Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2019 13:10 | Správy | Peniaze

Európsky parlament robil uzávierku účtov EÚ na rok 2017: Slovensko si vyslúžilo kritiku

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok večer schválili väčšinu absolutórií k rozpočtu EÚ za rok 2017. Slovensko bolo v tejto súvislosti kritizované za verejné obstarávanie.

Europoslanci hlasovali o 53 správach o absolutóriu k rozpočtu z roku 2017, ktoré sa týkali všetkých európskych inštitúcií, agentúr a spoločných podnikov EÚ a Európskeho rozvojového fondu. Poslanci privítali znižujúcu sa mieru chybovosti pri čerpaní prostriedkov EÚ, ktorá podľa odhadu Európskeho dvora audítorov (EDA) spadla na úroveň 2,4 %, čo je zatiaľ historické minimum.

Uznesenie týkajúce sa absolutória pre Európsku komisiu vyjadruje obavy v súvislosti s rastúcim nedostatkom prostriedkov na úhradu finančných záväzkov EÚ. Nesplatené rozpočtové záväzky Únie dosiahli novú rekordnú úroveň 267,3 miliardy eur, pričom EDA očakáva do roku 2020 ich ďalší nárast. Poslanci upozornili, že rozpočet EÚ nesmie vykazovať žiaden deficit a rastúce množstvo neuhradených platieb v skutočnosti predstavuje finančný dlh.

Parlament požiadal eurokomisiu, aby členským štátom poskytla maximálnu podporu na zlepšenie čerpania prostriedkov z eurorozpočtu. Menej žiadostí o čerpanie zo strany členských štátov predstavuje možné riziko pre budúce plnenie rozpočtu, nakoľko môže dôjsť k nakopeniu oneskorených platieb na konci programového obdobia.

 

Slovensko sa spolu s Maďarskom stalo terčom kritiky poslancov v súvislosti s nedostatkami v sektore verejného obstarávania, pričom v uznesení bolo spomenuté, že postupy predkladania ponúk v rámci verejného obstarávania mohli nadobudnúť pololegálne formy, ktoré bránia spravodlivej hospodárskej súťaži a môžu umožňovať podvody.

Schválený text v tejto súvislosti pripomenul aj výsledky návštevy delegácie Výboru EP pre kontrolu rozpočtu (CONT) na Slovensku, ktorá odhalila mnoho nedostatkov a rizík _ vrátane možnej infiltrácie organizovaného zločinu _ v procesoch spravovania a kontroly finančných prostriedkov EÚ.

Europoslanci skritizovali aj konflikt záujmov českého premiéra Andreja Babiša a vyzvali Európsku komisiu, aby tento prípad dôkladne prešetrila a aby voči konfliktom záujmov uplatňovala politiku nulovej tolerancie.

Slovensko a Česká republika boli spomenuté aj pre narastajúce nerovnosti pri poľnohospodárskych platbách. Uznesenie EP upozornilo, že napriek tomu, že veľké poľnohospodárske podniky obhospodarujúce viac ako 250 ha predstavujú iba 1,1 % všetkých poľnohospodárskych podnikov, dostávajú až 22,1 % celkovej priamej pomoci. Poslanci si spomedzi všetkých členských štátov EÚ všimli rýchly nárast nerovností najmä na Slovensku a v Česku, kde 7 % príjemcov dostáva v súčasnosti viac ako 70 % všetkých priamych poľnohospodárskych platieb. Parlament vyzval eurokomisiu, aby sa nerovnakým zaobchádzaním s farmármi zaoberala.

Proces udeľovania absolutória je konečným schválením využívania finančným prostriedkov v danom roku. Europarlament môže absolutórium udeliť, odložiť alebo odmietnuť. Udelenie absolutória formálne uzatvára daný rozpočtový rok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia