Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2019 11:55 | Správy | Domáce správy

Bašternák už nie je v base v Bratislave: Premiestnili ho do väzenia v Dubnici nad Váhom

Ladislava Bašternáka v utorok premiestnili z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Bratislave do väzenia v Dubnici nad Váhom.

TASR o tom informovali justičné zdroje. Podnikateľa odsúdil vo štvrtok (14. 3.) trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu (KS) v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody v kauze neodvedenia dane a poistného.

Trest si má Bašternák, ktorý sa prihlásil v Justičnom paláci deň po vynesení rozsudku, čiže v piatok (15. 3.), odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Bašternák v bratislavskom Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody doteraz absolvoval viacero zdravotných prehliadok, vrátane psychologických testov a iných náležitostí, a až potom sa mohlo rozhodnúť, do akého ústavu zo 17 slovenských väzníc ho premiestnia.

"Do výkonu trestu odňatia slobody sa nastupuje, respektíve sa doň prijíma, v ústave na výkon väzby. Odsúdený je povinný po prijatí podrobiť sa osobnej prehliadke, lekárskej prehliadke, hygienickým, protiepidemickým opatreniam a zdravotným výkonom. Odsúdenému sa odoberú najmä veci, ktorými by mohol byť ohrozený život, zdravie, majetok alebo bezpečnosť odsúdených alebo iných osôb, marený účel výkonu trestu alebo narušovaný ústavný poriadok. Po prijatí do výkonu trestu musí byť odsúdený oboznámený s právami a povinnosťami. O tom, do ktorého ústavu odsúdeného následne umiestnia, rozhoduje generálne riaditeľstvo zboru podľa stupňa stráženia, dĺžky trestu, závažnosti trestnej činnosti, veku, zdravotného stavu, vzdelania, kvalifikácie a psychologického vyšetrenia osobnosti," vysvetlil 15. marca pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

 

Trest odňatia slobody sa vykonáva diferencovane. Základné práva odsúdených (napríklad na ubytovanie, spánok, stravovanie) a ostatné práva odsúdených (napríklad nákupy, vychádzky, návštevy, prijímanie balíkov, telefonovanie) sú rovnaké vo všetkých stupňoch stráženia. Rozdielny je len spôsob zabezpečenia a uplatňovania týchto práv, regulácia a kontrola pohybu a činnosti odsúdených. Platí zásada, že čím je vyšší stupeň stráženia, tým väčší je rozsah obmedzení. Odsúdenému sa poskytne ubytovanie v cele alebo izbe.

V ústave s minimálnym stupňom stráženia sú napríklad odsúdení ubytovaní v izbách, nie celách, návštevy sa vykonávajú priamym kontaktom, ubytovne odsúdených od budíčka do večierky sa neuzamykajú, priblížil Baláž. Odsúdení majú povolený pohyb vo vymedzených priestoroch ústavu, zaraďujú sa do práce na pracoviskách mimo ústavu, odsúdeným v súvislosti s plnením pracovných úloh pre potreby ústavu možno povoliť voľný pohyb aj mimo ústavu.

Bašternák napriek tomu, že bol odsúdený na päťročný trest odňatia slobody, sa môže relatívne po odpykaní dvoch tretín alebo dokonca len polovice trestu dostať na slobodu. O jeho podmienečnom prepustení za splnenia viacerých podmienok by napokon rozhodoval súd, v obvode ktorého si Bašternák bude trest odpykávať.

Bašternák sa na vynesení verdiktu nezúčastnil, zastupoval ho jeho obhajca Peter Filip. KS len potvrdil minuloročný verdikt nižšieho Okresného súdu Bratislava II v tejto veci. Verdikt bol právoplatný a nebolo možné voči nemu sa riadne odvolať. Filip nevylúčil, že podá mimoriadny opravný prostriedok. Verdikt nekomentoval, len ho rešpektuje a počká si na písomné vyhotovenie rozsudku.

Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Prepadnutím majetku sa od minulého týždňa zaoberá príslušný konkurzný súd - Okresný súd Bratislava 1, ktorý bol o tejto časti rozsudku z KS Bratislava minulý týždeň informovaný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá