Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Obyvatelia Smolníckej Huty: Tvrdý odkaz kňazovi, ktorý predával ich faru

Škandál našťastie zažehnali! Predaj fary v Smolníckej Hute (okr. Gelnica) už nie je aktuálny.

Biskupský úrad v Rožňave totiž v poslednej chvíli urobil nápravu a ospravedlnil sa. Farár Jozef Spišák (43) majetok, na ktorý prispeli a zveľadili ho miestni veriaci a aj zo zahraničia, ponúkal na predaj ako svoj.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Veriaci v obci netušili, že fara nepatrí cirkvi, ale súkromnej osobe. A to pritom pred 11 rokmi faru pomáhali postaviť svojimi rukami. Vykopali základy, natierali dosky a všetko robili svojpomocne a s radosťou pre svojho kňaza. Asi pred mesiacom sa však objavil inzerát o predaji budovy, pričom vraj išlo o súkromný majetok! Farára Jozefa Spišáka (43) pritom jeho predstavení poslali slúžiť do inej farnosti ešte vlani.

Medzi veriacimi v obci nastalo značné zdesenie. „Nebolo to správne, nemal to urobiť,“ povedal Marián (50), miestny rodák, ktorý sa do obce vrátil len nedávno, no o tejto kauze ich bývalého farára vedel. Ďalší obyvateľ Smolníckej Huty Ján (68) uviedol, že ľudia boli veľmi prekvapení a až zaskočení. „Pomáhali sme mu budovať faru, opravovať, čo bolo treba a on to zrazu chcel predať ako svoj majetok! Dá sa povedať, že v tom sklamal, hoci pre obec urobil veľmi veľa dobrého,“ dodal.

 

Vystavil zázračnú relikviu

Spišák pred 11 rokmi výrazne zviditeľnil ich kostol a vieru. Vystavil totiž na oltári originál látky svätého pátra Pia, zázračnú relikviu, ktorá sem pre svoju podstatu a aj schopnosti uzdravovania prilákala veľa zvedavcov aj z radov neveriacich. Nový Čas sa ho v súvislosti s aktuálnou kauzou predaja fary pokúšal osloviť aspoň telefonicky, avšak bezúspešne. Už skôr sa však pre TA3 vyjadril, že sa všetko udialo na základe dohody s farskou radou. Financovanie sa malo doriešiť, lebo diecéza bola v tom čase v exekúcii.

K predaju sa už nechcel vyjadrovať ani starosta Marián Pohly, ktorý len poznamenal, že to bol asi ďalší zázrak, ale je už zažehnaný. Zaúradovali totiž na biskupstve, predaj zatrhli a rýchlo sa dohodli na prepise nehnuteľnosti v prospech cirkvi. Nový farár sa tak bude mať kde usídliť - v pôvodnej fare, ktorá sa už po zásahu zhora nepredáva. Nový Čas sa s otázkou, či je podľa nich farárovo počínanie morálne, obrátil aj na Konferenciu biskupov Slovenska (KBS). „Kompetentným úradom je aj v tomto prípade biskup a my to nechávame na jeho rozhodnutí,“ povedal hovorca Martin Kramara.

Biskupský úrad reaguje

Ku kauze farskej budovy v Smolníckej Hute kancelária Biskupského úradu v Rožňave vydala toto vyhlásenie: „Po vzájomnom vysvetlení a predložení relevantných materiálov sa pred štátnym notárom uskutočnil prevod budovy z vlastníctva súkromnej osoby na Rímskokatolícku cirkev Smolnícka Huta. Vyslovujeme hlbokú ľútosť, že toto vysporiadanie sa neuskutočnilo už skôr a ublížilo mnohým úprimným ľuďom a vrhlo negatívny pohľad na Rímskokatolícku cirkev Rožňavskej diecézy. Všetkým, ktorých sa táto bolesť dotkla, sa hlboko ospravedlňujeme. Zároveň ďakujeme za ústretovosť pri riešení vlečúcej sa kauzy a keďže sa udalosť stala známou na celom Slovensku, ďakujeme všetkým, ktorí prosili vo svojich modlitbách o svetlo Ducha Svätého a za každý prejav morálnej podpory.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie