Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.07.2019 07:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Dalo sa vojne ultras v Bratislave zabrániť? Výtržnosti avizovali už vopred!

V uliciach bratislavského Starého Mesta to v stredu večer vyzeralo ako na vojnovom bojisku!

Na Ventúrskej ulici - v samom srdci metropoly - sa po 21. hodine strhla medzi desiatkami rozvášnených chuligánov obrovská mela. V rukách sa blýskali nože, vzduchom lietali päste, stoličky, ale aj policajné obušky. Účet niekoľkominútového besnenia je hrozivý...

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V stredu večer sa v Bratislave konal futbalový zápas Slovana proti tímu z Čiernej Hory. Polícia mala informácie, že toto podujatie budú chcieť narušiť fanúšikovia úplne iných mužstiev z Poľska a Holandska. Tento scenár sa vďaka policajnej ostražitosti nenaplnil, no k výtržnostiam nakoniec predsa len došlo.

V centre si to okolo 21.00 rozdali ultras tímov Cracovia Krakov s podporou Ajaxu Amsterdam proti horde prívržencov Levski Sofia. Bulharský a poľský klub mali totiž na štvrtok naplánované stretnutie v Ružomberku a Dunajskej Strede. Diskusie z chuligánskych stránok spred pár dní naznačujú, že konflikt bol naplánovaný vopred!

 

Výsledok bitky? Viac než stovka zatknutých, desiatky zranených a rozsiahle materiálne škody na terasách podnikov - najviac postihnuté boli vychytené podniky Gatto Matto, Antinori, Fach, Masquarade či Zichy.

Strach o život

„Bol som tam, hotová katastrofa! Ledva sme ušli. Ľudia sa báli o život,“ ozval sa Novému Času čitateľ Ján. Prehovorili však aj ďalší z miesta činu: „Bili sa Bulhari a Poliaci. Zabarikádovali sa v  centre mesta, najskôr buchla petarda a následne sa začala vopred zinscenovaná bitka. Oni tu boli v okolí aj ubytovaní a už od rána na všetkých zazerali,“ tvrdí zamestnanec jedného z barov. Ďalší ho doplnil: „Videl som lietať okrem stoličiek aj obušky! Policajti to nezvládli najlepšie. Do ťažkoodencov lietali ťažké kovové stoličky a tí boli zo začiatku úplne bezradní.“

Otvoriť galériu

„Záchranná zdravotná služba mala na mieste 6 ambulancií záchrannej služby, ktorí ošetrili desiatky ľahkých poranení a 9 pacientov transportovali do bratislavských nemocníc prevažne s poraneniami hlavy, horných a dolných končatín,“ skonštatoval Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

Práce na odstraňovaní následkov potýčky sa zo strany samosprávy začali už v nočných hodinách. „Výtržnosti futbalových fanúšikov v centre Bratislavy sú hrubým prejavom neúcty voči mestu, v  ktorom žijeme, aj voči ľuďom, ktorí si užívajú jeho otvorenú a priateľskú atmosféru. Nechcem špekulovať, či niekto podcenil situáciu, alebo ako sa takto mohla vymknúť kontrole,“ reagoval na udalosti v centre mesta primátor Bratislavy Matúš Vallo. Viaceré podniky ostali po stredajšej noci zničené a pre verejnosť zatvorené, ďalšie fungovali v obmedzenom režime.

 

Výtržnosti avizovali vopred

Dalo sa brutalite a ničeniu zabrániť? Ľudia sa pozastavujú nad tým, prečo informačné služby nedokážu odhaliť stret takýchto bánd. Navyše, keď sa náznaky objavujú vopred aj na stránkach a sociálnych sieťach. Na webe hooligans.cz už pred pár dňami zaujala vyhrážka priaznivca Levski: „

Otvoriť galériu

Podľa prezidenta policajného zboru Milana Lučanského však urobili všetko, čo mali: „Príslušníci operatívne monitorujú pohyb futbalových fanúšikov pri rizikových zápasoch. Napriek tomu, že v stredu došlo k náhodnému stretu dvoch táborov, policajti zasiahli rýchlo a situáciu zvládli profesionálne.“ Polícia tiež naznačuje, že stretnutie Poliakov s Bulharmi malo byť náhodné a prišlo k nemu až po tom, čo sa podarilo zabrániť konfliktu s chuligánmi Slovana.

Portál pre chuligánov deň po bitke priniesol aj stanovisko údajného zástupcu Sofia West. „Napadlo nás zhruba 80 až 100 chuligánov Ajaxu a Cracovie. Nás bolo okolo 40 zo Sofia West 99, no nedali sme im šancu. Cítime morálne a psychické víťazstvo. Po príchode polície bežali ako prví naši súperi.“

 

Aktéri

Otvoriť galériu
Sofia West 1999
Zdroj: Jozef Forro

Okrem pouličných bitiek sú odporcami komunizmu a sympatizanti cárizmu v krajine aj nacistických ideí. Ich domácim rivalom je CSKA Sofia (Animals). Sympatizantmi bandy je aj pár bojovníkov MMA.

Otvoriť galériu
Amsterdam Hooligans
Zdroj: Jozef Forro

Ajax je spojený so židovskou komunitou. Majú viaceré družby po Európe - vrátane tej s Krakovom. Výjazdy robia po celom kontinente.

Otvoriť galériu
Jude Gang Cracovia
Zdroj: Jozef Forro

Jedna z najbrutálnejších skupín v Poľsku. Hovoria si Jude (Židia) a ich súpermi sú nacionalistické bandy ultras Wisła a Hutnik. Medzi partnerskými klubmi je aj DAC D. Streda.

Brutalita v číslach

  • 24 ďalších policajtov eskortovali zadržaných
  • 41 Poliakov
  • 15 Holanďanov
  • 51 uvoľnených zo zaistenia (Bulhari)
  • 17 ľahko zranených v rámci ich bitky (iba z táborov fanúšikov)
  • 107 zadržaných a zaistených osôb
  • 56 osôb zadržaných z výtržníctva
  • 106 nasadených policajtov
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mšj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!