Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2019 05:00 | Správy | Servis | Cestovanie

Dovolenka na Slovensku môže byť plná zážitkov: Toto by ste mali cez prázdniny vidieť

Ach, to krásne Slovensko! Plánujete dovolenku doma a neviete, kam sa pozrieť? Nový Čas Nedeľa pre vás pripravil 20 tipov na výlet, ktoré rozhodne neoľutujete!

Fotogaléria
20
fotiek v galérii

Tak teda šťastnú cestu!Ach, to krásne Slovensko! Plánujete dovolenku doma a neviete, kam sa pozrieť? Nový Čas Nedeľa pre vás vybral 20 tipov na výlet, ktoré rozhodne neoľutujete. Tak teda šťastnú cestu!

Otvoriť galériu

Neďaleko Ružomberka, v náručí Národného parku Veľká Fatra, sa nachádza krásna lokalita - Čutkovská dolina. Nájdete tu takmer všetko, chutné jedlo, pekné ubytovanie, nádhernú prírodu, salaš, ale aj peknú Čutkovskú priehradu, kde si prídu na svoje najmä športoví rybári. Romantickým miestom v lone prírody prechádza približne šesťkilometrový náučný chodník ZNÁMA-NEZNÁMA Čutkovská dolina, ktorý vedie aj cez tiesňavu a okolo 24 metrov vysokého burácajúceho Jelenieho vodopádu.

 

 

Otvoriť galériu

Hľadáte nádherné vodopády a pocit ako v pralese? Vydajte sa do Haluzickej tiesňavy. Nenápadná tiesňava sa nachádza v katastri obce Haluzice, medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom. Vznikla činnosťou Haluzického potoka, ktorý si razí cestu cez tunajšie skaly a zaujímavosťou je, že sa neustále mení a prehlbuje. V súčasnosti má kaňon dĺžku zhruba jeden kilometer, hĺbku 50 metrov a šírku okolo 200 metrov.

Obklopia vás tu neprehliadnuteľné vysoké stromy obrastené brečtanom po celej jeho dĺžke. Tento krásny kúsok slovenskej prírody je vyhlásený za prírodnú pamiatku a platí tu štvrtý stupeň ochrany. Prechádzka je vhodná aj pre detičky, dajte si však pozor, aby sa na miestami blatistom teréne nepošmykli. Neďaleko tiesňavy sa nachádza aj čarovná zrúcanina románskeho kostolíka. Ak tu zazriete Bielu paniu, neľakajte sa. Lokalita je obľúbeným miestom pre svadobné fotenia zamilovaných párov.

 

Otvoriť galériu

Nedajte sa zmiasť tvrdením, že na východe nič nie je. Je tam toho viac ako dosť! Dôkazom je aj Park tmavej oblohy v Poloninách. Čo tu nájdete? Nočnú tmu vo svojej najtmavšej podobe. Že za takým niečím predsa nemusíte cestovať? Mýlite sa, úplne prirodzená nočná tma, ktorá by bola neovplyvnená umelým osvetlením ľudí, na Slovensku už neexistuje.

V Poloninách však svetelný smog ešte nenapáchal škodu, a tak si na tomto mieste nočnú oblohu vychutnáte tak, ako si ju kedysi vychutnávali naši predkovia, bez nahromadeného svetelného smogu. Naskytne sa vám nevšedný pohľad na nočné nebo, pretože voľným okom zazriete až 2 000 viditeľných hviezd a tiež Mliečnu dráhu, ako ste ju ešte nevideli. Najkrajšie tu je, samozrejme, od polovice júla do polovice augusta, keď zem míňa meteorický roj Perzeidy. Číra romantika!

 

Otvoriť galériu

Azda na Slovensku nenájdete romantickejšie miesto, ako je Banská Štiavnica, a to nielen vďaka Sládkovičovi a jeho milovanej Maríne. Práve tu sa známy básnik do svojej lásky zamiloval. Mesto na strednom Slovensku má bohatú a silnú históriu. Patrila k najbohatším ložiskám zlata a striebra v Európe, práve z nerastov z jej útrob sa stavali tie najkrajšie panské paláce vo Viedni či v Budapešti.

Mnohí návštevníci mestu pripisujú priam až magickú atmosféru. Možno je to tým, že leží v kráteri dávno vybuchnutej sopky alebo tým, že celé jej podzemie je prevŕtané tajomnými banskými štôlňami ako ementál. Každopádne turistov opantá malebná architektúra jej centra, priezračná voda v tajchoch v jej okolí či notoricky známa kalvária.

