Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2019 13:55 | Správy | Servis

Opomenutie detailov môže spôsobiť problémy: 7 tipov, čo skontrolovať po zime na vašom aute

Nenechajte to na náhodu! Zima býva pre vozidlá najťažším obdobím, preto je dôležité skontrolovať kritické časti, ktoré trpia najviac.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Nový Čas a magazín AUTO BILD vám ponúkajú 7 tipov, čo sa oplatí preveriť, aby vám auto slúžilo čo najdlhšie. Niektoré úkony zvládne i laik v garáži, iné si vyžadujú zásah v servise.

1. Pneumatiky

Otvoriť galériu
Pneumatiky
Zdroj: anc

Väčšina motoristov sa po zime obmedzí iba na prezutie pneumatík. Niektorí sú schopní vymeniť zimné plášte za letné sami, iní to nechajú na pneuservis. Bez ohľadu na to, kde a ako pneumatiky budete prezúvať, nezabudnite skontrolovať stav a nahustenie rezervnej pneumatiky. Pokiaľ máte len súpravu na opravu pneumatiky, skontrolujte, či je kompletná.

 

2. Brzdy

Otvoriť galériu
Brzdy
Zdroj: anc

Na brzdách sa usadzujú nečistoty z ciest vrátane zvyškov posypových materiálov, ktoré ich ničia. Súčasťou brzdového systému však nie sú len kotúče či čeľuste, ale aj hadičky či brzdová kvapalina. Vizuálna kontrola by sa mala zamerať na stav brzdového kotúča a obloženia. Popri kontrole bŕzd a podvozku je vhodné preveriť aj tlmiče či gumové tesnenia.

3. Podvozok

Otvoriť galériu
Podvozok
Zdroj: anc

V zime dostáva, pochopiteľne, zabrať aj celý podvozok. Posypová soľ je veľmi účinným urýchľovačom korózie, ktorá sa uchytí na miestach, kde kamienky mohli poškodiť ochrannú vrstvu. Absolútne minimum je vizuálne skontrolovať stav podvozka a o prípadných nálezoch sa poradiť s mechanikom.

4. Akumulátor

Otvoriť galériu
Akumulátor
Zdroj: anc

Nízke teploty dávajú akumulátorom poriadne do tela. Nejde len o spomalenie chemických reakcií, ale aj o to, že akumulátor musí prekonávať odpor tuhého oleja v motore a prevodovke. Pokiaľ auto štartuje čoraz horšie a batéria má viac než štyri roky, odporúčame zájsť do servisu a nechať jej kapacitu preveriť. V prípade, že batéria je naozaj stará, vymeňte ju.

5. Klimatizácia

Otvoriť galériu
Klimatizácia
Zdroj: anc

Nedostatočná starostlivosť o klimatizáciu môže mať nielen estetický problém vo forme zápachu v kabíne, ale aj koróziu. Údržba klimatizácie patrí medzi najlacnejšie úkony, aj v značkových servisoch môže výmena chladiaceho média či dezinfekcia stáť len 20 či 30 eur. Najkritickejším obdobím na tvorbu plesní je práve zima.

6. Kvapaliny

Otvoriť galériu
Kvapaliny
Zdroj: anc

Pre životnosť vozidla sú prevádzkové kvapaliny kľúčové. Nedostatok oleja alebo starý olej zhoršujú opotrebovanie pohyblivých častí motora. Rovnako je pre správnu funkciu motora dôležitý dostatok chladiacej kvapaliny, ktorá by nemala byť staršia než päť rokov. Nezabudnite vymeniť aj kvapalinu do ostrekovačov za letnú.

7. Stierače

Otvoriť galériu
Stierače
Zdroj: anc

Mráz poškodzuje gumu a pri nešetrnom odtrhnutí primrznutého stierača je poškodenie nevratné. Kompletné stierače vrátane ramienok stoja niekoľko eur a aj tie najdrahšie a najkvalitnejšie kúpite za 30 či 40 eur. Len pripomenieme, že pri kontrole stieračov je vhodné nastaviť a vyčistiť aj ostrekovacie dýzy.

Viac v AutoBilde

Ďalšie zaujímavé témy, ako napríklad exkluzívna prvá jazda s novými hybridnými SUV z dielne Subaru, ktoré sme vyskúšali ako prví v Európe, alebo porovnávací test dvoch Trabantov, ktorý ukazuje, ako veľmi sa tieto socialistické autá od seba mohli líšiť, prináša len nové vydanie motoristického magazínu AUTO BILD. Aké pneumatiky kúpiť? Nový AUTO BILD prináša aj najväčší test 53 letných plášťov, v ktorom sa ukázali obrovské rozdiely v brzdnej dráhe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ľuboš Kamenistý

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
Roman Michelko
Michelko avizuje zmeny: Týkať sa majú tohto návrhu novely zákona! Súvisí to s umením
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!