Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Boj chatárov na vodnej nádrži Ružiná s investorom: Hausbóty tu nechceme!

Búria sa proti hausbótom. Chatárov pri vodnej nádrži Ružiná (okr. Lučenec) šokovala zmluva medzi štátnym podnikom a podnikateľom.

Dozvedeli sa totiž, že pozemky pod ich chatkami a časť vodnej plochy vodohospodári prenajali investorovi za 287 eur ročne až na 52 rokov! Ten tam chce vybudovať hausbóty. Ľudia sa teraz boja, že im bude zamedzený prístup k vode a tichá lokalita sa zmení na rušné stredisko. Proti hausbótom teda spísali nesúhlasné stanovisko.

Otvoriť galériu
Detviansky podnikateľ si od Slovenského vodohospodárskeho podniku (SvP) prenajal pozemok – časť pláže a vodnej plochy s výmerou 611 m2 za 287,17 eur ročne, čo zistili majitelia chatiek pri Ružinej vlani v septembri až pri výmerách geodetov. Investor plánuje na vode postaviť štyri hausbóty, s čím však chatári nesúhlasia. „Vyzbierali sme 40 podpisov. Podľa nás je výstavba v rozpore s územným plánom,“ domnieva sa Peter Rástocký, ktorý zastupuje nahnevaných chatárov. Podľa ich slov hneď pod chatami sa nachádzala pokojná verejná pláž, kde nechodili len oni, ale aj verejnosť. Všetko som vyčistil a upratal na svoje náklady, a pritom to už mal prenajaté niekto iný,“ krúti hlavou Štefan Miklas.

Chatárov trápi, že o prenájme ich nikto neinformoval a navyše sa obávajú, že verejný priestor nový nájomník oplotí a oni nebudú mať prístup k vode. „Je to neseriózne. Všetko sa deje za naším chrbtom. Postavia sa štyri hausbóty a následne ktovie ešte koľko,“ hnevá sa Rástocký.

Otvoriť galériu
Hovorca SvP Marián Bocák uviedol, že prenájom čiastočne obmedzí ostatných užívateľov Ružinej na brehu v dĺžke 60 m a celkovo na 0,0007 % vodnej plochy. Podľa neho však revitalizáciou územia na brehu dôjde k jeho skvalitneniu z estetického a bezpečnostného hľadiska s jeho možným ďalším využívaním. „Investor ponechá plochu voľnú a k dispozícii všetkým užívateľom,“ tvrdí Bocák.

 

Stavebný úrad obce Divín vydal územné rozhodnutie na stavbu Kotvenie pre plávajúce zariadenia, voči čomu sa chatári odvolali. „Čakáme na rozhodnutie odvolacieho orgánu – Okresného úradu Banská Bystrica, a potom budeme postupovať v súlade so zákonom,“ uzavrel starosta Divína Pavel Drugda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk.
Premiér Tusk o hybridnej vojne: Poľsko bude posilňovať východné hranice
Najmenej desať osôb utrpelo zranenia krátko pred polnocou v noci na sobotu pri nehode autobusu so slovenskou poznávacou značkou na diaľnici v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko.
Foto
Vážna nehoda slovenského autobusu! Z FOTO mrazí: Hlásia zranených
Aneta bude držať Slovákom palce spolu s jej deťmi a manželom.
Foto
Hlučná fanúšička Parišková: TENTO hokejista je pre mňa najatraktívnejší! Fíha
Tragická dopravná nehoda.
Foto
Tragická dopravná nehoda v nitrianskom kraji: Vodič († 24) na motorke zišiel z cesty
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu, zastrelil ju Rudolf Huliak
Aktualizované
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu: Zastrelil ju Rudolf Huliak
(ilustr. foto)
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji: Koľko peňazí prinesie hokejový šampionát Česku?
Prečo Čechom gól neuznali, keď Nemcom áno? Chceme vysvetlenie, zúri expert!
Muž sa mal vlámať do auta v bratislavskom Ružinove, policajti pri kontrole zistili, že bol naňho súdom vydaný príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody.
Vlámal sa do zaparkovaného auta a zaspal: Neuveríte, čo zistila polícia potom
(ilustračné foto)
Dráma na škole v Trnave: Strašné, čo študent počas vyučovania vytiahol! Zasahovala polícia
(ilustračné foto)
Máte 5 z TÝCHTO vlastností? Zrejme ste narcista! Otestujte sa, výsledok vás možno prekvapí
9. kolo Let's Dance. Na snímke Tina
Foto
Tinu si uctili v rodných Košiciach: Jej tvár namaľovali na panelák, AHA!
Kaštieľ v Ostrej Lúke
Váš Tip
V Ostrej Lúke budú oslavovať 200. výročie narodenia Adely Ostrolúckej: Návštevníkov čaká takýto bohatý program!