Nie nadarmo bolo mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Pravidelne si ho všímajú aj svetoví novinári. Naposledy ho do rebríčka najromantickejších miest v strednej Európe zaradil spravodajský portál CNN. Slovami klasika: Ľudia sa delia na dve skupiny, tých, čo Štiavnicu milujú, a tých, čo tu ešte neboli.

 

Otvoriť galériu
Slanický ostrov
Zdroj: anc

Toto čarovné miesto sa nachádza uprostred najväčšej vodnej nádrže Slovenska Oravy, ktorá v roku 1954 zatopila päť obcí. Medzi nimi bola aj Slanica, z ktorej nad hladinu do dnešných dní trčí jej vyvýšenina s Kostolom Povýšenia sv. Kríža a s kalváriou. Nádhernú lokalitu prezývajú aj Ostrov umenia, pretože v súčasnosti sa v interiéri kostola nachádza galéria tradičného ľudového umenia, kde sú nainštalované expozície zo zbierok Oravskej galérie v Dolnom Kubíne. Dostanete sa sem loďou, ktorá premáva z prístavu v Slanickej osade.

 

Otvoriť galériu
Jaskyňa Domica
Zdroj: anc

Národný park Slovenský kras ukrýva bezpochyby mnoho krás. Jednou z nich je aj jaskyňa Domica (okr. Rožňava). Pýcha Gemera, ako jaskyňu prezývajú, ponúka atraktívnu plavbu po svojich podzemných priestoroch. Domica je známa veľkými priestrannými dómami, kaskádovitými jazierkami a bohatou kvapľovou výzdobou. Domica leží na hraniciach s Maďarskom a na ich území pokračuje ako súčasť väčšieho jaskynného systému Baradla. Krása pýchy Gemera očarila aj filmárov slávnej rozprávky Soľ nad zlato, ktorí ju využili na natáčanie.

 

Otvoriť galériu

Aké by to boli tipy na výlet, ak by sme obišli naše jediné veľhory? Vo východnej časti Vysokých Tatier, pod stenou Malého Kežmarského štítu, sa nachádza malebné ľadovcové jazierko Zelené pleso. Podľa mnohých turistov je to to najkrajšie a najromantickejšie pleso v celom pohorí a to najmä pre svoju nádhernú smaragdovú farbu. Môžu za ňu zelené škvrny spôsobené vyvieraním prameňov na piesčitom dne.

Vďaka neobyčajnej farbe vody sa miesto spája s mnohými legendami, napríklad o zelenom drahokame ukrytom na jeho dne. Na brehu plesa stojí v obklopení nádhernej prírody Chata pri Zelenom plese, v ktorej turisti nájdu oddych aj občerstvenie. Dostanete sa sem viacerými trasami, najznámejšia je cesta z Tatranskej Lomnice cez Skalnaté pleso, po Tatranskej magistrále.

 

Otvoriť galériu
Jazero Beňatina
Zdroj: anc

Slovenské Plitvice! Tak prezývajú vodnú plochu v bývalom kameňolome, ktorú nájdete na samom konci Slovenska, iba pár kilometrov od slovensko-ukrajinských hraníc (okr. Sobrance). Scenéria s priezračnou smaragdovou vodou a s kamenistými svahmi je ako vystrihnutá z filmu Poklad na Striebornom jazere. V lome, ktorý je dnes prírodnou pamiatkou, sa približne do roku 2000 ťažil travertín. Potom ho začala zalievať spodná voda a výsledkom je úchvatná vodná plocha. V jej bezprostrednom okolí sa nenachádza žiadne občerstvenie, tak si proviant zoberte so sebou. Kúpať sa tu však môžete iba na vlastnú zodpovednosť.

 

Otvoriť galériu

Chcete sa prejsť po miestach, kadiaľ baníci fárajú do útrob zeme za svojou ťažkou a nebezpečnou prácou? Takúto atrakciu ponúka Hornonitriansky banský skanzen v obci Sebedražie (okr. Prievidza).

Do tajomného podzemia hnedouhoľnej bane Cigeľ vás dovezie klasický banícky vláčik. Tu, v extrémnych podmienkach bez denného svetla, sa dozviete viac o namáhavej a vytrvalej práci baníkov, banskej technike, zaujímavých príbehoch z podzemia, ale aj o histórii ťažby hnedého nerastu na Hornej Nitre. Na tento zážitok budete ešte dlho spomínať.

