Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Vzťah susedov k postihnutému Róbertovi dojíma: S láskou ho opatrujú už 20 rokov

Láska, aká sa len tak nevidí! Aj keď je v dôsledku detskej mozgovej obrny Róbert Hausner (38) z Kľačna celý život pripútaný na invalidný vozík, má neuveriteľný entuziazmus. Môžu za to nielen jeho rodičia Helena a Beňadik, ktorí mu obetovali život, ale aj susedia, ktorí s ním nie sú v príbuzenskom vzťahu.

To však manželom Idrányiovcom vôbec neprekáža, popri práci v zahraničí a výchove 4 detí a 7 vnúčat sa starajú aj o hendikepovaného suseda.

Láska, ktorú dáva znevýhodnenému mladíkovi manželský pár, dojíma. Spoznali ho pred 20 rokmi v Prievidzi na diskotéke, kde Ladislav Idrányi (59) pracoval ako biletár. Vozičkára Róberta (38) tam vzali kamaráti, aby sa zabavil. „Prirástol mi k srdcu už pri prvej návšteve u nás. Ale nielen mne, aj mojej žene a deťom. Je to člen rodiny a dnes sa ma na neho pýtajú aj známi,“ hovorí Ladislav. 

Manželia pre hendikepovaného mladíka doslova žijú. Ich najstarší syn s ním chodí na futbal, mladší, ktorý je trojnásobným majstrom sveta v kick­boxe, berie Róberta na turnaje a podujatia. Sused na vozíčku nechýba na žiadnej svadbe, výletoch a oslavách. Nájdu si na neho čas a dokonca mu každý deň aj telefonujú. Manželia pritom cestujú za prácou aj do zahraničia a pomáhajú svojim 4 deťom a 7 vnúčatám.

Otvoriť galériu

„Keď k nám Róbert prišiel na dvor, bola to láska na prvý pohľad. Naše deti k nemu priľnuli, má neodolateľnú auru. Chcete sa ho dotknúť, objať ho,“ vraví Iveta Idrányiová (56). Róbert pri ich slovách plače: „Sú to moji druhí rodičia, berú ma ako svoje 5. dieťa. Dávajú mi lásku a ja som sa na nich tak naviazal, že by som si život bez nich nevedel predstaviť,“ vyznal sa.  Jeho mama Helena len nedávno pochovala manžela Beňadika († 63) a so synom zostala v dome sama. „Som za nich veľmi vďačná, sú obrovskou pomocou pre Robka a boli aj pre nás s manželom,“ prezradila.

 

Otec Beňadik vychovával syna obetavo, 40 rokov ho nosil v náručí a raz ho na chrbte vyniesol aj na vrch Kľak. Šťastné manželstvo, ktoré muselo prekonať nielen ťažkú chorobu syna, ale aj smrť dvoch ďalších detí, sa skončilo po 39 rokoch spoločného života. Róbert sa však trúchleniu a bolestiam srdca i tela nepoddáva, aj vďaka láske susedov. Práve oni ho aj s mamou presvedčili, aby išiel na operáciu a rehabilitačné liečenie v Piešťanoch. Po nich sa mu uľaví od bolestí a kŕčov a zlepší sa aj jeho zdravie. Prvýkrát zorganizoval zbierku a požiadal ľudí o finančnú pomoc. „Napísal som na sociálnu sieť, ďakujem všetkým, čo mi prispeli a možno ešte prispejú,“ dodal s nádejou Róbert.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!