso smerovalo ďalších 2534 ľudí, pričom od zastávky Tatranskej elektrickej železnice sa ich hore vybralo 1036, ďalších takmer 1500 prišlo červeno značeným turistickým chodníkom od Štrbského Plesa.

"Lanovku ako spôsob prepravy preferovali nielen návštevníci Hrebienka a Skalnatého plesa. Na Solisko sa ňou zo Štrbského Plesa vyviezlo 1143 ľudí. V Západných Tatrách lanovka na Brestovú prepravila 389 ľudí, len 39 turistov dalo v ten deň prednosť pešej túre," doplnila Petránová. Z údajov ďalej vyplýva, že na vrchol Rysy z oboch strán Tatier vystúpilo 433 turistov. Druhý zo sledovaných vrcholov Kriváň v deň sčítania zdolalo 156 turistov. "V oravskej časti Západných Tatier bola tento rok v kurze najmä Tichá dolina, ktorú si za cieľ svojej túry vybralo 1170 turistov. Roháčskou dolinou sa ich prešlo 870, do liptovských dolín zavítalo 585 návštevníkov, spomedzi nich si 400 zvolilo za cieľ svojej túry Žiarsku dolinu," konkretizovala ďalej Petránová.

 

Aj tentoraz najpočetnejšiu skupinu návštevníkov tvorili Slováci, Česi a Poliaci, nechýbali však ani Nemci, Angličania, Francúzi, Maďari, Nóri, Holanďania, Izraelčania, Litovčania či Lotyši. Medzi výletníkmi sa objavili napríklad i návštevníci z Egypta, ktorí sa vybrali objavovať krásy Mlynickej doliny. Po minuloročnej pauze tento rok opäť rátali turistov aj v Javorovej doline a Zadných Meďodoloch, ktoré boli po vlaňajších letných povodniach pre návštevníkov uzavreté. Zatiaľ čo do Javorovej doliny si to namierilo iba 24 ľudí, Zadnými Meďodolmi ich v tento deň prešlo až 233.

Spolu s návštevníkmi ŠL TANAP-u prvýkrát v histórii rátali aj psy. Najviac, až 83, ich bolo podľa Petránovej v Tichej a Bobroveckej doline, ďalších 57 zaregistrovali v oblasti Štrbského Plesa. "V poslednom čase sa najmä v súvislosti s prípravou nového návštevného poriadku TANAP-u vedú dosť búrlivé diskusie o tom, či pes do národného parku patrí alebo nie, a tak sme sa práve tohtoročné sčítanie rozhodli využiť na to, aby sme zistili, koľko psov sa skutočne pohybuje v tomto vzácnom území. Výsledok nás prekvapil, až toľko sme ich nečakali," skonštatoval vedúci prác celospoločenského významu ŠL TANAP-u Peter Spitzkopf.

Návštevníkov v utorok počítali nielen vo vysokohorskom prostredí TANAP-u, ale aj v Pieninách. Po značkovanom chodníku v Prielome Dunajca v smere z Červeného Kláštora do Lesnice prešli takmer dve stovky turistov a skoro 1100 cyklistov. Plte, rafty a kajaky prepravili ďalších viac ako 5100 osôb. Podobne ako po minulé roky, aj teraz medzi nimi prevažovali Poliaci.

ŠL TANAP-u evidujú návštevnosť od roku 1972. Za posledných 15 rokov zaznamenali vo vysokohorskom prostredí najviac turistov v roku 2014. Za jediný deň ich vtedy narátali 24.117. Absolútny rekord si zatiaľ drží rok 1980 s 26.520 návštevníkmi. Vďaka získaným údajom budú mať ŠL TANAP-u ako správca územia nielen prehľad o tom, aká je zaťaženosť jednotlivých lokalít, ale poslúžia im napríklad aj pri plánovaní prostriedkov na údržbu turistickej a informačnej siete.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!
U prezidenta. Na schôdzku so Zelenským zvolila prezidentka oblečenie v biznis štýle
Foto
Zuzana Čaputová si na rozlúčku so Zelenským vybrala 2 outfity: Ako ju zhodnotila odborníčka?
Ward pracuje ako operátor výroby vo firme East Midlands Pharma už 18 rokov.
Foto
98-ročný senior Ivor stále rád chodí do práce: Celý deň sedieť doma je smrteľné!
(ilustračné foto).
Vo Veľkom Krtíši sa dialo slávnostné oceňovanie: Oceňovaní boli hasiči!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!