Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2019 09:59 | Správy | Politika

Šéf Progresívneho Slovenska Michal Truban: Ak by bol Kiska obvinený, koalícia bude problém

Do politiky vstúpil Michal Truban (35) len pred dvoma rokmi, no so stranou Progresívne Slovensko sa im podarilo dosiahnuť viaceré úspechy.

V koalícii so Spolu ovládli eurovoľby a z ich strany pochádza aj nová prezidentka Zuzana Čaputová. V rozhovore pre Nový Čas Truban hovorí aj o tom, ako si predstavujú spoluprácu s Andrejom Kiskom a za akých okolností k nej nemusí vôbec dôjsť.

Čo podnieti úspešného podnikateľa k politickým ambíciám?

- Mňa prestalo baviť to, ako to tu nefunguje. Začal som byť nahnevaný z toho, že som videl, aký má Slovensko potenciál, no na druhej strane som videl, ako ním veľmi mrháme. Nebol som sám, kto zakladal Progresívne Slovensko. Boli sme viacerí a hnevalo nás, ako nefungujú školstvo, zdravotníctvo… Ja som to videl cez tú svoju perspektívu digitálnej oblasti, kde som okrem podnikania založil aj združenie Slovensko.digital, kde sa nám piatim chalanom už za prvé dva roky podarilo ušetriť 400 miliónov eur. Jediné východisko, ako to zmeniť systémovo, som videl cez politiku.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

 

V strane máte Ivana Štefunka, v súčasnosti podpredsedu. Aj nedávno sa objavili ďalšie podozrenia v súvislosti s firmou Monogram o predražených zákazkách, ktoré dodávala štátu. Nie je toto pre vás prekážkou?

- Ivan nikdy nemal vplyv na riadenie tej firmy. Je profesionálny investor, ktorý má v 50 firmách rôzne podiely. On o tom nevedel, dozvedel sa to z médií a hneď sa proti tomu ohradil. Mám s Ivanom dlhoročné skúsenosti, vždy sa správal férovo a snažil sa pomáhať ľuďom okolo neho. Pre mňa je to úplne dostatočné vysvetlenie a nie je to nejaká kauza.

Koľko vašich peňazí smerovalo do Progresívneho Slovenska a koľko peňazí mu chcete ešte poskytnúť?

- Máme transparentné financovanie, to bola jedna z dôležitých vecí, ktorú sme si stanovili. Všetko si to viete nájsť na webe. Ja som dal v rámci rôznych kampaní, ktoré sme mali, európsku aj prezidentskú, okolo 200 000 eur ako dar. Ešte je tam, myslím, aj 70 000 € ako pôžička. Plánujem dať ďalšie zdroje, ktoré sú v státisícoch, aby sme vedeli fungovať.

Vyhrali ste primátorské voľby v Bratislave, vaša kandidátka vyhrala prezidentské voľby a nedávno ste prvýkrát porazili aj priamo Smer a vyhrali ste eurovoľby. Vydrží vám toto nasadenie až do parlamentných volieb?

- Dúfajme. Robil som si žarty, že len tie parlamentné voľby môžeme teraz pokaziť, lebo všetko sa nám podarilo povyhrávať. Máme rovnaký cieľ, ako sme mali pri prezidentských voľbách. Chceli sme ich vyhrať, nebol to kalkul, ale uvedomovali sme si, že je to veľmi zložité, ale dá sa to. Tak isto sa pozerám na tie parlamentné. Myslím si, že sa dajú vyhrať, ale budeme potrebovať aj veľa šťastia. S takouto víziou chcem viesť Progresívne Slovensko, ale aj dvojkoalíciu so Spolu.

Veľa času trávite v súčasnosti s Miroslavom Beblavým a ľuďmi zo strany Spolu. Na čom ste sa dokázali už dohodnúť?

- Na väčšine vecí. Veľmi rýchlo sme sa dohodli na európskej spolupráci, a to bol jeden z dôvodov, prečo sme mali taký dobrý výsledok v eurovoľbách. Ľudia videli, že konečne niekto ukázal, že sa dá spolupracovať a posunúť tak krajinu dopredu. Všetci na tej politickej scéne sa hádajú a rozprávajú si, kto čo kradol, kto sa s kým stretol a neriešia problémy ľudí. Teraz sme blízko dohody, ktorá je postavená na základoch európskej kampane.

