Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2019 10:55 | Správy | Politika
Video

Kandidáti na europoslancov Šimečka vs. Farkašovský: Ako zmeníme Európsku úniu

Už v sobotu si celé Slovensko bude voliť nových europoslancov.

 

Karol Farkašovský (SNS)

Čo vám odkazujú ľudia na Slovensku, že by od vás chceli ako od europoslanca?

- Som známy tým, že nie teraz pred voľbami sa stretávam s ľuďmi, ale stretávam sa s nimi celý život. Pri vstupe do parlamentu som povedal, že pre mňa bude priorita chodiť medzi ľudí a pýtať sa, čo ich trápi a teší, aby som ich mohol reprezentovať v parlamente. 

Ktoré konkrétne veci by ste chceli presadiť v europarlamente? 

- Nie som človek, ktorý by dával veľké sľuby. Ľuďom hovorím, že nie som priateľom veľkých rečí a riešim to úprimným a chlapským slovom. Mojim leitmotívom je heslo - Za Slovensko srdcom aj skutkami. Slovensko ako členská krajina EÚ si zaslúži väčšiu mieru suverenity a reprezentácie aj národnej identity v rámci EP. Veľmi aktuálnou prioritou je stopka delenia občanov EÚ na dve kategórie - západne od Viedne a východne. Dvojaká kvalita potravín a služieb, čomu treba dať rázne stop a dať najavo, že sme členmi spoločnej rodiny. Obrovské možnosti sa núkajú na rozvinutie regionálnej spolupráce v rámci Európy. Môj projekt je aj zavedenie komunikačnej výchovy do európskych škôl - naučiť mladú generáciu kriticky myslieť a orientovať sa v zložitom mediálnom prostredí, aby sa dokázali brániť dezinformáciám, hoaxom. Chcem tento projekt povýšiť do celej EÚ a dokázať tým, že aj maličké Slovensko môže byť pre celú Úniu vzorom.

SNS má na bilbordoch heslo - Za rovnaké platy a dôchodky v celej Únii. Ako sa toto dá dosiahnuť z postu europoslanca?

- Toto je otázka, ktorá skôr náleží ekonomicky fundovanému človeku a nie je to úplne moja problematika, ktorej sa venujem. Ale sú na to cesty - zaviesť spoločnú minimálnu mzdu, čo je beh na maratónsku trať. Treba tam zosúladiť pracovnú legislatívu aj kondície jednotlivých štátov a určite to nie je záležitosť jedného volebného obdobia.

Mnohé strany hovoria, že idú reformovať Úniu. Aká je vaša pozícia?

- EÚ je dobrý pojekt a má jednu nevýhodu. Stala sa z nej spiaca krásavica, ktorú treba zobudiť do reality 21. storočia. Určite treba zefektívniť štruktúry tak, aby rozhodovací proces bol náležite dynamický. Roamingové opatrenie sa tam rodilo osem - desať rokov. Sú veci v Európe, ktoré treba riešiť ihneď a razantne, nie diplomaticky a zdĺhavo. EÚ si bude vyžadovať od novej generality sebareflexiu a osvieženie seba samej a nájdenie takých spôsobov, aby efektívnejšie fungovala.

Ste za vytvorenie spoločnej európskej armády a ponechania eura ako spoločnej meny?

- Zo zavedenia eura profitujeme, aj keď sa tie ceny dostali na inú úroveň ako boli. Ale zároveň aj platy. Keď chcete byť členom klubu, musíte vystupovať v zmysle pravidiel. Sme členom severoatlantickej aliancie a máme isté záväzky, pokiaľ ide o obrannú politiku, tak som za to, aby sa EÚ zobudila ako jeden životaschopný junák a dokáže brániť svoje teritórium pred migračnými vplyvmi. Obranná politika musí byť intenzívnejšia a súčinnejšia ako teraz. Ale neviem, či je správne hovoriť o európskej armáde. 

Boli by ste za to, aby Slovensko prijalo istý počet utečencov?

- Vnímam to z dvoch uhlov pohľadu. Sú tam ľudia, ktorí utekajú pred vojnovou katastrofou, ale nemôžeme to zase globalizovať. Dnešný svet je už niekde inde ako v 68. či 89. roku, keď aj od nás utekali ľudia do zahraničia. Túto otázku som komunikoval aj so španielskym ministrom zahraničných vecí, ktorý poukazoval na to, že Slovensko je proti migračným kvótam, ale keď od nás utekali ľudia na západ, tak to bolo v poriadku. Povedal som mu, že tá situácia sa nedá porovnávať po teroristických útokoch či samovražedných atentátoch, aké sa dejú bežne v západnej Európe. Som za to, aby sa migračnej vlne urobilo stop, ale nie až vtedy, keď už sú migranti na našom území. Treba EÚ zobudiť, aby konala tam, kde sa migrácia rodí.

Váš predseda Andrej Danko v poslednom čase provokuje svojimi cestami do Ruska. Vy ste zástancom týchto ciest?

- Treba to vnímať komplexne. Pán premiér išiel do USA, kde ho prijal prezident, pán predseda NR SR išiel do Ruska, kde ho prijal prezident. Ak to beriem z tohto pohľadu, tak vidieť, že je tam snaha o rovnováhu, aby Slovensko nebolo naklonené ani na jednu, ani na druhú stranu. Sme príliš malá krajina na to, aby sme určovali svetovú politiku. 

Budete presadzovať zrušenie sankcií?

- Situácia bola taká, že EÚ uznala za vhodné zaviesť sankcie proti Rusku. Odvtedy uplynulo pekných pár rokov a treba sa pozrieť na to, či prinášajú efekt, alebo ide o proformu. Treba túto otázku nastoliť a bude o tom reč v začiatkoch pôsobenia nového parlamentu. Dnes je už situácia diametrálne odlišná, a keď to zoberiete čisto pragmaticky, tak do Ruska chodia zástupcovia Nemecka či Francúzska. 

Ako si viete predstaviť spoluprácu v europarlamente s kotlebovcami?

- Ak budú zvolení, tak budú zvolení legitímne. Verím, že slovenskí občania sa budú rozhodovať na základe rozumnej úvahy. V slovenskom parlamente majú svoje názory, nikto im nebráni, aby ich prezentovali, a nikto im v tom nebude brániť ani v EP. Treba rešpektovať situáciu akú vytvoria voliči. Rovnaký problém budú mať Nemci, Taliani aj Francúzi. Som presvedčený, že EP bude mať úplne iné zloženie ako teraz. 

Vy s nimi budete komunikovať ako s inými poslancami?

- Ja som človek, ktorý vždy hľadá cestu k druhým a nesnažím sa vytvárať prekážky. Chcem komunikovať pozitívne. Ak komunikujete negatívne a konfliktne, tak tá reakcia býva zväčša rovnaká. Ak komunikujete pozitívne, tak dá sa očakávať, že komunikácia aj z druhej strany bude pozitívna. Dôležité je vytvoriť si platformu. Ak však budú konfliktní, tak to bude problém. Je to europoslanec za Slovensko, nielen za svoju stranu, čiže musia mať nadhľad nad tým úzkym straníckym.

Ako naložíte s platom europoslanca?

- Verte-neverte, že o platoch ani nič neviem. Je to podružná otázka a budem sa tým zaoberať až v prípade zvolenia. Určite tak ako teraz podporujem charitatívne projekty, tak určite budem podporovať dobré nápady mladých ľudí.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý