Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2019 07:59 | Prezidentské voľby 2019

Prvé spoločné diskusie víťazov prezidentských volieb: Odpútajú sa od podpory vlastných strán?

Na presvedčenie nových a udržanie si svojich doterajších voličov majú obaja kandidáti necelé dva týždne. Už prvé diskusie počas nedele naznačili, že kampaň môže byť ostrejšia ako doteraz.

Čaputovú aj Šefčoviča pritom doteraz spájali aj so značkami politických strán, ktoré reprezentujú. Podľa analytikov práve teraz nastal čas, keď sa musia odpútať a ukázať možnú nadstraníckosť v Prezidentskom paláci. Ako sa s tým obaja popasujú?

Šefčovič sa doteraz spojeniu so Smerom snažil vyhýbať, no kampaň viedol aj vďaka podpore vládnej strany. Smer ho pozval na oslavy MDŽ, kde oslovoval najmä strednú a staršiu generáciu voličiek a voličov. Zároveň mu prispel na kampaň finančne aj podpismi svojich poslancov pod jeho kandidatúru.

Čaputová zase otvorene priznáva, že je podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska, ktoré pomáhala zakladať. Nové hnutie na politickej scéne ju taktiež finančne podporuje. Vynára sa tak otázka, ako sa chcú odpútať od svojich domovských hnutí. Čaputová už priznala, že sa v najbližších dňoch stiahne z funkcie podpredsedníčky PS.

 

„Pokiaľ ide o členstvo v hnutí, v prípade zvolenia by som sa ho určite vzdala,“ dodala. Šefčovič členom Smeru nie je, no dlhodobo s ním spolupracuje. „Napriek tomu, že ma podporuje Smer-SD, som nezávislý kandidát na post prezidenta, ktorý chce vykonávať svoj mandát nadstranícky a ktorý dokázal, že to vie,“ skonštatoval.

Začali sa útoky

Obaja v prvých nedeľných diskusiách po prvom kole začali viesť svoju kampaň. Zatiaľ čo Čaputová apelovala na zmier a kultivovanú diskusiu, Šefčovič sa nevyhol útokom na svoju protikandidátku. Zároveň si prisvojil 60 % voličov Slovenska, ktorí nevolili Čaputovú.

„Až 60 percent voličov vidí svet tak ako ja. Mám teda v druhom kole veľkú šancu,“ analyzoval Šefčovič. Sám však získal len necelých 19 %. Šefčovič avizuje, že sa zameriá na voličov mimo Bratislavy. Čaputová naopak prízvukuje, že útokom sa bude aj naďalej brániť trpezlivým vysvetľovaním.

„Mrzí má, že sa stretávam so skratkami a opakujem, že konzervatívne názory sa nevylučujú s liberálnymi názormi a má to byť výsledok spoločenskej dohody,“ skonštatovala. Šefčovič naznačuje, že chce, aby sa v súvislosti s jeho protikandidátkou riešilo aj spojenie so stranami, ktoré ju podporujú - SaS či OĽaNO.

„V každej diskusii dostávam otázky na Fica, ale nezaznamenal som, že by pani Čaputová musela odpovedať na Richarda Sulíka (SaS) a jeho vzťah s Marianom K., na otázky okolo Igora Matoviča či šéfa PS Ivana Štefunka,“ skonštatoval Šefčovič. Čaputová hovorí, že jej ide o spravodlivosť, a tak je pripravená vysvetľovať akékoľvek spojenia.

 

Na čo budú apelovať v kampani

Zuzana Čaputová

Vítanie migrantov a kultúrno-etické témy, to sú nálepky. Ja neverím, že tomu veríte v súvislosti s tým, ako ma poznáte. Moja agenda sa týka férovosti, spravodlivosti, životného prostredia a sociálne odkázaných skupín.

● vníma potrebu zmeny na Slovensku, Šefčoviča považuje za pokračovanie súčasnej politiky

● chce viac stretnutí s ľuďmi v teréne a vnímať ich problémy tam, kde žijú

● bojuje za férovosť a spravodlivosť pre všetkých na Slovensku

 

Maroš Šefčovič

Moje videnie sveta zdieľa 60 percent ľudí, keď sa pozrieme na postoj k migrantom, povinným kvótam. Ja som bojoval proti tomu, pani Čaputová bola skôr za. Ide aj o priority v sociálnej politike. Voľby ukázali, že 60 percent ľudí má iný názor ako pani Čaputová.

● Čaputovú vníma ako kontinuitu toho, čo sa deje v Prezidentskom paláci

● apeluje na to, že je kompetentný a pripravený profesionál na výkon funkcie

● chce sa presadiť v zahraničí a otvoriť Prezidentský palác voličom

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku