Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Chlapček od narodenia bojuje s množstvom diagnóz: Pomôžte Jankovi spraviť prvé krôčiky

Už od kolísky statočne bojuje s osudom. Ján (30) z Fiľakovských Kľačian (okr. Lučenec) sa spolu s manželkou Máriou (29) nevedeli do­čkať vytúženého bábätka.

Tehotenstvo bolo bezproblémové a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa Janíčko (2) narodil chorý. Opak bol však pravdou. Ich synček má nespočetné množstvo diagnóz a jeho liečba stála utrápených rodičov už 40-tisíc eur. Teraz však chlapček potrebuje operáciu nožičiek. Rodina je však pre nonstop starostlivosť o milované dieťa finančne vysilená.

Otvoriť galériu

Počas Máriinho (29) tehotenstva nič nenasvedčovalo tomu, že by mal byť chlapček zdravotne postihnutý. Šok prišiel po pôrode. „Janíčko sa narodil v 38. týždni tehotenstva s mierami 2 750 gramov a 47 centimetrov. No hneď po pôrode mi oznámili, že má takzvané konské nožičky,“ hovorí Mária. Postupne však vyšlo na povrch, že chlapček trpí i mnohými ďalšími ochoreniami.

„Lekári mu diagnostikovali neurčitú neurologickú poruchu, hypotóniu, pseudobulbárny syndróm, hypomimickú tvár, strabizmus a obrnu pohľadu, laterálny aj centrálny hydrokorticizmus,“ vymenúva Ján s tým, že jeho aj manželkine genetické vyšetrenia boli v poriadku. Na tie synčekove čakajú už dva roky, keďže z Košíc ich poslali na vyhodnotenie do Prahy.

 

Šokujúce slová lekárov

Janíčko bojoval o život už ako dvojtýždňový. Počas zavádzania nazogastrickej sondy skolaboval a dostal aj zápal pľúc a pneumotorax. Mária s bábätkom opustila brány nemocnice až po 4 mesiacoch. Lekári vôbec nevedeli, čo maličkému je. „Povedali nám, nech ho dáme do ústavu, pretože z Janíčka aj tak nikdy nič nebude,“ vraví s plačom statočná žena. Rodičia, ktorí všade chodia s odsávačkou a kyslíkovým prístrojom, sa však rozhodli s osudom zabojovať.

Otvoriť galériu
Zdroj: ajm

Pre svoje milované dieťa robia všetko, čo môžu. Janíčkova liečba ich do dnešného dňa stála už 40-tisíc eur. Rozkošný chlapček má však nožičky vybočené dovnútra a musí podstúpiť operáciu v Rakúsku. Tá však vyjde na 7-tisíc eur a rodina je finančne vysilená. Pre nonstop starostlivosť o synčeka je totiž Mária doma a pracuje len Ján.

„Neľutujeme ani jeden cent, ktorý sme na liečbu synčeka dali. No zvládame to iba vďaka pomoci dobrých ľudí, ktorým sme nesmierne vďační,“ dodáva Ján s tým, že maličkému pomohli aj rehabilitácie, vďaka ktorým sa naučil držať hlavičku a sedieť. Jeden sen však ešte zostáva. „Aby sa synček postavil na nožičky a prehovoril prvé slovíčka,“ dodávajú.

 

Konská noha (Pes equinovarus billat)

Je to najčastejšia vrodená chyba. Noha je nepohyblivá, smeruje nadol a rotuje do­vnútra. Vyzerá veľmi nezvyčajne, pretože kosti, svaly, šľachy a väzy sa zle vyvinuli. Výskyt je asi 3 z 1 000 pôrodov, pričom chlapci sú postihnutí 2-krát častejšie ako dievčatá. Môže ísť o jednostranné alebo obojstranné postihnutie.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa