streda 16. 10.
Vladimíra
18°C  Jasno  |  Bratislava
16.03.2019, 23:07 | Správy | Domáce správy

Krajania chvália vyhlásenie Pellegriniho: Možnosť voliť hlavu štátu aj v zahraničí má jeho podporu

Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) víta vyhlásenie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), že možnosť voliť hlavu štátu aj občanmi SR v zahraničí má jeho podporu.

TASR o tom informoval predseda SZSZ Vladimír Skalský.

Združenie víta i fakt, že premiér hovorí realisticky o voľbách na zastupiteľských úradoch. "Predstava SZSZ je, že pri všetkých typoch hlasovaní by bolo možné realizovať ich na zastupiteľských úradoch a pri hlasovaniach okrem prezidentských volieb aj poštou," uviedol Skalský.

SZSZ podľa jeho slov podporuje aj voľby prostredníctvom internetu. "Hoci existujú príklady, akým je Estónsko, sme si vedomí právnych i bezpečnostných komplikácií, ktoré sa s tým spájajú. Preto uprednostňujeme okamžité riešenie kombinujúce poštu a zastupiteľské úrady a začatie diskusie o voľbách prostredníctvom internetu," uzavrel predseda SZSZ.

Za veľký obrat v postojoch koalície a veľký krok pre občiansku spoločnosť na Slovensku považuje vyjadrenie premiéra občianske združenie Srdcom doma. Vníma ho ako veľké zadosťučinenie pre tisíce slovenských občanov, ktorí pravidelne cestujú voliť na Slovensko. "Teraz očakávame, že pán premiér poverí Ministerstvo vnútra SR tým, aby pripravilo návrh legislatívnych zmien, ktoré umožnia občanom voliť zo zahraničia," dodal predseda petičného výboru Srdcom doma Samuel Zubo.

Možnosť voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí má podporu premiéra Pellegriniho, ktorý to konštatoval v sobotu po svojom volebnom akte v Banskej Bystrici. Predseda vlády považuje za čudné, že pri rôznych typoch volieb má SR rôzne systémy. Slovenské ambasády vo svete by podľa neho dokázali voľbu technicky zabezpečiť. Pellegrini nevidí dôvod na to, aby Slováci v zahraničí nemohli voliť prezidenta, ak môžu na ambasádach voliť pri iných voľbách. Za otázku budúcnosti označil premiér elektronické voľby.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ťažký týždeň s J. Gorduličom Podcasty Prémiové čítanie Šport TV program Počasie Horoskopy
Jaroslav Haščák
Komentár Daga Daniša: Z čoho má Fico strach Aktuality.sk
Zľava Matej (17),
Slovenskí študenti idú s robotom vyhrať súťaž v Dubaji: S Alexom vyčistíme oceány
Dvaja poslanci
Českí poslanci odsúdili tureckú inváziu aj brutálnu vraždu kurdskej političky: Obzvlášť ohavné!
Lekári bez hraníc
Lekári bez hraníc zastavili humanitárne operácie na severovýchode Sýrie
Robert si zobral
Natalie zažíva muky, ktoré by nepriala nikomu: S manželom nemôže mať sex viac ako raz za rok
Hasiči pátrajú
Aktualizované Foto
V Brazílii spadol obytný dom: Záchranári vytiahli dvoch mŕtvych, pod troskami uviazli ľudia
Britský princ
Princ William úplne zatienil svoju manželku Kate: Takto oblečeného ste ho ešte nevideli
Kráľovnú
Mala tam svadbu aj korunováciu: Kráľovná si pripomenula 750. výročie Westminsterského opátstva
Hurikán
V Japonsku vyčíňal tajfún: Ako obstáli olympijské športoviská?
Americká herečka
Jennifer Aniston je konečne na Instagrame: Jej prvá fotka spôsobila rozruch
Herečka Jiřina
Dominika Gottová nemôže Bohdalovej zabudnúť, čo povedala na pohrebe: Ostrá reakcia herečky!
Fínsky
Prvý gól Kappa Kakka vyvolal vo Fínsku eufóriu: Komentátor takmer prišiel o hlas
Turecké
Pridalo sa k ďalším štátom: Švédsko zastavilo vývoz vojenského vybavenia do Turecka