Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2019 09:59 | Správy | Domáce správy

Investigatívna novinárka Monika Tódová: Ako na mňa Kočner poslal sociálku

Šokujúce zistenia. Investigatívna novinárka Monika Tódová z Denníka N zažila pred dvomi rokmi nečakanú návštevu z ústredia práce.

Terénny pracovník zisťoval, či pracuje na Slovensku, kam chodia jej deti do školy a iné osobné údaje. Teraz vyšlo najavo, že prípad môže súvisieť so sledovaním novinárov, ktoré organizoval Marián Kočner. Do celej veci mal byť zapletený aj šéf odboru z Ústredia práce Juraj Škrip, ktorý nariadil návštevu sociálky u Tódovej.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Reportérka zažila nečakanú vizitu v júli 2017. „Pred dverami stál pán, ktorý sa mi predstavil ako zamestnanec Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Vraj prišiel na náhodnú kontrolu. Nechcel ísť dnu, dal mi len pár bežných otázok, či pracujem na území Slovenska, kam chodia deti do materskej škôlky,“ hovorila Tódová.

Ústredie práce v tom čase reagovalo tým, že neohlásená návšteva je súčasťou projektu, ktorého cieľom je zefektívnenie sociálneho systému. Podľa nahrávky rozhovoru so sociálnym pracovníkom kontrolu nariadil šéf odboru z ústredia práce Juraj Škrip. Úrad práce sa v súčasnosti bráni, že o aktivitách Škripa nemali tušenia.

 

„Vzhľadom na zhodné vyhlásenie všetkých troch pracovníkov bratislavského úradu, že zamestnanec ústredia sa v tejto kauze nijako neangažoval, sme nemali dôvod uvažovať o tom, že by niekto zneužil svoju právomoc,“ napísali v stanovisku. Vyšetrovatelia teraz zistili, že Škrip, ktorý vybral Tódovej spis a nariadil po­dľa terénneho pracovníka u nej kontrolu, mal byť zapletený v sledovačke novinárov.

Výpoveď pred políciou

Pracovať na tom mal spolu s bývalým príslušníkom ŠtB, ktorý pracoval na Finančnom riaditeľstve s Miroslavom Kriakom, ktorého si mal najať Kočner. Škripa už mali podľa TV Markíza policajti predvolať na výpoveď a riešili s ním aj sledovanie redaktorov, k čomu sa mal priznať. „Od mája nás Kriak sledoval. Opisoval, ako a kde bývame, kedy vozíme deti do školy, či máme otvorené okno na byte, kde parkuje naše auto. A keď pri našich dverách zazvonila sociálka, bolo to len pokračovanie sústredeného tlaku Kočnera na novinárov,“ tvrdí Tódová.

Minulý týždeň dal Škrip výpoveď na Ústredí práce po piatich rokoch, oficiálne zo zdravotných dôvodov. Škrip sa k prípadu vyjadrovať nechcel ani po osobnej návšteve televíznej reportérky. Ako bol do celej veci zapletený, sa stále vyšetruje. Z prenasledovania novinárov neobvinili nikoho. Samotné ústredie práce však podalo na Škripa trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

 

Tódová: Priebeh návštevy bol podozrivý!

Podľa čoho ste tušili, že kontrola zo sociálky nebude len náhodná, ale cielená?

Začala som to tušiť už počas priebehu kontroly. Samotný terénny pracovník hovoril, že to nebude náhoda, že je u nás. Hovoril, že môj spis mu dal na stôl riaditeľ Škrip už pred dvoma mesiacmi, čo by znamenalo, že to bolo v máji 2017, v čase, kedy nás dal Kočner podľ USB kľúčov nájdených uňho doma sledovať.

Ľudia z ÚPSVAR mi už vtedy hovorili, že Kočner tam má známosti kvôli vybavovaniu povolení zamestnávať cudzincov a že to môže ísť od neho. Už vtedy išiel otvorene na tlačovkách po novinároch. Potom som tomu ale nevenovala väčšiu pozornosť, keďže tým, že som to zverejnila, žiadna šikana nepokračovala a UPSVAR sa mi aj ospravedlnil. Spomenula som si na to zase vtedy, keď som videla Kočnera na fotke s pani Tománkovou z Čistého dňa, ktorý nechcel minister Richter zatvoriť.

Ako ste zistili, že v pozadí celého prípadu stojí práve Kočner?

Zistila to NAKA, ktorá vyšetruje trestné oznámenie novinárov pre podozrenie z nebezpečného prenasledovania. Miroslav Kriak vypovedal, že novinárov sledoval ešte spolu s ďalšími dvomi ľuďmi. On nechcel prezradiť ich mená, aby ich neohrozil a polícia teraz zistila, že jedným z tých ľudí bol aj Škrip, ktorý k nám v tom čase poslal kontrolu.

O čo sa v prípade tejto kontroly snažil? Získať osobné údaje alebo vás skôr zastrašiť?

Ťažko sa mi vžíva do hlavy človeka, ktorý je podozrivý z toho, že si objednal vraždu nášho kolegu Jána Kuciaka. Zniesla by som kontrolu aj každý týždeň, keby Ján Kuciak žil. Zrejme sa už cítil absolútne nedotknuteľný a prestal vnímať realitu. Verím, že všetko polícia vyšetrí.

O čom svedčí to, že mal vplyv nielen na prokuratúre a polícii, ale aj medzi navonok bežnými úradníkmi - na sociálke?

Chcel zrejme na každého niečo mať, aby to neohrozovalo jeho zločinecký a podvodný svet, v ktorom oberal štát a aj bežných ľudí o milióny eur. Za tým účelom si budoval svoje stádo jemu slúžiacich ľudí.

Kočner to sám opísal v jednej správe, ktorú poslal Zsu­zsovej a ktorá sa nachádza aj v uznesení o vznesení obvinenia: „Musíš s nimi sedieť za stolom, usmievať sa na nich a pod stolom musíš mať ich gule vo zveráku. Inak to nefunguje. Použijú totiž celú štátnu mašinériu, aby sa človeka zbavili. Preto tam musíš sedieť a kukať im (cez svojich ľudí) do troch dôležitých hrncov!!! Veď to je princíp zveráka. A

ni jeden nebude vedieť o tom druhom, že aj ten ho má. A vtedy stačí, keď jeden z nich povie áno a ostatní sa s radosťou pridajú a nebudú špekulovať nad nie. Vždy treba len jednému pri stole (tomu prvému) pridať dva závity!!!

Ale čo je najdôležitejšie, niekto im pri tom stole musí položiť tú otázku, na ktorú majú povedať áno. A musí sa im pri tom pozerať do očí (a vidieť im do hlavy)! A na to musíš pri tom stole sedieť a všetko o nich vedieť. Aj kedy si naposledy naťahovali bimbálka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?