Otvoriť galériu

Ak sa povie skanzen, mnohým z nás určite napadne Vlkolínec. Viete však, že jeden krásny skanzen sa nachádza aj v Starej Ľubovni, priamo pod hradom Ľubovňa? V múzeu ľudovej architektúry nájdete staré vidiecke domy a dozviete sa viac o živote na dedine v minulosti.

Dominantou expozície je prekrásny zrubový gréckokatolícky kostolík východného obradu z Matysovej z roku 1833, zasvätený sv. Michalovi archanjelovi. Kostol patrí k významným pamiatkam drevenej sakrálnej architektúry na východnom Slovensku. Nenechajte si ujsť ani prehliadku zaujímavého hradu, kde bol kedysi väznený kráľ Madagaskaru Móric Beňovský.

 

Otvoriť galériu
Súľovské skaly
Zdroj: anc

Jedna z najkrajších scenérií Slovenska! Prírodný fenomén sa nachádza približne 10 km od Bytče nad dedinkou Súľov. Centrálnou časťou skál prechádza 7,5 km náučný chodník s prevýšením 290 metrov. Na vrchu vás počká neopakovateľný výhľad.

 

Otvoriť galériu
Múzeum Danubiana
Zdroj: anc

Kúsok od Bratislavy, blízko Čunova, na polostrove rieky Dunaj nájdete toto múzeum moderného umenia. Obdivovať tu môžete diela popredných osobností nielen domácej, ale aj svetovej výtvarnej scény.

 

Otvoriť galériu

Termálne kúpalisko na juhu Slovenska (okr. Levice). Pramene blahodarne pôsobia na pohybový aparát, srdcovo-cievny systém, reumatické ochorenia, alergie. Oddýchnuť si môžete aj v travertínových sedavých bazénikoch z prírodného kameňa, podobných ako v slávnom tureckom Pamukkale.

 

Otvoriť galériu

Nad oravskou obcou Klin (okr. Námestovo) nájdete unikát. Je ňou 9,5 metra vysoká socha Krista, ktorá stráži okolitú krajinu. Nie nadarmo toto miesto prezývajú slovenské Rio de Janeiro. Je zatiaľ treťou kópiou slávnej brazílskej sochy na svete.

 

Otvoriť galériu
Morské oko
Zdroj: anc

Šperk Vihorlatských vrchov! Morské oko (okr. Sobrance) je tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku, známe najmä pre svoje romantické zátišia a čistú vodu. Platí tu najvyšší 5. stupeň ochrany. Z tohto dôvodu sú všetky vodné aktivity ako rybolov, kúpanie či člnkovanie prísne zakázané. V jeho okolí však nájdete nielen kvalitné stravovanie, ale aj mnohé aktivity pre rodiny s deťmi.

 

Otvoriť galériu
Špania Dolina
Zdroj: anc

Prekrásna banícka obec na strednom Slovensku (okr. Banská Bystrica) bola v minulosti preslávená po celej Európe. Nájdete tu zaujímavý banský chodník, neopakovateľné výhľady a čarovnú atmosféru. Všetko na ideálny výlet.

 

Otvoriť galériu
Čachtický hrad
Zdroj: anc

Zrúcanina hradu, kde na prelome 16. a 17. storočia bývala krvavá grófka Alžbeta Báthoryová. Prehliadka vás vtiahne do jedného z najzáhadnejších príbehov našej histórie. Z tajomného hradu v Karpatoch je nádherný výhľad na okolité obce Čachtice, ale aj Višňové.

 

Otvoriť galériu
Kaštieľ Betliar
Zdroj: anc

Andrássyovský kaštieľ v Betliari (okr. Rožňava) je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval so svojím pôvodným zariadením a zbierkami. Honosná stavba láka návštevníkov z celého sveta.

 

Otvoriť galériu

Ozubnicová železničná trať Tisovec - Zbojská - Pohronská Polhora (okr. Rimavská Sobota) vznikla v roku 1896, najmä pre potreby hutníckeho priemyslu. Zubačka je dnes technickým unikátom a jediným miestom v Európe, na ktorom si môžete vychutnať dávno zabudnutý zážitok jazdy ozubnicovým parným vlakom na železnici normálneho rozchodu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!