Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2019 20:00 | Správy | Zahraničné správy

Britský parlament schválil návrh vlády: Chcú brexit odložiť?

Britský parlament dnes schválil návrh vlády na krátky jednorazový odklad brexitu.

Kabinet chce o odloženie termínu z 29. marca na 30. júna požiadať Brusel v prípade, že britský parlament do 20. marca schváli dohodu o brexite, ktorú vlani s Bruselom dohodla premiérka Theresa Mayová. Túto dohodu však Dolná snemovňa už dvakrát odmietla. Pre vládny návrh sa vyslovilo 412 poslancov, proti ich bolo 202. Hlasovanie o návrhu kabinetu predchádzalo hlasovanie o troch dodatkoch, z ktorých ani jeden schválený nebol.

Poslanci postupne odmietli dodatky požadujúce odložiť brexit kvôli usporiadaniu nového referenda, odovzdať zodpovednosť za dianie okolo brexitu Dolnej snemovni a odložiť brexit na neurčito do doby, než bude nájdená zhoda ohľadne ďalšieho postupu. Británia sa vo veci brexitu ocitla v patovej situácii, pretože parlament sa zatiaľ nedokázal zhodnúť na žiadnom riešení. Poslanci tento týždeň v utorok odmietli dojednanú dohodu s Bruselom o podmienkach odchode z európskeho bloku.

Hneď v stredu ale odhlasovali návrh, ktorý vládu vyzýva, aby za všetkých okolností vylúčila možnosť, že Británia úniu opustí bez dohody, a teda bez jasného vymedzenia ďalších vzájomných vzťahov. Premiérka podľa médií zrejme ešte dnes oznámi, že dohodu o brexite predloží parlamentu na hlasovanie tretíkrát, a to začiatkom budúceho týždňa. Nie je ale jasné, čo sa stane, keď poslanci dohodu opäť odmietnu. Vláda varovala, že v takom prípade môže byť odklad brexitu oveľa dlhšií, čo by okrem iného znamenalo, že sa Británia bude musieť zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu plánovaných na máj.

 

O prípadný odklad termínu brexitu stanoveného článkom 50 Lisabonskej zmluvy musí Británia požiadať ostatné členské štáty EÚ. Ich zástupcovia sa zídu na summite v Bruseli koncom budúceho týždňa. Či by únia taký odklad schválila nie je isté, predseda Európskej rady Donald Tusk však dnes oznámil, že by prezidentmi a premiérmi dvadsaťsedmičky vyzval, aby odklad brexitu umožnili. Dohoda o vystúpenie Británie z EÚ narazila v britskom parlamente najmä kvôli spornému dojednaniu o takzvanej írskej poistke. Tá má predísť obnoveniu hraničného režimu medzi Írskom a Severným Írskom, u časti britských poslancov však vyvoláva obavy, že tento mechanizmus v sebe skrýva riziko trvalého pripútanie Británie k únijným štruktúram aj po brexite. EÚ tvrdí, že toto riešenie vzišlo z dlhých rokovaní a ukázalo sa byť jediným riešením.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?