Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2019 03:00 | Správy | Politika

Odchod Británie o pol roka neskôr: Takto odklad brexitu vnímajú Slováci v Spojenom kráľovstve

Nedá sa ujsť! Názvom známeho hitu od skupiny IMT Smile by sa dala opísať situácia, ako sa Veľká Británia snaží „ujsť“ z Európskej únie. Premiérka Theresa Mayová (62) nedokáže už 4 mesiace presadiť dohodu o vystúpení v britskom parlamente.

Keďže tvrdý brexit, ktorý by mal negatívne následky pre obe strany, si nikdo neželá, lídri EÚ na samite v Bruseli schválili predĺženie odchodu o pol roka. Pôvodný termín vystúpenia bol koniec marca. Ten najskôr presunuli na 12. apríl, ale keďže britskí zákonodarci stále nedokázali schváliť odchodovú dohodu, na stole je nový dátum - 31. október. Štáty EÚ tak čiastočne vyhoveli britskej premiérke Therese Mayovej a dali jej ďalší čas na dohodu v domácom parlamente.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Mayová je s výsledkom spokojná, aj keď sama žiadala posunutie brexitu len do konca júna. „Tento odklad nám umožňuje urobiť jedno, ako zvládnuť celý proces tak, ako sme si ho my stanovili,“ uviedla Mayová a dodala, že sa bude snažiť vyjednať doma dohodu ešte pred májovými eurovoľbami, ktoré sú naplánované na koniec mesiaca. „Ak to dokážeme pred 22. májom, potom sa nemusíme zúčasntiť na voľbách do Európskeho parlamentu,“ vyhlásila britská premiérka.

Našli kompromis

 

Z Bruselu pôvodne presadzovali ešte dlhší, až ročný odsun vystúpenia, nakoniec sa aj pre protesty francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (41), ktorý bol vyslovene proti, dohodli na kompromise. „Toto predĺženie je o niečo kratšie, ako som čakal, no stále je dosť dlhé na to, aby sa našlo najlepšie možné riešenie,“ skonštatoval predseda Európskej rady Poliak Donald Tusk (61), podľa ktorého je teraz na rade Británia, aby konečne dotiahla brexit do konca.

„Do tohto termínu bude smerovanie tohto procesu úplne v rukách Veľkej Británie. Bude mať možnosť schváliť dohodu o brexite - v tomto prípade bude predĺženie ukončené. Do konca tohto obdobia môžu aj deaktivovať Článok 50 a brexit úplne zrušiť,“ dodal Tusk.

Slovensko bolo za čo najdlhšie posunutie vystúpenia Spojeného kráľovstva z európskych štruktúr. Na samite nás zastupoval premiér Peter Pellegrini (43), ktorý presadzoval čo najdlhší odklad. „Vytvorili sme tak priestor pre Britov, aby mohli uskutočniť všetky možné varianty a scenáre, ktoré pre túto krajinu prichádzajú do úvahy. Necháme na britských politikov rozhodnutie, ako ďalej postupovať,“ povedal premiér.

Otvoriť galériu

Kritické eurovoľby

Radovan Geist, analytik portálu euroactiv.sk

Ak Veľká Británia neodíde do dňa, keď sa majú uskutočniť voľby do Európskeho parlamentu, tak ich bude musieť uskutočniť. Voľby prebehnú podľa nových pravidiel. Krajiny budú voliť toľko europoslancov, ako bolo dohodnuté pre prípad odchodu Spojeného kráľovstva. Briti tam pošlú svojich zástupcov, ale v momente uskutočnenia brexitu prestanú byť europoslancami a nahradia ich. U nás to bude 14 europoslancov, ale nastúpia iba trinásti. A keď Británia vystúpi z EÚ, do poslaneckých lavíc v Bruseli nastúpi štrnásty.

Ako to vnímajú Slováci v Spojenom kráľovstve?

Adriána Klinková (25), skladníčka, Newport

Neviem čo mám od toho očakávať. My tu teraz nič nevieme, už sa o to dáko nezaujímame. Každý deň hovoria dačo iné v správach. Ja už na to nemám názor. Len čakáme čo sa stane lebo už ani oni sami nevedia ako to vyriešiť. A mňa to nejak moc neovplyvní kedže som prišla pred referendom a navyše som pracujúci človek a platím dane.

Otvoriť galériu

Jozef Brázdovič (29), pracovník práčovne, Londýn

Tu si veľmi dobre uvedomujú, že ak by odišli cudzinci, niektoré pracovné miesta by nedokázali obsadiť. Angličania nebudú robiť manuálnu prácu za minimálnu mzdu v skladoch, obchodoch či reštauráciách. Na to sa tu využívajú bežne prisťahovalci a tieto roboty by namal kto robiť. Môj názor je ten, že sa vôbec nič nezmení.

Vlada Fileová (29), kontrolórka v sklade, Milton Keynes

Ja tu robím už vyše piatich rokov a ja tieto veci okolo brexitu moc neriešim. Ale nie som spokojná s aktuálnym smerovaním krajiny. Ale strach alebo obavy z toho nemám. Možno to pre nás bude musieť znamenať viac administratívy a papierovačiek pre vybavovaní povolení, ale to sa dá zvládnuť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)