Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2019 07:50 | Správy | Politika
Video

Na oslavách vylodenia svieti medzi najmocnejšími ľuďmi sveta Raši: Experti a opozícia hovoria o blamáži

Ocitol sa medzi svetovou smotánkou! Po tom, ako premiér Peter Pellegrini uprednostnil pred oslavami dňa vylodenia v Normandii cestu do Ruska na Petrohradské ekonomické fórum, padla voľba na Richarda Rašiho.

Voľba nášho vyslanca na dôležitú akciu sa nepozdáva zahraničnopolitickým analytikom ani opozícii. Tvrdia, že Slovensko neposlalo na oslavy Dňa D adekvátneho zástupcu. Na akciu, ktorej sa zúčastnila anglická kráľovná, premiéri i prezidenti Trump (USA) či Macron (Francúzsko) mala naša krajina reprezentanta v podobe podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

„Považujem za vážnu chybu, že sa premiér s prezidentom nedohodli na účasti jedného z nich na 75. výročí tejto mimoriadnej udalosti. Zúčastňujú sa jej svetoví lídri a naši spojenci. Účasť podpredsedu vlády Rašiho na takejto významnej udalosti, najmä pri porovnaní s ostatnými účastníkmi, je nedostatočná a nezostane nepovšimnutá,“ konštatuje bývalý šéf slovenskej diplomacie Pavol Demeš. Samotná návšteva Ruska je podľa neho v poriadku. "Návšteva premiéra Pellegriniho v Ruskej federácii je štandardná a dôležitá najmä z ekonomického hľadiska. Slovenský premiér, sprevádzaný ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom má v Rusku plnohodnotný program a stretáva sa s kľúčovými hráčmi ruskej politiky," myslí si Demeš.

 

Prestrelka s Kiskom

Pellegrini najprv tvrdil, že pozvánku na oslavy dostal aj Kiska. Kancelária prezidenta to vyvrátila s tým, že jedinú pozvánku pre Slovensko dostal Pellegrini. Premiér sa neskôr poopravil, no stále tvrdí, že pozvánka do Ruska mu prišla prvá. „Pozvánka bola doručená na Úrad vlády. Vzhľadom na to, že prišla až po tom, ako Úrad vlády potvrdil návštevu predsedu vlády SR v Moskve, Úrad vlády následne preveroval v Kancelárii prezidenta možnosť, či by mohol Slovensko zastupovať na tomto podujatí prezident. Odpoveď bola negatívna. Na základe tejto odpovede bol návštevou poverený vicepremiér Richard Raši,“ dodala Pellegriniho hovorkyňa Macíková.

Otvoriť galériu
Zdroj: reuters

Hlava štátu to odmieta. „Pozvánku som nedostal, priamo premiér ma nikdy neoslovil, aby som ho zastúpil, hoci sme sa viackrát stretli. Verejne som dávno vyhlásil, že mojou poslednou zahraničnou cestou bude minulotýždňová návšteva Českej republiky. Slovenský prezident vždy začína a končí v Česku,“ vysvetlil pre Nový Čas Kiska.

Aj samotný slovenský vyslanec na akcii Richard Raši si dobre uvedomuje, o akú jedinečnú udalosť išlo a sám priznáva, že podobná šanca sa politikovi môže naskytnúť iba raz za život. "Bola to pre mňa veľká česť. V živote politika sa takáto udalosť podarí možno raz za život. Všetci zúčastnení svetoví lídri boli milí a priateľskí. Najväčšiu charizmu vyžarovala kráľovná Alžbeta, bolo cítiť obrovský rešpekt nej... Bola to akcia svetovej úrovne, ktorá sa pravdepodobne dlhšie nezopakuje," povedal Raši pre Nový Čas.

Kto so svetových lídrov ho príjemne prekvapil a o čom sa s nimi Raši zhováral? Celé vyjadrenie podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu nájdete vo videu:

Jaroslav Naď, tieňový minister zahraničia z OĽaNO
- Pellegrini účasť na oslavách Dňa D predbežne potvrdil, to je fakt. To, že následne dostal termín od Putina, je tiež fakt a je to fakt zámerný. Boli tam predsedovia a monarchovia vlád. Je tam jediná výnimka, za Dánsko tam bol veľvyslanec, pretože v Dánsku sa vtedy konali parlamentné voľby ale to dali vedieť dopredu. My sme tam mali podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. To je hanba a vnímajú to tak aj zahraniční diplomati. Pochybil najmä premiér Pellegrini, ale keď urobil túto chybu, tak ju mal napraviť prezident Andrej Kiska a mal tam byť.

Deň D

- bol najdôležitejším dňom operácie Overlord, čo je krycí názov vylodenia spojeneckých síl v Nemeckom okupovanej francúzskej Normandii, 6. júna 1944. Ide o jednu z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Všestranného útoku sa zúčastnilo aj približne 350 Slovákov, ktorí v tom čase pilotovali v Kráľovskom letectve britských ozbrojených síl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Severná Kórea kritizovala USA: Zhoršujú vojnu na Ukrajine!
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Foto
Záchytka s Braňom Mojsejom: Najintímnejšia spoveď o momente, ktorý mu zmenil život!
Pár z tragédie v Rohožníku má tvoriť Slovák Milan a žena-cudzinka.
Foto
Krvavá dráma na Záhorí sa odohrala pred očami detí! Milan († 47) neprežil: Polícia má viacero verzií
Holub Lipták získal olympijské zlato v roku 1995.
Foto
Tomu nebudete veriť: Prvý úspešný olympionik z Liptova bol HOLUB! Predbehol aj Michala Martikána
Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Robotický pes s plameňometom za 8 805 eur
Foto
Robotický pes s plameňometom?! Nie, nejde o sci-fi film: Padnete na zadok, na čo má slúžiť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!