Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Slovákov po nespravodlivej prehre čaká súboj o postup s Nemeckom: Zabudnite už na Kanadu, zápas o všetko je DNES!

Tri zápasy, tri body. V priebežnej tabuľke základnej A-skupiny MS 2019 je Slovensko na nepostupovom mieste, no účasť vo štvrťfinále má stále vo vlastných rukách.

Za sebou má totiž zápasy s papierovými favoritmi a pred sebou už len tímy, proti ktorým si musí veriť.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Slováci si doterajšími výkonmi na šampionáte získali rešpekt u súperov a naklonili si na svoju stranu fanúšikov. Aj preto panuje pred zvyšnou časťou skupiny, v ktorej ich postupne čaká Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Dánsko, optimizmus. Ten však treba premeniť na víťazstvo v dnešnom zápase...

„Proti Kanade sme ukázali mentálnu silu, odvahu i odhodlanie. Zároveň sme si dokázali, že vieme hrať s každým súperom, čo je najdôležitejšie. Ak budeme takto pokračovať, nájdeme cestu k víťazstvám,“ ubezpečil nás tréner Craig Ramsay (68). Verí, že jeho tím psychicky nezlomí ani smola, keď rozhodujúci gól na 5:6 inkasoval 1,8 sekundy pred sirénou. Schopnosť vyrovnať sa s touto krivdou, ktorú mnohí fanúšikovia neuniesli, bude pre výkon tímu určujúca.

 

Filc radí zlepšiť oslabenia

Včera mali Slováci voľno a okrem oddychu mali na programe tréning s tímovým fotením. Podľa najúspešnejšieho trénera v ére samostatnosti Jána Filca (66) im deň voľna padol vhod. „Aby sa všetko predýchalo a dostalo do polohy, že teraz je nový deň. Bude záležať na tom, ako si dajú dohromady, aby sa všetko čo najrýchlejšie skoordinovalo a čo najlepšie pripravilo na najbližší zápas. Majstrovstvá sa nedajú hrať ako jeden turnaj, treba ich rozdrobiť na jednotlivé stretnutia. To s Kanadou sa skončilo nešťastným gólom v závere, ale emócie z toho prejdú,“ povedal pre Nový Čas tréner majstrov sveta z roku 2002.

Otvoriť galériu
J. Filc
Zdroj: b. račko

Aj podľa jeho názoru musí teraz hlavná časť úsilia v príprave smerovať k duelu proti Nemcom, no treba si zobrať aj ponaučenie z nezvládnutého záveru s Kanadou. S veľkým favoritom totiž Slováci mali bodovať. „Dôležité je vrátiť sa k oslabeniam, pretože z trénerského pohľadu - a myslím si, že aj fanúšikovia to tak cítia - v hre päť na päť sme uspeli. Zápas sme si prehrali práve v oslabeniach, čo nebolo prvýkrát. Dostať tri góly zo štyroch oslabení je zlá štatistika. Budú potrebné nejaké zmeny, aby sme v nich boli úspešnejší. To je vec, ktorej sa musia venovať, pretože ostatné fungujú,“ uzavrel Filc.

Nemci ešte nezaváhali, zdolali nováčika Veľkú Britániu (3:1) aj Dánsko (2:1) Po prvý raz na šampionáte pravdepodobne pošlú do bránky Philippa Grubauera z Colorada.

 

Čo treba hodiť za hlavu:

krutú prehru s Kanadou

- verdikty rozhodcov (neodpískaný faul na Buca proti Kanade, neuznaný gól Tatara...)

- emócie počas hymny Kanady

- zranenie Ďalogu

Otvoriť galériu
C. Ramsay
Zdroj: B Račko

Na čom sa dá stavať:

- Neplánované víťazstvo nad USA

- Sľubné výkony proti Fínsku a Kanade

- Skvelí a oddaní diváci v Košiciach

- Dobre fungujúci a bojovný tím

 

Slovensko vs. Nemecko

Streda 15. mája o 20.15 hod. - Priamy prenos Jednotka (RTVS)

Bilancia: 59 zápasov (32 víťazstiev - 1 remíza - 26 prehier, skóre 147:134)

 

Otvoriť galériu
Tomáš Gurský
Zdroj: anc

Nezažili to prvý raz, už vedia, ako sa s tým vysporiadať. Hoci pondelkové kanadské k. o. bolo ozaj kruté, zamýšľa sa skúsený športový psychológ Tomáš Gurský, slovenským hokejistom odkazuje, aby nezabudli, že ich bojovnosť naháňa súperom strach.„Okamžitá frustrácia pramenila z toho, že sme boli tak blízko k potrebným bodom, ale to rýchlo prejde. Hráči už vedia, na čo majú, a turnaj rýchlo pokračuje. Motivácia a bojovnosť vôbec nechýbajú, skôr naopak, budia u súperov strach!“ povedal T. Gurský, ktorý tvrdí, že realizačný tím pracuje s tímom fantasticky.

„Po troch výborných zápasoch tento tím potrebuje potvrdiť to, čo v ňom je. Verím, že dosiahne viac, ako si stanovil. Ťažké vyžrebovanie vyžadovalo trikrát zopakovať extrémne nasadenie. A to predsa dokázali. Možno sa niekomu zdá, že šťastena nebola na našej strane. Ale šťastena je raz tu, raz tam,“ dodal psychológ.

Otvoriť galériu

Najväčším esom nemeckého tímu na šampionáte je útočník Edmontonu Oilers Leon Draisaitl (23). S platom 9 miliónov dolárov Trojka draftu NHL v roku 2014 nazbierala v prebiehajúcej sezóne NHL v 82 zápasoch 105 bodov (50 gólov a 55 asistencií) a v rebríčku kanonierov ho predstihol iba Ovečkin!

Zaujímavosťou je, že Leonov otec Peter Draisaitl sa narodil v Česku a aj on patril dlhé roky k oporám nemeckého tímu. Peter vie plynule po česky a len nedávno sa stal novým hlavným trénerom HC Košice, v pláne mal aj návštevu zápasov svojho syna na MS. „Ako malého som ho brával do kabíny. Sledoval, čo robia hráči, mal vždy uši nastražené, o čom sa bavia. Boli to pre neho ujovia. Potom rástol a stúpal nahor,“ prezradil otec. Leon vie po česky len pár slov. V národnom tíme hrá aj jeho kamarát z detstva - s Frederikom Tiffelsom sa poznajú od 6 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Marián Ragula, Marián Korbel

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let