Podľa čoho budete určovať, kto bude lídrom na kandidátke?

- Myslím si, že ten líder sa musí ukázať. Indikátorom sú prieskumy, kto má aký potenciál. Na tom budeme v najbližších týždňoch a mesiacoch pracovať.

Je pre vás problémom, že sa Andrej Kiska rozhodol založiť vlastnú stranu alebo to skôr považujete za výhodu?

- My sme mu hovorili, nech sa pridá do našej iniciatívy, lebo úprimne hovorím, že by to bolo lepšie pre tú zmenu a pre to, čo chceme urobiť. On sa rozhodol kvôli svojim dôvodom, ktoré sú logické, že vytvorí stranu nových ľudí, ktorí by možno k nám alebo do Spolu nešli. Som rád, že sa v tom politickom priestore ďalej nachádza.

V rozhovore pre Nový Čas Andrej Kiska povedal, že keď skončí v Prezidentskom paláci, tak ho polícia obviní z daňového trestného činu. Nebojíte sa, že jeho spolupráca s vašou stranou vám môže poškodiť?

- Uvidíme, keď sa toto stane. My sa nejdeme spájať hneď, keď skončí. Preto hovorím, že uvidím, ako sa tá strana vyvinie, čo z toho bude a niekedy na jeseň sme otvorení hovoriť o spolupráci. Neviem, čo sa dovtedy stane, o tomto počujem prvýkrát.

Nedá sa vylúčiť, že poviete stopku Andrejovi Kiskovi, ak bude v pozícii obvineného?

- Môže to byť toto, ale my mu môžeme povedať stopku aj pre, povedzme, iné meno, ktoré by tam bolo, pre program... Nie sme úplne zaslepení, že za každých okolností budeme spolupracovať. Preto ani tá naša spolupráca, o ktorej sme sa bavili v januári, nevyšla, lebo sme sa nevedeli dohodnúť na takom druhu spolupráce, kde by sme videli všetky tri strany, že to bude stabilné, dlhodobé, rozumieme si a dokážeme priniesť zmenu.

Ak by teda bol v postavení obvineného a polícia by ho do určitého času nezbavila týchto obvinení, bude pre vás problém ísť s ním do koalície?

- Uvidíme, ako to bude, ale jasné, že sú to veci, ktoré sú problematické.

V súčasnosti prebiehajú turbulencie aj v Smere. Bola by pre vás prijateľná táto strana s Pellegrinim na čele?

- Ja mám s Petrom Pellegrinim osobnú skúsenosť, keď sme ako komunita bojovali za slovenskú doménu. Vtedy ju mali predávať do zahraničia. Pán Pellegrini bol vtedy na Úrade podpredsedu vlády pre informatizáciu a toto mal pod gesciou. My sme vyzbierali desaťtisíc podpisov od desiatok združení, firiem a prišli sme za ním, aby to nerobil a spravil to iným spôsobom. On sa na úvod tváril veľmi otvorene, ale potom v ďalších rokovaniach zastupoval záujmy jednej konkrétnej firmy, ktorá z toho predaja benefitovala. Zároveň z tej firmy mal on bývalých zamestnancov na Úrade. Je to typická stará politika a ja ho nevnímam ako novú tvár Smeru. Pre mňa je rovnako neprijateľný ako Robert Fico. So Smerom po voľbách určite nepôjdeme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem
Ilustračné foto
S teplom sa rozlúčte: Čaká nás iné trápenie! Čo predpovedajú meteorológovia?
Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!
(ilustračné foto)
Kupujete si lieky do zásoby? Úsmev vás prejde: AHA, čo riskujte!
Bojový dron
Situácia je vážna: Ukrajinská armáda hovorí o ťažkých bojoch! Kyjev sa spolieha len na jediné
 Štefan Slameník.
Foto
Štefana už 9 dní nik nevidel: Stalo sa niečo na železničnej stanici? Posledná STOPA!
(ilustračné foto)
Jazyk mladých: Pri týchto slovách sa rodičia len chytajú za hlavu! Rozumiete tínedžerom?
ilustračné foto
Napätie medzi krajinami narastá: KĽDR uskutočnila šialený krok! Príde reakcia?
(ilustračné foto)
Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch: Veľká komplikácia!
Športový moderátor Dušan Gabáni
Foto
Prehovoril tréner, ktorý oživoval Gabániho: TOTO mu zachránilo život!