Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2019 23:30 | Správy | Zahraničné správy

Matka Vincenta, ktorý je v kóme takmer 11 rokov, sa nevzdáva: Je v stave minimálneho vedomia, ale nie je zelenina!

Matka 42-ročného Francúza, ktorý je už vyše desať rokov vo vegetatívnom stave, sa dnes obrátila na Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC), aby od nej žiadala podporu v snahe naďalej udržiavať svojho syna pri živote aj napriek odporúčaniu lekárov a verdiktu francúzskej justície.

Lekári už pred šiestimi rokmi odporučili odpojenie Vincenta Lamberta od prístrojov, s čím súhlasí jeho manželka Rachel aj niektorí jeho súrodenci. Katolícki rodičia a ďalší príbuzní sú ale proti.

"Dnes som tu, aby som volala o pomoc. Bez vášho zásahu bude môj syn obeťou eutanázie kvôli svojmu mozgovému hendikepu. Je v stave minimálneho vedomia, ale nie je zelenina," povedala podľa agentúry Reuters Viviane Lambertová UNHRC.

 

Výbor OSN pre práva ľudí s postihnutím, v ktorom zasadajú nezávislí ľudskoprávni odborníci, už dvakrát Francúzsko požiadal, aby zabránila Lambertovej smrti. "Vláda ale odmieta dodržať svoje medzinárodné záväzky," povedala jeho matka. UNHRC žiadala, aby Francúzsku "pripomenula" záväzok rešpektovať rozhodnutie výboru a aby "nenechali môjho syna zomrieť".

Lambert je odkázaný na umelú výživu od dopravnej nehody v roku 2008 a podľa lekárov nevníma svoje okolie. Tím v nemocnici v Remeši počas piatich rokov nedokázal dosiahnuť žiadneho zlepšenie jeho stavu a odporučil ho odpojiť od prístrojov. Od tej doby sa o jeho osud vedie súdny spor, pričom kauza rozdelila nielen Lambertovu rodinu, ale aj verejnosť.

Prípadom sa v roku 2015 zaoberal aj súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý ponechal v platnosti predchádzajúcej verdikt povoľujúci prerušenie výživy. Tento rok v máji už lekári Lamberta začali odpájať od prístrojov a začali mu podávať silné sedatíva. Očakávali, že zostane nažive nanajvýš týždeň. Ešte toho dňa ale museli proces zvrátiť kvôli predbežnému opatreniu odvolacieho súdu. To zase minulý týždeň zrušil kasačný súd a umelá výživa Lamberta tak teraz môže byť okamžite ukončená. Zatiaľ sa tak však nestalo.

"V noci spí, vo dne sa prebúdza a pozerá sa na mňa, keď hovorím. Potrebuje iba byť kŕmený skrze špeciálne zariadenia a jeho doktor mu to chce odoprieť, aby mohol umrieť, hoci právni odborníci ukázali, že to nie je nutné. V máji, keď sa dozvedel o plánovanej smrti, rozplakal sa, "popísala stav svojho syna Lambertová.

Podľa matky nie je v hre len osud jej syna, ale aj osudy "státisícov ľudí" v rovnakej situácii. Francúzsky zákon z roku 2005 aktívnu eutanáziu zakazuje, umožňuje ale za určitých podmienok nechať zomrieť človeka, ktorého stav je podľa lekárov beznádejný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Turista po páde v oblasti Horných dier utrpel poranenie hlavy
Foto
Dráma v oblasti Horných dier! Turista po páde utrpel hrôzostrašné zranenie
Organizátori Eurovízie vyradili v sobotu holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže.
Foto
Speváka vyradili z Eurovízie! Šokujúce, čo je za tým: Naozaj TOTO robil?
(ilustračné foto)
Bratislavou otriaslo nešťastie: Mladý muž († 27) zomrel, žena je vo vážnom stave! Strašné detaily
Hailey je vraj už v šiestom mesiaci tehotenstva.
Foto
Miláčik žien Justin Bieber sa čoskoro stane otcom: Ako je možné, že to tak DLHO utajili?!
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!
Pri bombových hrozbách mohlo ísť podľa Gašpara aj Grendela o testovanie
Gašpar a Grendel v diskusii: Bombové hrozby, NAKA aj Rusko! Zaujímavé, čo sa chystá
Na svadbe v roku 2017 ešte horeli láskou.
Foto
Babiš s Monikou prekvapujú: Najskôr ROZCHOD a teraz... FOTO hovorí za všetko!
Poľský premiér Donald Tusk.
Premiér Tusk o hybridnej vojne: Poľsko bude posilňovať východné hranice
Najmenej desať osôb utrpelo zranenia krátko pred polnocou v noci na sobotu pri nehode autobusu so slovenskou poznávacou značkou na diaľnici v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko.
Foto
Vážna nehoda slovenského autobusu! Z FOTO mrazí: Hlásia zranených
Aneta bude držať Slovákom palce spolu s jej deťmi a manželom.
Foto
Hlučná fanúšička Parišková: TENTO hokejista je pre mňa najatraktívnejší! Fíha
Tragická dopravná nehoda.
Foto
Tragická dopravná nehoda v nitrianskom kraji: Vodič († 24) na motorke zišiel z cesty
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu, zastrelil ju Rudolf Huliak
Aktualizované
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu: Zastrelil ju Rudolf Huliak