utorok 23. 4.
Vojtech
10°C  Dážď  |  Bratislava
16.03.2019, 23:07 | Správy | Domáce správy

Krajania chvália vyhlásenie Pellegriniho: Možnosť voliť hlavu štátu aj v zahraničí má jeho podporu

Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) víta vyhlásenie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), že možnosť voliť hlavu štátu aj občanmi SR v zahraničí má jeho podporu.

TASR o tom informoval predseda SZSZ Vladimír Skalský.

Združenie víta i fakt, že premiér hovorí realisticky o voľbách na zastupiteľských úradoch. "Predstava SZSZ je, že pri všetkých typoch hlasovaní by bolo možné realizovať ich na zastupiteľských úradoch a pri hlasovaniach okrem prezidentských volieb aj poštou," uviedol Skalský.

SZSZ podľa jeho slov podporuje aj voľby prostredníctvom internetu. "Hoci existujú príklady, akým je Estónsko, sme si vedomí právnych i bezpečnostných komplikácií, ktoré sa s tým spájajú. Preto uprednostňujeme okamžité riešenie kombinujúce poštu a zastupiteľské úrady a začatie diskusie o voľbách prostredníctvom internetu," uzavrel predseda SZSZ.

Za veľký obrat v postojoch koalície a veľký krok pre občiansku spoločnosť na Slovensku považuje vyjadrenie premiéra občianske združenie Srdcom doma. Vníma ho ako veľké zadosťučinenie pre tisíce slovenských občanov, ktorí pravidelne cestujú voliť na Slovensko. "Teraz očakávame, že pán premiér poverí Ministerstvo vnútra SR tým, aby pripravilo návrh legislatívnych zmien, ktoré umožnia občanom voliť zo zahraničia," dodal predseda petičného výboru Srdcom doma Samuel Zubo.

Možnosť voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí má podporu premiéra Pellegriniho, ktorý to konštatoval v sobotu po svojom volebnom akte v Banskej Bystrici. Predseda vlády považuje za čudné, že pri rôznych typoch volieb má SR rôzne systémy. Slovenské ambasády vo svete by podľa neho dokázali voľbu technicky zabezpečiť. Pellegrini nevidí dôvod na to, aby Slováci v zahraničí nemohli voliť prezidenta, ak môžu na ambasádach voliť pri iných voľbách. Za otázku budúcnosti označil premiér elektronické voľby.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Eurovoľby 2019 Šport TV program Počasie Horoskopy
Lipšic Na rovinu: Kočner dostával policajné informácie o vyšetrovaní vraždy Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Kali si ako hosť
Kali sa v šou 2 na 1 poriadne zapotil: Partnerka prezradila jeho tajomstvá, potom prišlo niečo oveľa horšie
Erik Černák je už
Obranca Erik Černák je už v Košiciach: Prišiel o zub, ale aj o niečo iné
Vodička leží
Súd odsúdil policajtov, ktorí surovo dokopali vodičku Michaelu: Aké dostali tresty?
Na archívnej
Škótsky Celtic Glasgow smúti: Zomrela ikona klubu († 79), víťaz Európskeho pohára majstrov
Mamičku
Nahnevaná mamička sa obula do vodičov v Bratislave: Ako mám prejsť s kočíkom, keď robia toto?!
Škandalózna
Agáta Prachařová čelí šokujúcim správam: Podviedol ju manžel počas nakrúcania Talentu s Mórovou?!
Norbert Gombos.
Gombos v Taliansku zdolal šiesteho nasadeného a ide ďalej
Muž s batohom
Zabil muž s batohom vyše sto ľudí? Kamery zachytili príchod možného atentátnika do kostola
Bílá na poslednú chvíľu zrušila účasť na akcii: Chcela sa vyhnúť kráske, ktorá jej prebrala chlapa?!
ilustračné foto)
Univerzita má nezvyčajnú požiadavku: Pedagóg s týmto zlozvykom už prácu nedostane
Mother comforting
Matky by mali aspoň raz za rok dovolenkovať bez svojich detí: Dôvod, ktorý snáď nikoho neprekvapí
Šporar
Kanonier majstrovského Slovana Šporar: Góly pre mŕtveho strýka!