Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2019 23:36 | Správy | Zahraničné správy

Situácia v Sýrii je kritická: Doktori musia operovať v jaskyniach!

Lekári, ktorí zachraňujú životy v poslednej povstaleckej oblasti v Idlib na severozápade Sýrie, sa opäť vrátili do úkrytov v jaskyniach či v podzemí, podobne ako tomu bolo na začiatku vojny.

Snaží sa tak ochrániť svojich pacientov pred vládnou ofenzívou, ktorej cieľom sú aj zdravotnícke zariadenia a nemocnice, uviedla agentúra Reuters. Idlib je posledné územie, kde sa koncentrujú odporcovia sýrskeho režimu a radikálne skupiny. Sýrska armáda podporovaná ruskými vojskami tam začala intenzívne útočiť na konci apríla. Najväčšia radikálna skupina pôsobiaca v Idlib Haját Tahrír aš-Sam (HTS) v pondelok oznámila, že bude sýrskej armáde rozhodne brániť v postupe.

"Provizórne nemocnice sú veľmi primitívne," povedal agentúre Reuters 36-ročný lekár Usáma sami. "S vybavením, ktoré máme, môžeme len ťažko zachraňovať životy. Mnoho zranených zomrie kvôli nedostatku vybavenia a prostriedkov," dodal. OSN tento týždeň v utorok upozornila, že v Idlib sú tri milióny ľudí, z ktorých polovica sú utečenci z iných častí krajiny. Kvôli obnoveným bojom od konca apríla svoj domov opustilo 158.000 osôb. Bomby zasiahli viac ako 50 dedín, kde zničili najmenej desať škôl a 12 zdravotníckych zariadení.
Práve kvôli intenzívnemu bombardovania sa lekári uchyľujú k taktike využívanej na začiatku teraz už osem rokov trvajúcej vojny. Pacientov presúvajú okrem iného do úkrytov pod zemou. Ako uviedol jeden z miestnych chirurgov, provizórne zdravotnícke centrá sa stávajú aj z niektorých domov. Obetí násilností ale pribúda a lekári sa nestíhajú starať o všetky zranených. Ako uviedol Usáma Sami, v jeho rukách zomrelo aj niekoľko detí. "Jed mal deväť rokov, utrpel zranenie hrudníka aj hlavy a silne krvácal. Snažili sme sa ho oživiť, ale počas 15 minút zomrel," opísal lekár.

Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Londýna, v bojoch a pri bombardovaní zahynulo od 30. apríla 188 ľudí vrátane 85 civilistov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok nad situáciou v Idlib vyjadril znepokojenie. Vo svojom tweete uviedol, že tam "vládne jednotky a ich spojenci útočia aj na nemocnice a v minulých dňoch zabili mnoho civilistov". "V Sýrii je humanitárna situácia kritická, prijateľné nie je žiadne vojenské riešenie. Požadujeme ukončenie násilia a podporujeme OSN v snahe nájsť politické riešenie," napísal Macron.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?