Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2019 19:26 | Správy | Domáce správy

Úrad vlády podporí projekty v oblasti rovnosti medzi ženami a mužmi: Bojujú proti domácemu násiliu

Organizácie, ktoré pracujú v oblasti rovnosti medzi ženami a mužmi a rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom podporí výzva „Domáce a rodovo podmienené násilie“

Cieľom výzvy, ktorú Úrad vlády SR vyhlasuje v rámci tzv. Nórskych grantov, je okrem iného pomôcť týmto organizáciám realizovať vzdelávacie aktivity a aktivity zvyšujúce povedomie. Na celú výzvu alokovali 1 440 000 eur. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR.

Žiadateľmi o podporu môže byť akýkoľvek verejný alebo súkromný, komerčný alebo nekomerčný subjekt, ako aj mimovládne organizácie zriadené ako právnická osoba v SR. Podporené budú najmä projekty realizované inštitúciami či odborníkmi s relevantnou históriou o ich doterajšej činnosti či projekty podporujúce inštitúcie aktívne v oblasti rodovej rovnosti s dlhodobými skúsenosťami. Takisto môžu byť podporené projekty, ktoré ponúknu prednášky vo viacerých školách vo viacerých okresoch, ako aj s vysokým zastúpením žiakov a študentov z rómskeho etnika, alebo projekty, ktoré sú zamerané na aktívne zapojenie rôznorodých zainteresovaných strán.

Ako ďalej informuje úrad vlády, pre účely úspešného programu je dôležité, aby niektoré projekty prispievali k niektorým prioritám a iné projekty zasa k iným. Projekty bude posudzovať výberová komisia. Každá žiadosť o projekt, ktorá splní administratívne kritériá a kritériá oprávnenosti, bude tiež hodnotená dvoma nestrannými a nezávislými expertmi, pričom jedného z týchto expertov nominuje správca programu v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a druhého nominuje Donorský partner programu a Medzinárodná partnerská organizácia.

 

Bližšie informácie k výzve sú zverejnené na: https://www.eeagrants.sk/vyzvy/otvorena-vyzva-na-predkladanie-ziadosti-o-projekt-na-podporu-organizacii-pracujucich-v-oblasti-rovnosti-medzi-zenami-a-muzmi-a/ . Na rovnakej webovej stránke je tiež vytvorený prístup do webovej aplikácie, prostredníctvom ktorej sú žiadosti predkladané Správcovi programu, ktorým je Úrad vlády SR.

Ministerstvo vnútra SR na svoje stránke definuje, že násilie v domácnostiach je špecifické v tom, že k nemu dochádza vždy v intímnych vzťahoch medzi najbližšími osobami a má hlboký dopad na celú rodinu. Ide o násilie, ktorého cieľom je ovládať alebo utláčať inú bytosť, a to ponižovaním a vyvolávaním strachu - slovným, fyzickým a citovým týraním. Domáce násilie netvorí len jedna bitka či jeden príležitostný incident. Ide o opakovanú viktimizáciu, t.j. dlhodobo trvajúce násilie a týranie. Obeť je vystavovaná násiliu zas a znova, pretože medzi ňou a páchateľom je blízky vzťah. Obetiam tejto formy násilia na Slovensku často pomáhajú mimovládne organizácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť