Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2019 09:15 | Správy | Peniaze

Neurológ o migréne: 5 tipov, ako zmierniť jej prejavy a kedy vyhľadať lekára

Vedci zatiaľ neodhalili, čo spôsobuje, že sa u človeka objaví pulzujúca bolesť hlavy zvaná migréna.

Momentálne sa nedá ani úplne vyliečiť. "Intenzitu a frekvenciu záchvatov však ovplyvňujú rôzne provokujúce faktory ako napríklad stres, nedostatok spánku, fyzická námaha, ostré vône aj niektoré iné ochorenia," priblížil pre TASR neurológ Martin Kucharík.

Hovorí, že prejavy migrény vo všeobecnosti možno zmierniť dostatkom pohybu, ale i odpočinku, zdravou stravou a vylúčením ostrých korenín alebo chuťovo výrazných zložiek. Tiež obmedzením stresu. "Nie vždy je to možné, ale ak sa už rozvinie bolesť hlavy, je vhodné vziať si lieky podľa odporúčania lekára. Rozvinutý záchvat obvykle dobre tlmia aj bežné analgetiká. V prípade nevoľnosti a zvracania sa podávajú rýchlorozpustné formy liekov," radí Kucharík. Ak sa záchvaty objavujú častejšie ako raz za týždeň, je vhodné zvážiť preventívnu liečbu. S naplno rozvinutou bolesťou podľa neurológa netreba bojovať, ale radšej dopriať telu odpočinok, ležať v tmavej a tichej miestnosti.

Okrem užívania liekov na bolesť zástupcovia pacientskej organizácie Migréna je choroba odporúčajú tiež používať studené obklady, ktoré zmierňujú bolesť, utiahnuť sa do tmavej miestnosti pre vylúčenie vzruchov, natrénovať si metódy prekonávania stresu, kontrolovať svalové napätie, mať pravidelný a kvalitný spánok. Zhoršenú kvalitu spánku môže spôsobiť telefón pri hlave, priveľa svetla, ťažké jedlá i priveľa tekutín pred spaním. Tiež ak človek zaspí napríklad pri televízii, a spánok je len povrchový.

 

Spúšťacími faktormi migrény môžu byť podľa pacientov napríklad stres, sedavé zamestnanie, fajčenie, zvýšený krvný tlak, bolesti zubov spôsobené kazmi alebo nejakou chorobou. Tiež priveľa kofeínu a alkoholu, najmä červeného vína, a niektoré jedlá ako čokoláda, plesňové syry, nadbytok citrusových plodov.

"Mylné teórie o migréne neraz spôsobujú, že pacient nedostane náležité a efektívne liečenie či pozornosť," uvádza organizácia na webovej stránke. Dlhodobé a neliečené bolesti hlavy môžu spôsobiť výrazné psychické a stresové ťažkosti, ale tiež výrazné fyzické obmedzenie a postupne znižujú kvalitu života. "Intenzita migrenóznych bolestí je často tak vysoká, že pacienta imobilizuje a prakticky vyraďuje z bežného života a z práce," tvrdí Kucharík. Organizácia Migréna je choroba uvádza, že neliečená migréna môže viesť k cievnej mozgovej príhode, životunebezpečným infekciám zubov, aneuryzme, čiže vypukline v mieste oslabenia cievnej steny, ku kóme, alebo dokonca k smrti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?