štvrtok 21. 3.
Blahoslav
8°C  Jasno  |  Bratislava
15.03.2019, 22:07 | Správy | Zahraničné správy

Trump bojuje za vyhlásenie stavu núdze: Vetoval aj rozhodnutie kongresu

Americký prezident Donald Trump vetoval v piatok rezolúciu, ktorá mala zablokovať jeho rozhodnutie o vyhlásení stavu núdze na južnej hranici Spojených štátov.

Svoje prvé prezidentské veto Trump podpísal po tom, ako predmetné uznesenie schválili obe komory Kongresu, informovala agentúra AFP.

"Kongres má slobodu na to, aby schválil túto rezolúciu a ja mám povinnosť vetovať ju," povedal Trump v Oválnej pracovni Bieleho domu.

Senát amerického Kongresu rezolúciu odobril vo štvrtok, a to pomerom hlasov 59:41, pričom okrem demokratov za ňu hlasovalo aj 12 republikánov. Rezolúciu odsúhlasila ešte koncom februára aj Snemovňa reprezentantov, druhá komora Kongresu, v ktorej majú na rozdiel od Senátu väčšinu kresiel demokrati.

Trump už vopred avizoval, že ak sa rezolúciu schvália obe komory Kongresu, využije po prvý raz svoje právo veta. Následné prelomenie jeho veta Kongresom, však označila agentúra AP za nepravdepodobné, keďže je naň potrebná dvojtretinová väčšina hlasov.

Prezidentovo nariadenie núdzového stavu by však mohli ešte zablokovať americké súdy. Trump vyhlásil stav núdze na americko-mexickej hranici 15. februára, čím si chce zaistiť dostatok financií na výstavbu pohraničného múru, ktorá patrila k jeho hlavným predvolebným sľubom.

Tento krok napadlo súdnou cestou 16 štátov USA. Trumpova vláda bude musieť pred súdom dokázať, že situácia v súvislosti s nelegálnou migráciou na južnej hranici krajiny je skutočne taká vážna, že si vyžaduje vyhlásenie stavu núdze.

Kritici tvrdia, že situácia nie je zďaleka taká dramatická a že sa Trump len pokúša obísť americký Kongres, aby získal peniaze na výstavbu pohraničnej bariéry.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Prezidentské voľby 2019 Šport TV program Počasie Horoskopy
Maroš Šefčovič
Zrušila Čaputová diskusie? Kotlebova strana môže skončiť už v apríli (podcast) Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Slovenský tenista
V Miami sa Slovákom nedarilo: Kližan aj Lacko končia v prvom kole
Záber z filmu
Fanúšikovia Harryho Pottera sú znechutení: Tak toto si mala Rowlingová odpustiť!
Mladá hadia žena
Mladá hadia žena dokáže neuveriteľné veci: Emerald je vyrobená z gumy!
Žilina chce
Boj o Tipsport ligu vyrovnaný: Rozhodne až siedmy zápas
Trebišovskí
Slovensko bojuje proti šíreniu herby z Maďarska: K droge majú prístup aj deti!
Predseda Národnej
Predseda Andrej Danko navštívil rímsku baziliku: S arcibiskupom si pripomenuli úmrtie sv. Cyrila
Markizáci Andrea
Markizácki manželia Šprochovci priznali pravdu o svojom vzťahu: Sedem rokov trápenia
Protesty
Žlté vesty podpálili budovu, v ktorej bola matka s dieťaťom: Francúzska vláda zakazuje demonštrácie
Tréner slovenskej
Zostava Slovenska je známa: Kto nahradil Škrtela a Nemca?
Sheila presunula
Ženu lekári poslali domov s tabletkami na migrénu: Krutá diagnóza len niekoľko týždňov po otehotnení
Man's and Woman's
Foto Kvíz
Otestujte sa zo slepej mapy: Spoznáte 10 štátov podľa ich tvaru?
Radivojevič si
Radivojevič úprimne o svojej kariére: Čo ho mrzí najviac?