Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2019 12:00 | Prezidentské voľby 2019
Foto

Slovensko si zvolilo Čaputovú: Prezidentské voľby vyhrala s veľkým náskokom

Národ si po dvojtýždňovej kampani vybral novú hlavu štátu. Pokojnú volebnú sobotu trávili obaja kandidáti so svojimi najbližšími.

Fotogaléria
31
fotiek v galérii

Národ si vybral! Slovensko má prvú prezidentku v histórii. Zuzana Čaputová (45) vyhrala s veľkým náskokom nad Marošom Šefčovičom (52). Búrlivé oslavy v centre Bratislavy vypukli už po prvých odhadoch a výsledkoch, ktoré zverejnil Štatistický úrad. Čaputovú prišli podporiť mnohé známe osobnosti, či už z politiky alebo šoubiznisu. Čaputová sa stáva historicky prvou hlavou štátu v strednej Európe.

Slovensko sa oddnes môže pýšiť novou prezidentkou. „Hodnoty ako ľudskosť, humanizmus, solidarita a pravda, sú dôležité pre množstvo ľudí na Slovensku a vďaka tomu tu môžem stáť,“ povedala po príchode do svojej centrály. Nezabudla poďakovať svojmu priateľovi Petrovi Konečnému aj svojim dcéram či členom svojho volebného tímu. V štábe sa objavil aj Robert Mistrík, ktorý sa v jej prospech vzdal ešte pred prvým kolom. Podľa prieskumov Čaputová získala hlasy Františka Mikloška, Milana Krajniaka či Bélu Bugára. Šefčovič naopak prebral hlasy Štefana Harabina či Mariana Kotlebu.

Otvoriť galériu

Politológ Jozef Lenč hovorí, že prieskumy naznačujú, že Slovensko búra stereotypy. „Možno sa ukáže, že mladí rozhodujú výsledky volieb,“ skonštatoval. Medzi hosťami v Čaputovej volebnej centrále boli mnohí herci ako Richard Stanke, Ján Koleník, Alexander Bárta či Zuzana Fialová. Z politickej scény zase viacerí straníci z Progresívneho Slovenska alebo Spolu. Čaputová po príchode očakávala tesný výsledok, no dúfala vo víťazstvo. „Predpokladám, že to bude tesný výsledok a dúfam, že to dáme,“ uviedla. Správne odhadla, že volebná účasť bude nižšia. Pred polnocou bola len niečo cez 40 %. V prvom kole bola o niekoľko percentných bodov vyššia. Čaputová očakávala príchod súčasného prezidenta Andreja Kisku alebo Roberta Bezáka.

 

Tesne pred polnocou jej zagratuloval Maroš Šefčovič, ktorý oznámil, že jej telefonoval. „Povedal som jej, že od dnešného večera má pred sebou veľkú zodpovednosť. Zdôraznil som aj to, že napriek tomu, že sme mali živú predvolebnú kampaň, tak pred Slovenskom stoja časy, ktoré si budú vyžadovať to, aby Slovensko bolo zjednotené,“ povedal Šefčovič. Dodal, že bez podpory Smeru by nebol v druhom kole.

Otvoriť galériu

Manželke Helene venoval kyticu a poďakoval jej za kampaň. „Ak ma na týchto voľbách mrzí jedna vec, tak je to nízka volebná účasť. Ideme cez také zlomové obdobie, kde naozaj takéto volanie po tom, aby politiku robili ľudia, ktorí pochádzajú z nepolitického priestoru tu je,“ skonštatoval.

Čaputovej gratulovali aj opozičné strany. „Má všetky predpoklady byť dobrou prezidentkou, ktorá bude dôstojne reprezentovať Slovensko navonok a rozvážne pristupovať k domácim problémom, ktoré rozdeľujú spoločnosť.

Prvá prezidentka v dejinách Slovenska, ale aj Československa znamená výrazný modernizačný krok, ktorým prešla naša spoločnosť a je krehkým víťazstvom liberálnej demokracie,“ napísala v reakcii SaS.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, mač, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú