Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2019 21:02 | Správy | Zahraničné správy

Trump po útokoch, ktoré si vyžiadali 31 obetí: Spúšť stláčajú duševné choroby a nenávisť, nie zbrane

Americký prezident Donald Trump v pondelok povedal, že Spojené štáty musia reformovať zákony týkajúce sa duševného zdravia, aby boli príslušné úrady schopné lepšie identifikovať "duševne narušených jedincov".

Trump sa takto podľa agentúry AP vyjadril po víkendových streľbách v Texase a Ohiu, pri ktorých prišlo celkove o život 31 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Reformovaná legislatíva by podľa Trumpa mala zaistiť, aby duševne narušení jedinci nezískali strelné zbrane alebo aby o práva na držbu zbraní v rýchlom súdnom procese prišli, píše agentúra DPA. Trump sa vo svojom prejave z Bieleho domu vyhol tomu, aby víkendové útoky spájal so samotnými zbraňami, upozornila AP. "Spúšť stláčajú duševné choroby a nenávisť, nie zbrane," povedal americký prezident.

 

Trump tiež uviedol, že k radikalizácii strojcov masových strelieb prispievajú násilné videohry a "tmavé zákutia" sociálnych sietí. Agentúra AP pripomenula, že prezident v tejto súvislosti nezmienil svoje pôsobenie na sociálnych sieťach či nedávne tvíty namierené proti kongresmankám z Demokratickej strany, ktoré boli označované za rasistické.

"Musíme si posvietiť na tmavé zákutia internetu a zastaviť masové vraždy, ktoré spúšťajú," uviedol Trump bez bližších podrobností. Vo svojom prejave z Bieleho domu prezident nezopakoval svoju skoršiu výzvu, ktorú v pondelok zverejnil na sociálnej sieti Twitter, a to, aby sa americkí republikáni a demokrati spojili a zaviedli prísne posudzovanie spôsobilosti držiteľov zbraní či prípadne takúto legislatívu skombinovali s imigračnou reformou.

Trump v pondelňajšom prejave z Bieleho domu zároveň oznámil, že požiadal ministerstvo spravodlivosti, aby navrhlo legislatívu, v súlade s ktorou budú strojcovia masového vraždenia rýchlo popravovaní. Víkendové útoky v Texase a Ohiu označil za "barbarské jatky" a tiež zlo spáchané proti "celému ľudstvu" a dodal, že nenávisť musí v spoločnosti nahradiť jednota.

V sobotu zastrelil 21-ročný Patrick Crusius v nákupnom stredisku v meste El Paso v štáte Texas 22 ľudí a 24 zranil. O 13 hodín neskôr sa odohrala ďalšia streľba pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde 24-ročný Connor Betts zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil.

Strelec z El Pasa, ktorý je aktuálne vo väzbe, pred svojím činom zverejnil rasistický a protiimigračný manifest. V ňom vyjadril nenávisť voči "hispánskej invázii" do mesta El Paso, ležiaceho na hranici s Mexikom a pochvalne sa vyjadril o nedávnych masakrách v dvoch novozélandských mešitách. Motív strelca z Daytonu je dosiaľ nejasný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Horehronské múzeum v Brezne.
Váš Tip
Horehronské múzeum chystá na Deň matiek špeciálne podujatie: Pozvané sú všetky mamy aj s deťmi!
Slovák v službách Paris Saint-Germain urobil na Mišku veľký dojem. „Milan je zlatý chalan,“ povedala nadšene.
Postrelená kadetka Miška na chvíľu zabudla na bolesti: V zahraničí si splnila sen!
Hrabko o rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou v Bratislave: Bude to v budúcnosti možné?
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková má na krku ďalšiu kritiku: Ústupky antivaxerovi s titulom MUDr.?
K incidentu došlo v stredu popoludní pri Velickom plese.
Turista Ivan mal strážcu prírody strčiť do plesa: Teraz budem hovoriť ja! Čo sa stalo TANAP-e?
Ole (vľavo) tvrdí, že v jadre sme všetci dobrí a je potrebné sa navzájom počúvať. Anders Behring Breivik (vpravo) zavraždil dokopy 77 mladých ľudí.
Ole na Slovensku prehovoril o tom, ako prežil besnenie Breivika: Rodičom volal, že zomrie!
Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!
U prezidenta. Na schôdzku so Zelenským zvolila prezidentka oblečenie v biznis štýle
Foto
Zuzana Čaputová si na rozlúčku so Zelenským vybrala 2 outfity: Ako ju zhodnotila odborníčka?
(ilustračné foto).
Vo Veľkom Krtíši sa dialo slávnostné oceňovanie: Oceňovaní boli hasiči!
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha